• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Εβδομάδα τρόμου για την τουρκική λίρα

    • Bloomberg


    Η χειρότερη εβδομάδα που έχει γνωρίσει η τουρκική λίρα από τον Μάρτιο και μετά μπορεί να ωχριά σε σύγκριση με αυτό που μπορεί να συμβεί όταν ανοίξουν ξανά οι αγορές αύριο, Δευτέρα (κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης).

    Την εβδομάδα που πέρασε, η απαισιοδοξία για την πορεία του νομίσματος -όπως υπολογίζεται από τις αντιστροφές κινδύνου (risk reversals*) ενός μήνα- σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδό της από τον Μάρτιο υπό τον φόβο επιβολής περισσότερων κυρώσεων από τις ΗΠΑ μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία.

    Τα αρνητικά αυτά στοιχήματα για την πορεία του τουρκικού νομίσματος είναι πολύ πιθανό να εκτοξευτούν στα ύψη μετά το tweet του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να «πατήσουν τη σκανδάλη» αν πρέπει να επιβληθούν πρόσθετες κυρώσεις.

    Της δήλωσης Τραμπ είχε προηγηθεί δήλωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος ανέφερε ύτι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να δώσει τέλος σε όλες τις συναλλαγές που γίνονται σε δολάριο με την Τουρκία.

    Η απειλή αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους των επενδυτών για την τουρκική λίρα.

    Πέρυσι, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε Τούρκους αξιωματούχους λόγω της διαμάχης που είχε ξεσπάσει μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας για την κράτηση ενός Αμερικανού πάστορα. Το γεγονός αυτό πυροδότησε μια νομισματική κρίση που βύθισε τελικά σε ύφεση την τουρκική οικονομία -την πρώτη της ύφεση σε δέκα χρόνια- και την τουρκική λίρα στη μεγαλύτερη διολίσθησή της από το 2001.

    Να σημειωθεί ότι η τουρκική λίρα έχασε την περασμένη εβδομάδα πάνω από 3% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία των δύο νομισμάτων να διαμορφώνεται στις 5,8833 λίρες ανά δολάριο, και σχεδόν 4% έναντι του ευρώ.

    *Risk reversal είναι η στρατηγική κάλυψης του κινδύνου (hedging) που συνίσταται στην πώληση ενός συμβολαίου δικαιώματος προαίρεσης με δικαίωμα αγοράς ενός περιουσιακού στοιχείου στο μέλλον (call option) και την ταυτόχρονη αγορά ενός συμβολαίου δικαιώματος προαίρεσης με δικαίωμα πώλησης ενός περιουσιακού στοιχείου στο μέλλον (put option).



    ΣΧΟΛΙΑ