• ΑΓΟΡΕΣ

    UBS: Τα τέσσερα σενάρια για τις αγορές μετοχών και ομολόγων το β’ εξάμηνο

    Ralph Hamers, CEO UBS

    Ralph Hamers, CEO UBS Ralph Hamers, CEO UBS


    Στη στρατηγική έκθεση της του δεύτερου εξαμήνου του έτους για τις αγορές μετοχών και ομολόγων η ελβετική τράπεζα UBS κάνει λόγο για διατήρηση της υψηλής μεταβλητότητας στις αγορές και για συνθήκες απρόβλεπτες που δημιουργούν ανασφάλεια στους επενδυτές.

    Η ελβετική τράπεζα αναλύει τις πιθανότητες για τις αγορές μέχρι το τέλος του έτους και βλέπει τέσσερα πιθανά σενάρια και προτείνει επενδυτική στρατηγική για καθένα από αυτά τα σενάρια. Δίνει μόλις 10% πιθανότητα για συνέχεια της ανάπτυξης (reflation), 20% πιθανότητα για στασιμοπληθωρισμό (stagflation), 40% πιθανότητα για ‘ήπια προσγείωση’ (soft landing) και τέλος 30% ύφεση (recession).

    Τα τέσσερα σενάρια για τις αγορές

    Tο πρώτο σενάριο που αναλύει η UBS, είναι ο στασιμοπληθωρισμός. Σε αυτό το σενάριο, με πιθανότητα στο 20%, οι μετοχές και τα ομόλογα συνεχίζουν να μειώνεται η αξία τους και ο στόχος για τον δείκτη S&P 500 είναι οι 3.300 μονάδες και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ στο 4%.

    Οι φόβοι είναι ότι η Fed παραμένει «πίσω από την καμπύλη» όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων καθιστούν τις μετοχές λιγότερο ελκυστικές και οι μετοχές υποχωρούν.

    Σε αυτό το σενάριο, η UBS προτείνει οι επενδυτές να διαχειριστούν τη ρευστότητά τους και προτείνει τη διαμόρφωση ενός χαρτοφυλακίου ρευστότητας από συνδυασμό μετρητών, ομολόγων και δομημένες επενδύσεις και αντιστάθμιση των κινδύνων με αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου.

    Στο δεύτερο σενάριο, της ύφεσης, με πιθανότητα 30%, η UBS εκτιμά ότι οι μετοχές θα μειωθούν σε όρους αξίας αλλά τα ομόλογα θα κινηθούν ανοδικά. Για τον δείκτη S&P 500, ο στόχος είναι και πάλι χαμηλότερα στις 3.300 μονάδες, όπως και στο σενάριο του στασιμοπληθωρισμού, αλλά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ μειώνεται στο 1,5%.

    Μια σημαντική πτώση της ζήτησης σημαίνει ότι η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός μειώνονται απότομα και οι επενδυτές αρχίζουν να αναμένουν σημαντική πτώση των εταιρικών κερδών, πλήττοντας τις αγορές μετοχών.

    Η Fed εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, στηρίζοντας τα ομόλογα. Σε αυτό το σενάριο, η UBS προτείνει οι επενδυτές να προσθέσουν αμυντικά και ποιοτικά στοιχεία επί των μετοχικών χαρτοφυλακίων, επενδύοντας σε ποιοτικά εισοδήματα και αμυντικούς τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη.

    Το τρίτο σενάριο που εξετάζει η UBS με πιθανότητα 40%, το οποίο έχει την υψηλότερη βαρύτητα μεταξύ των τεσσάρων, είναι αυτό της ήπιας προσγείωσης. Σε αυτές τις συνθήκες, η τράπεζα περιμένει μέτρια ανάκαμψη των μετοχών και ο στόχος για τον δείκτη S&P 500 τίθεται στις 3.900 μονάδες, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ είναι στο 3,25%.

    Ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος αλλά οι επενδυτές αποκτούν εμπιστοσύνη ότι το επίπεδο του μειώνεται και είναι υπό έλεγχο, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων δεν κινούνται υψηλότερα. Οι προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη δεν προβλέπουν σημαντικές μεταβολές.

    Οι μετοχές σημειώνουν συγκρατημένη άνοδο και σε αυτό το σενάριο, η τράπεζα προτείνει στους επενδυτές να τοποθετηθούν σε μετοχές αξίας. Οι μετοχές αξίας τείνουν να υπεραποδίδουν όταν ο πληθωρισμός είναι πάνω από 3%.

    Στο τελευταίο σενάριο της αναθέρμανσης της οικονομίας (reflation), το οποίο έχει πιθανότητα μόλις 10%, η UBS προσδοκά ισχυρό ράλι στις αγορές μετοχών. Ο στόχος για τον δείκτη S&P 500 τίθεται στις 4.500 μονάδες και η απόδοση στο 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ στο 3%.

    Σε αυτή την περίπτωση, ο πληθωρισμός μειώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις και ο συνδυασμός της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, του τερματισμού των πολιτικών zero – Covid στην Κίνα και η υψηλότερη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού, οδηγούν υψηλότερα τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου, με αποτέλεσμα οι μετοχές να σημειώνουν έντονο ράλι.

    Σε αυτό το σενάριο, η UBS προτείνει τοποθετήσεις με στόχο τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Μια ανακούφιση των ανησυχιών της αγοράς για τον πληθωρισμό θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα ράλι σε μετοχές ανάπτυξης.

    Η UBS βλέπει ευκαιρία για τοποθετήσεις στις μετοχές ανάπτυξης, ειδικά σε αυτές που διαπραγματεύονται χαμηλότερα από τη μακροπρόθεσμη μέση αξία τους αλλά και τους κλάδους της αυτοματοποίησης, της ρομποτικής και στην αγορά της Κίνας.

    Διαβάστε επίσης:

    O σκληρός πόλεμος short-long για τις ευρωαγορές μόλις ξεκίνησε

    Goldman Sachs: Η Γερμανία δημιουργεί κινδύνους για τιμές φυσικού αερίου στα 200 ευρώ/MWh



    ΣΧΟΛΙΑ