• Μετοχές

    Morgan Stanley: Έρχεται μεγάλο ράλι στις ελληνικές μετοχές – Ποιες θα ξεχωρίζουν

    • NewsRoom
    Morgan Stanley

    Morgan Stanley


    Overweight στις ελληνικές μετοχές δηλώνει η Morgan Stanley, η οποία βλέπει μάλιστα να έρχεται ισχυρό ράλι στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, της τάξης του 27%.

    Η θετική εικόνα του διεθνούς οίκους οφείλεται κατά κύριο λόγο στις διαφαινόμενες προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας και του τουρισμού μετά την κυκλοφορία ενός εμβολίου για τον κορονοϊό, αλλά και την εκταμίευση των κεφαλαίων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

    Όπως επισημαίνει, η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας είναι περίπου 20%, ενώ η συμβολή του τουριστικού κλάδου στις συνολικές θέσεις εργασίας στην ελληνική αγορά είναι πάνω από 20%.

    Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι τουριστικές εισπράξεις της Ελλάδας ήταν μειωμένες κατά 85% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι από τη στιγμή που θα κυκλοφορήσει κάποιο εμβόλιο (στο δεύτερο με τρίτο τρίμηνο του 2021), θα ακολουθήσει λογικά ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, σε σχήμα «V».

    Αναφορικά με τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, σημειώνεται ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ιδίως σε όρους μακροπρόθεσμης αποτίμησης, όπως ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία.

    Η Morgan Stanley βλέπει ράλι 27% στην ελληνική αγορά (το μεγαλύτερο στην ευρύτερη περιοχή), σημειώνοντας πως η ελληνική αγορά ανήκει στις αγορές εκείνες που προσφέρουν έκθεση σε κυκλικές μετοχές και μετοχές αξίας, στους τίτλους δηλαδή που αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο από την ανακατανομή των επενδυτικών κεφαλαίων ενόψει της κυκλοφορίας ενός εμβολίου.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις τραπεζικές μετοχές, η Morgan Stanley, αν και θετική απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, αναγνωρίζει ότι είναι τα «χαρτιά» με το υψηλότερο ρίσκο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

    Σημειώνει όμως ότι η αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από το θέμα της μετατροπής των CoCos της Τράπεζας Πειραιώς τις τελευταίες μέρες οδήγησε σε απώλειες ακόμη και τις πιο αμυντικές μετοχές, κάτι που, σύμφωνα με την Morgan Stanley, ήταν αδικαιολόγητo.

    Πέραν των τραπεζών, ο οίκος επισημάνει πως οι υπόλοιπες ελληνικές μετοχές προσφέρουν πολύ υψηλή μερισματική απόδοση της τάξης του 6,5% με τις μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση, όπως οι ΟΠΑΠ, Jumbo και ΟΤΕ, να αναμένεται να επωφεληθούν σημαντικά από την ανάκαμψη του τουρισμού.



    ΣΧΟΛΙΑ