• Σχόλιο Αγοράς

    Μαύρη Παρασκευή στη Wall Street: Βουτιά 900 μονάδες για Dow Jones – Εκτοξεύθηκε η μετοχή της Moderna

    • NewsRoom
    Wall Street


    Μια εφιαλτική συνεδρίαση επιφύλασσε η Black Friday για τη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να πραγματοποιούν τη χειρότερη συνεδρίαση του 2021  στον απόηχο της ανακάλυψης της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού στην Αφρική.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.899,34 μονάδες, υποχωρώντας κατά 2,53%, με βουτιά 905,04 μονάδες. Ο S&P 500 έκλεισε στις 4.594,62 μονάδες με απώλειες 2,27% ενώ ο Nasdaq ολοκλήρωσε στις 15.491,66 μονάδες με πτώση -2,23%.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, o Dow Jones έκλεισε στο -2,71%, ο S&P 500 στο -2,34% ενώ ο Nasdaq στο -3,14%.

    Η αγορά στη Νέα Υόρκη ακολούθησε τη βουτιά των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, στον απόηχο του εντοπισμού της νέας αφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού,  η οποία ενδέχεται να είναι  πιο επικίνδυνη και μεταδοτική από τις ήδη υπάρχουσες.

    Μάλιστα, οι χώρες της ΕΕ ξεκίνησαν να λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα για τις μετακινήσεις από τις χώρες της νότιας Αφρικής, ενώ και οι ΗΠΑ μελετούν τα δεδομένα γύρω από τη νέα μετάλλαξη για να αποφασίσουν εάν θα ακολουθήσουν μια παρόμοια προσέγγιση.

    Ήδη, πάντως, το πρώτο κρούσμα της «μετάλλαξης της Μποτσουάνα» (ή μετάλλαξη «Όμικρον» όπως ονομάστηκε από τον ΠΟΥ) εντοπίστηκε σε χώρα της Ευρώπης και συγκεκριμένα στο Βέλγιο, ενώ και στο Ισραήλ έχει εντοπιστεί ένα κρούσμα.

    Η ανησυχία έχει να κάνει με το γεγονός πως ακόμα δεν υπάρχουν δεδομένα γύρω από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της νέας μετάλλαξης. Πάντως η BioNTech έσπευσε να δηλώσει πως θα γνωρίζει για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της σε περίπου 2 εβδομάδες, ενώ σε περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξει τη σύστασή του, τα νέα εμβόλια θα είναι έτοιμα μέσα σε 100 ημέρες.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, μόνο αυτή της Verizon  κατάφερε να κρατηθεί σε θετικό έδαφος (+0,27%).  Τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones δέχονται οι μετοχές της American Express (-8,62%) και της Boeing (-5,41%).

    Μεγάλες κερδισμένες της ημέρας, μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση πανικού, ήταν οι μετοχές της Moderna και της Pfizer. Ειδικότερα, η μετοχή της Moderna έκλεισε με άνοδο 20,57% ενώ η μετοχή της Pfizer στο +6,09%.

    Μεταξύ των 11 κλάδων του S&P 500, τη χειρότερη επίδοση κατέγραψε αυτός των μετοχών ενέργειας ακολουθώντας την ελεύθερη πτώση των του πετρελαίου.

    Tο συμβόλαιο WTI παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 13,06% (πτώση 10,24 δολάρια) στα 68,15 δολάρια το βαρέλι, στην χειρότερη ημερήσια επίδοση από τον Απρίλιο του 2020, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.  Την ίδια ώρα, στο ICE Futures του Λονδίνου, το Brent  Ιανουαρίου διολίσθησε κατά 10,7% στα 73,45 δολάρια το βαρέλι.

    Έντονα πτωτικά κινήθηκαν και οι κλάδοι των χρηματοοικονομικών και των βιομηχανιών. Κανένας από τους 11 κλάδους δεν βρέθηκε σε θετικό έδαφος.

    Διαβάστε επίσης

    Ευρωαγορές: Στο «κόκκινο» τα χρηματιστήρια της Ευρώπης λόγω της νέας αφρικανικής μετάλλαξης

    Ξεπούλημα αλά Black Friday και για το Bitcoin – Σε άνοδο ο χρυσός

    Χάος στην αγορά πετρελαίου: Κάτω από τα 70 δολάρια το WTI στη χειρότερη συνεδρίαση του 2021



    ΣΧΟΛΙΑ