Μετοχές

Τετραήμερο «φωτιά» για τις μετοχές στο Χρηματιστήριο


Τετραήμερο φωτιά για τις ελληνικές μετοχές, αρχής γενομένης από σήμερα τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής, κ. Μάνο Χατζηδάκη, «ισχυρό αντικείμενο ενδιαφέροντος θα αποτελέσει η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αναδιαρθρώσεων του MSCI καθώς οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς θέλουν τις μετοχές των τριών τραπεζών και της Τιτάν να διαγράφονται από την σύνθεση του Δείκτη Greece MSCI και να μεταφέρονται στην κατηγορία της μικρής κεφαλαιοποίησης. Οι διαγραφές συνοδεύονται από εκροές οι οποίες, τηρουμένων των τρεχουσών αναλογιών εμπορευσιμότητας της Αγοράς, μπορούν να θεωρηθούν σημαντικές. Επίσης η σταδιακή μείωσης των σταθμίσεων στο 10% της Coca Cola και του ΟΤΕ στον δείκτη FTSE-25 έως τις 22 Ιουνίου ενδέχεται να λειτουργούν ήδη ανασταλτικά στην διαμόρφωση αγοραστικού ενδιαφέροντος στις μετοχές από ήδη τοποθετημένα index funds».

H Société Générale περιμένει πλέον ότι οι μετοχές της Eurobank ΕΥΡΩΒ -1,16% 0,85, της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Motor Oil αλλά και της Titan Cement International θα αφαιρεθούν από τον μεγαλύτερο δείκτη MSCI Greece Standard και θα υποβιβαστούν στον μικρότερο δείκτη MSCI Greece Small Cap στην αναθεώρηση της επόμενης εβδομάδας.

Από τις αλλαγές, οι οποίες ωστόσο εμφανίζονται με μικρή πιθανότητα, ο κερδισμένος τίτλος μπορεί να αποδειχθεί η Μυτιληναίος. Η γαλλική τράπεζα δικαιολογεί την είσοδο της Μυτιληναίος στον δείκτη MSCI Greece Standard, ως αποτέλεσμα της υψηλότερης κεφαλαιοποίησής της (σταθμισμένη με το free float) σε σχέση με τις άλλες εταιρείες. Η δε HSBC από την πλευρά της θεωρεί ότι η Motor Oil δεν «κινδυνεύει». Σε κάθε περίπτωση λίγες ώρες έμειναν…

Για δε την Τιτάν, η εταιρεία ανακοίνωσε πως προχωράει σε επιστροφή κεφαλαίου 0,20 ευρώ ανά μετοχή στις 13 Μαΐου. Αυτό γίνεται την επόμενη μέρα από την ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI και η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου.

Η επιστροφή αντιστοιχεί σε 16,5 εκατ. ευρώ ενώ το σύνολο των 150 εκατ. ευρώ (σχετική απόφαση είχε λάβει πέρσι η γενική συνέλευση)μπορεί να διανεμηθεί σε βάθος 3-5 ετών και αντιστοιχεί συνολικά σε 1,82 ευρώ ανά μετοχή.

Σύμφωνα με τη Beta ΑΧΕΠΕΥ, η εταιρεία είχε καθαρό δανεισμό 850 εκατ. ευρώ και το ευρωομόλογο των 250 εκατ. ευρώ λήγει τον επόμενο χρόνο.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη (13/5) Τιτάν και Ελληνικά Πετρέλαια ανακοινώνουν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, ενώ η ΚΡΙ ΚΡΙ μετά την συνεδρίαση θα ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης 2019.

Την Πέμπτη είναι σειρά του ΟΤΕ να ανακοινώσει αποτελέσματα α’ τριμήνου πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης με την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας.ΣΧΟΛΙΑ