• ΑΓΟΡΕΣ

    Με 17 δισ. εκροές, αναλυτές αναμένουν νέα βουτιά 20% στον S&P 500


    Περαιτέρω πτώση άνω του 20% βλέπει η Societe Generale στον αμερικανικό δείκτη S&P 500, ενώ στοιχεία της Bofa καταγράφουν εκροές 17,4 δις από τις αμερικάνικες μετοχές.

    Η μεγάλη φυγή εν μέσω ανησυχιών για επερχόμενη ύφεση έχει στρέψει τους επενδυτές στα μετρητά, σε μια προσπάθεια αναζήτησης ασφαλούς καταφυγίου.

    Η Bank of America παραμένει εξαιρετικά απαισιόδοξη για την πορεία των αγορών σε σημείωμά της.

    Ο δείκτης Bull & Bear Indicator της Bank of America βρίσκεται στο χαμηλότερο δυνατό σημείο, στο μηδέν, δηλαδή στα επίπεδα που οι αναλυτές χαρακτηρίζουν ως «maximum bearish» και για την τράπεζα είναι ένα σήμα προς τους επενδυτές για να αγοράσουν.

    Ποιοι βλέπουν το δείκτη στις 3000 μονάδες

    Παρά το ράλι της Παρασκευής, οι απαισιόδοξες «αρκούδες» επιμένουν ότι το sell-off δεν έχει τελειώσει ακόμα, τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες.

    Η Bofa με στοιχεία από το EPFR Global data αναφέρει σε σημείωμά της τη μεγάλη φυγή από αμοιβαία μετοχικά κεφάλαια σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα σε εννέα εβδομάδες, λόγω των φόβων για επερχόμενη ύφεση.

    Μετοχές και ομόλογα μετρούν απώλειες, ενώ έχουν αυξηθεί οι εισροές σε ρευστό στα 10,6 δις δολάρια και στα 0,6 δις δολάρια στον χρυσό.

    Σε σημείωμά τους προς τους επενδυτές, οι αναλυτές της αμερικάνικης τράπεζας τους προειδοποίησαν ότι ακόμα δεν έχει σταματήσει η πτώση, υπολογίζοντας ότι ο αμερικάνικος δείκτης S&P 500 θα κλείσει τον Οκτώβριο στις 3.000 μονάδες.

    Πρόκειται για μία μείωση της τάξης του 20% από τα τρέχοντα επίπεδα, κι ενώ ήδη ο δείκτης κινείται σε bear market.

    Την ίδια άποψη υποστηρίζει και η Morgan Stanley, η οποία παραμένει σταθερή στην απαισιόδοξη θέση της τους τελευταίους μήνες και προειδοποιεί ότι όταν φτάσει στις 3.000 μονάδες θα έχει αποτιμήσει η αγορά το μέγεθος της οικονομικής συρρίκνωσης.

    Η SocieteGenerale εκτιμάει ακόμα μεγαλύτερη βουτιά  με τις προβλέψεις της να κυμαίνονται από 2.900 σε 3.150 μονάδες.

    Πρόκειται συνολικά για μία πτώση της τάξης του 40% από το υψηλότερο σημείο του S&P 500 τον περασμένο Ιανουάριο.

    Σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, η ιστορία των αγορών τα τελευταία 150 χρόνια δείχνει ότι ο δείκτης θα βυθιστεί, λαμβάνοντας υπόψιν της στις εκτιμήσεις της τις κινήσεις των μετοχών σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν.

    «Η τρέχουσα αποτίμηση της αγοράς είναι ξεκάθαρα μια φούσκα», ισχυρίζονται οι αναλυτές της SocGen.

    40% άνοδο βλέπουν οι «ταύροι»

    Δεν τα βλέπουν όλοι «μαύρα» στις αγορές, με τους αναλυτές να εμφανίζονται βαθιά διχασμένοι για το πώς θα κλείσει ο χρόνος.

    Ο John Stolzfus της Oppenheimer & Co, επιμένει στην εκτίμηση που είχε κάνει από τον περασμένο Ιανουάριο, ότι ο δείκτης θα κλείσει στις 5.330 μονάδες στο τέλος του έτους, μια άνοδος 40%.

    Η συγκέντρωση σε ρευστό είναι ένα θετικό στοιχείο και για την JP Morgan, η οποία σημειώνει ότι αυτό είναι το τέλος της πτώσης των ομολόγων και των μετοχών.

     «Με τόσο διαθέσιμο χρήμα, οι αγορές σίγουρα θα βρουν στήριξη τους επόμενους μήνες», υποστηρίζει ο  αναλυτής της τράπεζας Nikolaos Panigirtzoglou.

    Διαβάστε επίσης:

    UBS: Τα τέσσερα σενάρια για τις αγορές μετοχών και ομολόγων το β’ εξάμηνο

    O σκληρός πόλεμος short-long για τις ευρωαγορές μόλις ξεκίνησε



    ΣΧΟΛΙΑ