• Σχόλιο Αγοράς

    Κατάρρευση για τον Γενικό Δείκτη, πτώση 5,8% για τις τράπεζες, σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα η αγορά

    • NewsRoom


    Τελευταίο οχυρό πριν τσακιστεί εντελώς η βραχυπρόθεσμη τάση είναι οι 830 μονάδες. Πως όμως, μπορεί να ανατραπεί  το άσχημο κλίμα; Όταν η Wall  ανοίγει στις 26.270 μονάδες, καταγράφοντας ο δείκτης Dow Jones νέα μεγάλη βουτιά, είναι δύσκολο ν’ αλλάξει η τάση από τη μία στιγμή στην άλλη και μάλιστα χωρίς κάποιο σημαντικό καταλύτη. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κατέρρευσε στις 835,55 μονάδες και με απώλειες 3,01% και μάλιστα με τζίρο 94 εκατ. Ευρώ, με τις τράπεζες να υποχωρούν πάνω από 5,8%.

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε φορά που συμβαίνει κάτι στον κόσμο, κάποια οικονομική ανισορροπία από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η προοπτική ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, ο τραπεζικός κλάδος, λόγω της μεγάλης εμπορευσιμότητας των μετοχών, κινείται αναλόγως. Σήμερα, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την μεταποίηση στις ΗΠΑ, αλλά και οι προβλέψεις για μικρότερη ανάπτυξη στη Γερμανία, την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό με τις αυξημένες πιθανότητες για ένα άτακτο Brexit, αποτέλεσε το έναυσμα για ένα μεγάλο sell off διεθνώς και στην Ελλάδα. Όπου μαζί με τα ξερά κάηκαν και τα χλωρά. Οι αποτιμήσεις μπορεί να καθίστανται ελκυστικότερες επισημαίνει ο υπεύθυνος επενδύσεων της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Τ. Ζαμάνης, αλλά όταν χαλάει το momentum, μειώνεται και η διάθεση για επενδύσεις.

    Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι ο Οκτώβριος είναι δύσκολος μήνας για τις αγορές. Διότι μέσα σε όλα προστίθενται και οι διαπραγματεύσεις Τραμπ για τους Κινέζους προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία και να αρθούν οι εμπορικοί και φορολογικοί περιορισμοί. Ήδη, ο δείκτης μεταποίησης, ανακοινώθηκε ότι κινείται κάτω από τις 50 μονάδες βάσης που αποτελούν και το σημείο αναφοράς.

    Στα δικά μας, θεσμοί, αναλυτές και ξένοι οίκοι πιέζουν να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις. Το placement των ΕΛΠΕ, που πλέον είναι αποτέλεσμα της χρηματιστηριακής συγκυρίας, όταν και, όποτε αποφασιστεί (πιθανότατα θα γίνει σπαστά, π.χ. 10%, ή 20% και μετά το υπόλοιπο), η πώληση της συμμετοχής στο Ελ. Βενιζέλος, ο διαχωρισμός και πώληση της ΔΕΠΑ, είναι οι μόνες περιπτώσεις που μπορούν να καταστήσουν σε τούτη τη φάση επενδυτικό προορισμό τη χώρα. Υπό την έννοια του ότι «κάτι σημαντικό γίνεται» στην Ελλάδα.

    Από την στιγμή που οι 850 και οι 838 μονάδες κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος και μάλιστα με… καραβιές εντολών πώλησης, οι 830 αποτελούν το επόμενο οχυρό και όπως όλα δείχνουν θα δοκιμαστούν στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

    Πάνω από 7 εκατ. τεμάχια άλλαξαν χέρια στην Alpha Bank, στο 1,605 ευρώ (έγραψε και 1,59) και απώλειες 6,86%. Κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας, στα 2,56 ευρώ για την Εθνική, με πτώση πάνω από 7% και 4 εκατ. Τεμάχια όγκο. Πτώση 3,86% για την Eurobank, στα 0,84 ευρώ και 5,37% για την Πειραιώς, στα 2,81 ευρώ.

    Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε η ΔΕΗ που υποχώρησε 5,65%, στα 2,97 ευρώ με 854 χιλιάδες τεμάχια, βουτιά ό 11% για την MIG και σχεδόν 4,9% για την Ελλάκτωρ που έκλεισε σε χαμηλά μηνός, στο 1,788 ευρώ διακινώντας περισσότερα από 961 χιλιάδες τεμάχια. Σε χαμηλό μηνός, στα 8,11 ευρώ τερμάτισαν τις συναλλαγές και τα ΕΛΠΕ. Στα 20,24 ευρώ τερμάτισε η Μότορ Όιλ, με απώλειες 3,53% και όγκο 174 χιλιάδων τεμαχίων.

    Την μεγαλύτερη πτώση από τις τράπεζες κατέγραψε η Αττικής 8,78% και πάνω από 1 εκατ. τεμάχια. Μεγάλη βουτιά πάνω από 9% και για την Frigoglass με 120 χιλιάδες τεμάχια και 7,645% ο Λύκος με 50.865 μετοχές.

    Κατά τα άλλα, νέα, σύμφωνα με πληροφορίες, προεξοφλούνται για την ΕΥΑΘ, που σήμερα άλλαξε χέρια πακέτο πάνω από 50 χιλιάδες τεμάχια.

    Βουτιά 3,34% για την Lamda, στα 7,52 ευρώ, καθώς έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις των αναδόχων με πελάτες για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Νέα βουτιά για την Ιντραλότ, 2,44%, στα 0,40 ευρώ, την Ιντρακάτ που υποχώρησε πάνω από 4%, στο 1,74 ευρώ και την Ιντρακόμ που υποχώρησε 3,46%, στα 0,893 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ