• Μετοχές

    Παράγωγα: Κέρδη μέχρι και… 597,3% για όσους πόνταραν στην πτώση της μετοχής της ΔΕΗ, σε 9 μέρες συναλλαγών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παράγωγα: Κέρδη μέχρι και… 597,3% για όσους πόνταραν στην πτώση της μετοχής της ΔΕΗ, σε 9 μέρες συναλλαγών


    Δυνατές συγκινήσεις, αλλά και εντυπωσιακά κέρδη μπορεί να προσφέρουν τα ριψοκίνδυνα «στοιχήματα» της ελληνικής αγοράς των Παραγώγων.

    Τα σύνθετα «εργαλεία» της οποίας είναι  επίσης σε θέση να προστατέψουν αποτελεσματικά ένα μετοχικό χαρτοφυλάκιο, από μια αιφνίδια υποχώρηση των τιμών.

    Όλα αυτά «αναδύονται» για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο της επικαιρότητας με αφορμή τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που γνώρισε μέσα στις τελευταίες  9 μέρες χρηματιστηριακών συναλλαγών, η μετοχή της ΔΕΗ. Καθώς από τα επίπεδα των 10,5 ευρώ κατρακύλησε στα 7,98 χάνοντας το 24% της αξίας της.

    Ωστόσο, σε αυτό το βραχυχρόνιο διάστημα της χρηματιστηριακής αιμορραγίας της ΔΕΗ, οι εξοικειωμένοι  παίκτες των Παραγώγων που πόνταραν στην πτώση, βρήκαν την ευκαιρία να αποκομίσουν κέρδη που ξεκινούν από το 156% και φτάνουν μέχρι το τηλαυγές…597,3%.

    Πρόκειται για αποδόσεις που κατοχυρώθηκαν από εκείνους οι οποίοι και «στοιχημάτισαν» στην πτώση της μετοχής, είτε μέσω των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης ( ΣΜΕ)  είτε μέσω των Δικαιωμάτων Προαίρεσης. Το αν και κατά πόσο ανάμεσα στους «σορτάκηδες» βρίσκονται και ορισμένα «άνθη του κακού» μόνο οι εν εξελίξει έλεγχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα το διακριβώσουν.

    Εκ των πραγμάτων, η πρόσβαση στα προσφερόμενα προϊόντα της θεσμοθετημένης – όσο και πολυσυζητημένης- αγοράς των  Παραγώγων είναι ανοικτή σε όλους. Με την άτυπη  προϋπόθεση βεβαίως, της εξοικείωσης που απαιτείται ως προς το αναλαμβανόμενο ρίσκο. Καθότι αν αστοχήσει το «στοίχημα» προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση (ανοδική/πτωτική), τότε τα ποθούμενα παχυλά κέρδη μετατρέπονται σε μεγάλες ζημιές.

    Είναι όμως χαρακτηριστικό, ότι εκτός από τις όποιες κινήσεις υποτιμητικής και ανατιμητικής κερδοσκοπίας, τα Παράγωγα μπορεί να αποτελέσουν και μια αποτελεσματική γραμμή άμυνας για όσους φοβούνται μια πτώση των χρηματιστηριακών τιμών σε ορίζοντα μήνα ή διμήνου. Στην προκειμένη περίπτωση της ΔΕΗ, θα μπορούσε ένας επενδυτής να ασφαλίσει την θέση του και με ένα συγκριτικά μικρό κόστος θα είχε αποφύγει τις ζημιές στο «χαρτί» διατηρώντας αλώβητο το μετοχικό του χαρτοφυλάκιο.

    Τα στοιχεία για το Short με Δικαιώματα και ΣΜΕ

    Ιδού όμως πώς έχουν τα δεδομένα για τους Short «παίκτες» της ΔΕΗ  που κινήθηκαν σε δύο «ταμπλό»:  Αφ’ ενός μεν αγοράζοντας Δικαιώματα πώλησης (Long Put) στη μετοχή, και αφ’ ετέρου ανοίγοντας θέση πώλησης με Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης.

    Στις 13 Σεπτεμβρίου η τιμή αγοράς ενός Δικαιώματος πώλησης της «σειράς» του Οκτωβρίου ήταν στο 0,294. Με τιμή εξάσκησης στα 10 ευρώ. Συνεπώς κάποιος που πόνταρε στην πτώση της ΔΕΗ έπρεπε να διαθέσει για ένα τέτοιο Συμβόλαιο 29,4 ευρώ όλα κι όλα ( 0,294 Χ 100 μετοχές).

    Στο χρηματιστήριο από εκείνη τη μέρα και μετά, ακολούθησε ένα πτωτικό σερί 9 συνεχόμενων συνεδριάσεων για τη μετοχή.

    Έτσι, την περασμένη Παρασκευή, αν ο συγκεκριμένος «παίκτης» έκλεινε τη θέση του στα Παράγωγα θα τα έκανε με τιμή Δικαιώματος στο 2,05. Με την πώληση του Συμβολαίου των 100 μετοχών να μεταφράζεται σε 205 ευρώ. Κερδίζοντας δηλαδή 597,3% σε σχέση με το αρχικό διακύβευμα των 29,4 ευρώ… Αν η κίνηση αυτή είχε γίνει με 10 Συμβόλαια θα είχε κόστος 294 ευρώ, τα οποία θα είχαν αποφέρει 2.050 ευρώ. Αν τα Συμβόλαια ήταν 100, τότε τα απαιτούμενα 2.940 ευρώ του  πτωτικού «στοιχήματος»  στη ΔΕΗ θα είχαν αποφέρει 20.500 ευρώ…

    Αν και ώς ποσοστό τα κέρδη είναι εκτυφλωτικά, εν τούτοις με όρους πραγματικών μεγεθών δεν είναι μεγάλα, καθώς ο  συναλλακτικός όγκος των συγκεκριμένων Δικαιωμάτων πώλησης ήταν μόλις 31, στις 13 Σεπτεμβρίου.

    Την ίδια εκείνη ημέρα το Short Συμβόλαιο Μελλοντικής Εκπλήρωσης στη μετοχή της ΔΕΗ, της «σειράς» λήξεως του Δεκεμβρίου ήταν στα 10,54 ευρώ. Με συνέπεια το ένα συμβόλαιο των 100 μετοχών να αντιστοιχεί σε 1.054 ευρώ. Με το απαιτούμενο όμως περιθώριο ασφάλισης για τον «παίκτη» που πόνταρε στην πτώση να αντιστοιχεί στο 16% της ονομαστικής αξίας. Δηλαδή 168,6 ευρώ.

    «Τρελά» κέρδη αλλά και προστασία χαρτοφυλακίου

    Αν η συγκεκριμένη θέση έκλεινε την περασμένη Παρασκευή με την τιμή της μετοχής της ΔΕΗ να είναι στα 7,91 ευρώ στα Παράγωγα, τότε θα προέκυπταν κέρδη 2,63 ευρώ ανά μετοχή (10,54-7,91). Και για το Συμβόλαιο των 100 μετοχών θα ισοδυναμούσε με 263 ευρώ. Δηλαδή 156% επί του αρχικού ποσού που διακυβεύτηκε, το οποίο και επιστρέφεται αφού το «στοίχημα»  ήταν εύστοχο.

    Για όποιον έπαιξε 10 τέτοια Συμβόλαια με κόστος 1.866 ευρώ, τα κέρδη που ήρθαν μέσα σε λίγες μέρες ήταν 2.630 ευρώ, ενώ τα 100 Συμβόλαια με αρχικό ποντάρισμα 18.660 ευρώ έφεραν κέρδη 26.300 ευρώ. Χωρίς σε όλες τις περιπτώσεις να θιγεί το αρχικό κεφάλαιο… Σε αντίθεση με τα Δικαιώματα τα ΣΜΕ έχουν μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα και ώς τούτου το Short  αντιπροσωπεύει περισσότερα οφέλη ώς συνολικό ποσό κερδών.

    Είναι ενδεικτικό ότι μόνο από τη μεγάλη πτώση της μετοχής της ΔΕΗ την Παρασκευή, 100 ΣΜΕ πώλησης απέφεραν κέρδη 11.400 ευρώ μέσα σε ένα 24ώρο… Και κατά πληροφορίες ορισμένοι στην αγορά, έπραξαν κάτι τέτοιο. Τυχαία ή όχι, ουδείς μπορεί να γνωρίζει.

    Αντιθέτως εκείνο που είναι βέβαιο, είναι ότι θα μπορούσε κι ένας μέτοχος της ΔΕΗ να προστατέψει τη θέση του με τα «εργαλεία» των Παραγώγων. Αν είχε για παράδειγμα 1.000 μετοχές θα μπορούσε να διαθέσει  441 ευρώ για να ασφαλίσει το χαρτοφυλάκιό του για έναν μήνα, μέσω της αγοράς 15 Δικαιωμάτων πώλησης. Η αγοραία χρηματιστηριακή αξία των 1.000 μετοχών μειώθηκε κατά 2.520 στο διάστημα από τις 13 Σεπτεμβρίου ώς τώρα. Όμως, από την αντιστάθμιση κινδύνου που έγινε στα παράγωγα ( με κόστος 4,2% επί της αξίας του χαρτοφυλακίου) θα είχαν προκύψει κέρδη 3.075 ευρώ. Συνεπώς δεν θα είχε νιώσει καθόλου το χρηματιστηριακό ταρακούνημα…

    Διαβάστε επίσης

    Πάνω από 3,2 δισ. έχουν σηκώσει οι εισηγμένες από την αγορά σε 9 μήνες
    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ξεκίνησε ελέγχους για τις συναλλαγές στη μετοχή της ΔΕΗ
    Άρθρο Παρέμβαση: Προσφορές για πάνω από 1 δισ. στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ