• ΑΓΟΡΕΣ

    Με ισχυρές απώλειες έκλεισε η Wall Street την Τετάρτη, βουτιά 494 μονάδων για Dow Jones

    • NewsRoom


    Το διεθνές sell off που επικρατεί την Τετάρτη στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου, στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων για τη μεταποιητική δραστηριότητα σε Ευρώπη και ΗΠΑ έπληξε και τη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν με ισχυρότατες απώλειες.

    Ειδικότερα, στις ΗΠΑ, ο σχετικός δείκτης PMI για την μεταποιητική δραστηριότητα τον Σεπτέμβριο, υποχώρησε στις 47,8 μονάδες, από 49,1 μονάδες τον Αύγουστο, πολύ πιο κάτω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση. Αυτή ήταν η χαμηλότερη μέτρηση από τον Ιούνιο του 2009.

    Μάλιστα, στο ήδη επιβαρυμένο κλίμα ήρθε να προστεθεί και το νέο μέτωπο του εμπορικού πολέμου που ανοίγει πλέον ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με την ΕΕ, καθώς ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται να προχωρήσει σε επιβολή δασμών ύψους 7,5 δισ. δολαρίων σε ευρωπαϊκά προϊόντα με ισχύ από τα μέσα του μήνα, ζητώντας την ταχύτερη συνάντηση του ανώτατου σώματος διαφορών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Οι νέοι δασμοί έχουν να κάνουν με τη μακροχρόνια διαμάχη των δύο πλευρών για τη βοήθεια που προσφέρει η κάθε μια πλευρά στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες αεροσκαφών Airbus και Boeing.

    Ο Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται ιδιαίτερα πιεσμένος πολιτικά στις ΗΠΑ, θεωρεί πως η ΕΕ ευνοεί την Airbus σε βάρος της αμερικανικής Boeing, με την χρηματοδότηση που της παρέχει.  Μάλιστα, οι αρχικές βλέψεις του έκαναν λόγω για επιβολή δασμών ύψους 11 δισ. δολαρίων. Η αμερικανική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει κατάλογο ευρωπαϊκών προϊόντων στα οποία θα επιβάλει δασμούς, ο οποίος ωστόσο θα πρέπει να τύχει της έγκρισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ζητήσουν εξουσιοδότηση από το όργανο επίλυσης διαφορών του Οργανισμού. Οι δασμοί αναμένεται να επιβληθούν τόσο σε εξαρτήματα αεροσκαφών όσο και σε είδη πολυτελείας και σε οστρακοειδή.

    Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε με βουτιά 492,42 μονάδων στις 26.078,62 μονάδες, σημειώνοντας πτώση -1,86%. Η μόνη από τις 30 μετοχές του δείκτη που κατάφερε να διασωθεί ήταν η Johnson & Johnson που έκλεισε με άνοδο +1,55%. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η μετοχή της Walgreens (-3,42%). Αυτή ήταν η χειρότερη συνεδρίαση για τον δείκτη από τις 23 Αυγούστου.

    Ο S&P 500 έκλεισε στις 2.887,61 μονάδες σημειώνοντας απώλειες -1,79% με τους 11 κλάδους να κλείνουν στο κόκκινο. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο κλάδος της ενέργειας (-2,58%) ενώ ακολούθησε αυτός των χρηματοοικονονικών (-2,07%).

    Με ισχυρές απώλειες έκλεισε και ο τεχνολογικός Nasdaq, στις 7.785,25 μονάδες, υποχωρώντας κατά 123,44 μονάδες ή -1,56%.



    ΣΧΟΛΙΑ