• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τουρκία: Το παράδοξο της μετοχής που έκανε άλμα ενώ καταποντιζόταν το Χρηματιστήριο και ο αυτοεξόριστος φίλος του Ερντογάν

    • Bloomberg

    Ο Γκαλίπ Οζτούρκ με τον Ερντογάν


    Η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης μόνο ως πανωλεθρία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αφού ήταν η χειρότερη που έχει υπάρξει για τις μετοχές στη γείτονα από τον Μάρτιο. Κι όμως, ένα «χαρτί» κατάφερε όχι μόνο να κλείσει σε θετικό έδαφος, αλλά να κάνει πραγματικά άλμα.

    Το ενδιαφέρον είναι πως η συγκεκριμένη μετοχή ανήκει σε μία εταιρεία βασικός μέτοχος της οποίας είναι ένας άνθρωπος καταδικασμένος για παρότρυνση σε… φόνο!

    Ιδρυτής της Metro Holding, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, είναι ο Γκαλίπ Οζτούρκ. Ένας άνθρωπος που ζει αυτοεξόριστος στη Γεωργία, επειδή στην Τουρκία εκκρεμεί σε βάρος του ποινή φυλάκισης.

    Παρ’ όλα αυτά, και παρά το βαρύ σφυροκόπημα που υπέστησαν σήμερα οι τουρκικές μετοχές, ο τίτλος της Metro Holding ήταν η μοναδική μετοχή του δείκτη Borsa Istanbul 100 που σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο σήμερα.

    Η μετοχή έφτασε να ενισχύεται έως και 15% τη χειρότερη μέρα που έχει υπάρξει για τον δείκτη από τον Μάρτιο.

    Από τις μετοχές του δείκτη, με θετικό πρόσημο έκλεισαν μόνο άλλες δύο, αλλά με τα κέρδη τους να περιορίζονται κάτω του 0,3%.

    «Ο κόσμος που τρέφει εθνικά αισθήματα αγοράζει εθνικές εταιρείες», δήλωσε ο 54χρονος Οζτούρκ, ο οποίος κατέχει περίπου το 43% των μετοχών της εταιρείας.

    Η Metro Holding αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, δήλωσε ο ίδιος στο Bloomberg, από τη Γεωργία όπου βρίσκεται, χωρίς να εξηγήσει, όμως, ακριβώς γιατί η εταιρεία του, η οποία διαχειρίζεται υπεραστικά λεωφορεία, έχει βγει κερδισμένη από την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.

    Η μετοχή κινείτο ήδη σε υψηλά 10 ετών, όταν ενισχύθηκε στις 2,34 τουρκικές λίρες σήμερα, με αποτέλεσμα τα κέρδη της μέχρι στιγμής φέτος να ξεπεράσουν το 200%. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η Metro Ticari ve Mali Yatirimlar Holding AS, όπως είναι η επίσημη επωνυμία της εταιρείας, ήταν κερδοφόρα μόνο ένα τρίμηνο τους τελευταίους 12 μήνες.

    Όπως επισημαίνει το Bloomberg, το να πάρει κανείς μια ευθεία απάντηση για το γιατί ενισχύεται η μετοχή είναι δύσκολο, αφού σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ο τίτλος δεν καλύπτεται από κανέναν αναλυτή.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν, υπήρξαν μικρές συναλλαγές καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Συναλλαγές που σε κάποιες περιπτώσεις αφορούσαν μόνο μία μετοχή, κάτι που υποδεικνύει πως η μετοχή τράβηξε το ενδιαφέρον μεμονωμένων, ιδιωτών  επενδυτών, πιθανώς λόγω της αφοσίωσης του Οζτούρκ στο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο Οζτούρκ έχει χαρακτηρίσει άλλωστε τον Ερντογάν σε συνέντευξή του το 2016 «τον μεγαλύτερο ηγέτη στην χιλιετή ιστορία των Οθωμανών».

    Όμως, παρά την αφοσίωσή του, ο ίδιος αναγκάστηκε να φύγει από την Τουρκία για να μην περάσει όλη του τη ζωή στη φυλακή όταν το Εφετείο επικύρωσε την καταδίκη του, πριν από είκοσι και πλέον χρόνια.

    Ο Οζτούρκ υποστηρίζει ότι είναι αθώος και λέει ότι το αίτημά του να ξαναπεράσει από δίκη έχει γίνει δεκτό.

    Παραιτήθηκε, επίσης, από πρόεδρος της Metro το 2017, με τα ηνία της εταιρείας να έχουν περάσει πλέον στην κόρη του, Φατμά.



    ΣΧΟΛΙΑ