• Μετοχές

    Οι εισηγμένες που παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην Τουρκία


    Nέο crash test μετά το καλοκαίρι του 2018 αναμένεται να περάσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν δουλειές με τους Τούρκους γείτονές μας.

    Ήδη, όπως έγραψε χθες το mononews.gr, η τουρκική λίρα οδεύει προς το χαμηλότερο επίπεδό της από τον περασμένο Μάιο, ενώ ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης έχασε χθες πάνω από 5% και η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου έφτασε να ενισχύεται πάνω από 66 μονάδες βάσης. Μόνο χθες, το τουρκικό νόμισμα έφτασε να χάνει έως και 0,7%, περνώντας και το επίπεδο των 5,92 λιρών ανά δολάριο, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες της χώρας φέρονται να πουλούν δολάρια για να στηρίξουν το νόμισμά τους. Και όχι μόνο, αλλά σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία,  την περασμένη εβδομάδα τα κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας πούλησαν τουλάχιστον 3,5 δισ. δολάρια.

    Τα όργανα άρχισαν και, κάπου εκεί, επανέρχεται το ζήτημα για τις business των Ελλήνων από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.

    Στο πλαίσιο αυτό έντονη δραστηριότητα και σημαντική έκθεση στην τουρκική αγορά έχουν επιχειρήσεις όπως οι Τιτάνας, Πλαστικά Κρήτης, Fourlis, Σαράντης, Intralot, Πλαστικά Θράκης, S&B Ορυκτά, Eurodrip, Νηρέας, Σελόντα, Moda Bagno, Αλουμύλ Μυλωνάς, Αγροτικός Οίκος Σπύρου κ.α.

    Τιτάν: Λειτουργεί εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου την περιοχή Tokat, κοντά στην Μαύρη Θάλασσα. Ο Τιτάνας κατέχει εδώ και μια 10ετία το 50% της Adocim Cimento Beton, εταιρεία παραγωγής τσιμέντου με δύο εργοστάσια, ένα στην Αττάλεια (600.000 τόνοι ετησίως) κι ένα στη θάλασσα του Μαρμαρά (500.000 τόνοι ετησίως) πέριξ της Μαύρης Θάλασσας.

    ΔΕΗ: Από το 2014 έχει παρουσία στη γείτονα μέσω της 100% θυγατρικής της PPC Elektrik που δραστηριοποιείται στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της διασύνδεσης των δύο ηλεκτρικών δικτύων στην περιοχή της Θράκης.

    Intralot: Μέσω της κατά 45% θυγατρικής Inteltek, διαχειρίζεται τις δραστηριότητες αθλητικών στοιχημάτων για λογαριασμό της Spor Toto, η οποία είναι η αποκλειστική αδειοδοτημένη εταιρεία στη χώρα.

    Kleemann: Η εξαιρετική ελληνικών συμφερόντων εταιρεία που εδρεύει στο Κιλκίς και εξάγει προϊόντα και τεχνογνωσία σε περισσότερες από 100 χώρες, έχει από το 2001 σημαντική παρουσία στην Τουρκία. Μάλιστα, ήταν το πρώτο της διεθνές… άνοιγμα. Πριν 17 χρόνια ίδρυσε την Kleeman Asansor στην Κωνσταντινούπολη, διαθέτοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς, έχοντας αναλάβει σημαντικά και άκρως στρατηγικά έργα.

    Intracom: Συμμετέχει στην εταιρεία πληροφορικής Gantek με ποσοστό 20%.

    Αλουμύλ Μυλωνάς: Έχει εδώ και αρκετά χρόνια παρουσία στην Τουρκία τόσο μέσω συμμετοχής σε κοινοπρακτικό σχήμα, όσο και μέσω θυγατρικής.

    Πλαστικά Θράκης: Έχει συστήσει θυγατρική παραγωγική μονάδα λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη, σε συνεργασία με τον τουρκικό όμιλο Teknik Plastik. Πρόκειται για την Thrace Teknik Ambalaz που παράγει συσκευασίας για τρόφιμα κ.α.

    Fourlis: Έχει σημαντική εμπορική παρουσία στην Τουρκία μέσω του δικτύου καταστημάτων Intersport. Σήμερα λειτουργούν 22 καταστήματα Intersport και δύο The Athlete’s Foot στην Τουρκία, ενώ (πριν την κρίση) στόχος ήταν σε 3-4 χρόνια τα το δίκτυο καταστημάτων να φτάσει τα 50.

    Πλαστικά Κρήτης: Διαθέτει δύο εργοστάσια στην Τουρκία μέσω της θυγατρικής της Senkroma στην περιοχή Gaziantep που βρίσκεται κοντά στο Ιράν και τη Συρία. Μεταξύ άλλων ειδικεύεται στην παραγωγή συμπυκνωμάτων χρωμάτων (color masterbatches) για συνθετικά νήματα.

    Σαράντης: Διαθέτει εδώ και μια δεκαετία εμπορική παρουσία στην Τουρκία μέσω συμφωνίας συνεργασίας με τον εθνικό διανομέα EVYAP.

    S&B Ορυκτά: Διατηρεί δύο θυγατρικές στην Τουρκία, τις Saba Madenclik και Pabalk Maden SA που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη και επεξεργασία περλίτη.



    ΣΧΟΛΙΑ