• Τράπεζες

    Μεταξύ 450 – 500 εκατ. ευρώ το τίμημα που επιδιώκει η Eurobank από την τιτλοποίηση μαμούθ

    • Ευγενία Τζώρτζη
    eurobank

    Eurobank


    Τρία επενδυτικά σχήματα, η κοινοπραξία Elliot Management, Bain Capital και Cerved, η Pimco και η Fortress, προκρίθηκαν – σύμφωνα με πληροφορίες – να μπουν στην επόμενη φάση για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τα δύο χαρτοφυλάκια Pillar και Cairo, που τιτλοποιεί η Eurobank σε συνδυασμό με την πώληση της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, την FPS.

    Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων των πρώτου τριμήνου στους επενδυτές, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας που συνεδρίασε χθες ενέκρινε την επικράτηση των τριών επενδυτικών σχημάτων, τα οποία έχουν υποβάλλει προσφορά τόσο για το χαρτοφυλάκιο Pillar, όσο και για το χαρτοφυλάκιο Cairo που τιτλοποιείται συνδυαστικά με την πώληση έως του 80% της FPS. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα της συναλλαγής, δηλαδή το τίμημα που θα επιτευχθεί, το οποίο με βάση τις εκτιμήσεις προσεγγίζει τα 450 – 500 εκατ. ευρώ.

    Πολύφερνη νύφη της ευρύτερης συναλλαγής με τις δύο τιτλοποιήσεις-μαμούθ ύψους 9,5 δις ευρώ που πραγματοποιεί η Eurobank, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη μείωση των κόκκινων δανείων, είναι η εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων FPS, που είναι και ο μεγαλύτερος servicer στην ελληνική αγορά με συνολικά υπό διαχείριση δάνεια 22 δις ευρώ και προοπτική το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται να αυξηθεί στα 30 δις ευρώ μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

    Όπως προκύπτει από τη διαδικασία, οι προσφορές που κατατέθηκαν πριν από δύο περίπου εβδομάδες για τα δύο χαρτοφυλάκια Pillar και Cairo, ύψους 2 και 7,5 δις ευρώ αντίστοιχα, θα ενοποιηθούν, στο βαθμό που το ενδιαφέρον των μεγάλων επενδυτικών funds, μονοπωλεί η μεταβίβαση της FPS, που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της συναλλαγής του πακέτου Cairo.

    Όσο μεγαλύτερο είναι το τίμημα που θα εξασφαλίσει η πώληση της FPS, τόσο πιο άνετα θα καλυφθεί μέρος από το κεφαλαιακό άνοιγμα που προκαλεί η μεταβίβαση του τμήματος των ομολογιών (mezzanine) σε τιμή χαμηλότερη από αυτή που η τράπεζα έχει εγγράψει τα δάνεια που ενσωματώνουν οι εν λόγω ομολογίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από την τιτλοποίηση του Pillar η ζημία εκτιμάται έως 180 εκατ. ευρώ, ενώ από την τιτλοποίηση του πακέτου Cairo εκτιμάται στο 1,2 δις ευρώ. Με δεδομένη την κεφαλαιακή ενίσχυση των 907 εκατ. ευρώ που δίνει η απορρόφηση της Grivalia, το τίμημα πώλησης της FPS επιδιώκεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

    Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των δύο τιτλοποιήσεων, δηλαδή του

    * Pillar ύψους 2 δισ. ευρώ, το mezzanine τμήμα είναι 300 εκατ. ευρώ και από αυτό το 95% θα δοθεί στους επενδυτές, και του

    • Cairo ύψους 7,5 δισ. ευρώ, το mezzanine τμήμα είναι 250 εκατ. ευρώ και από αυτό το 20% θα δοθεί στους επενδυτές.



    ΣΧΟΛΙΑ