• Σχόλιο Αγοράς

    Χάος στην αγορά πετρελαίου: Κάτω από τα 70 δολάρια το WTI στη χειρότερη συνεδρίαση του 2021

    • NewsRoom
    φωτογραφία από πεδίο εξόρυξης πετρελαίου το ηλιοβασίλεμα


    Ιστορικές διαστάσεις παίρνει η πτώση στην αγορά πετρελαίου στον απόηχο της ανακάλυψης της νέας μετάλλαξης της πανδημίας στην περιοχή της νότιας Αφρικής.

    Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών, υπό τον φόβο για νέα υποχώρηση της ζήτησης λόγω πιθανών νέων περιοριστικών μέτρων, σε μια περίοδο που η αγορά έδειχνε να ανακάμπτει.  Παράλληλα, η απόφαση των ΗΠΑ και άλλων χωρών να απελευθερώσουν στρατηγικά αποθέματα το επόμενο διάστημα εντείνει την ανησυχία, για μια ταυτόχρονη υπερπροσφορά στην αρχή του 2022. Ένας συνδυασμός που μπορεί να αποδειχθεί επώδυνος για την αγορά του πετρελαίου.

    Η σημερινή πτώση στην αγορά του αργού είναι η χειρότερη του 2021, την ώρα που και η Wall Street κατρακυλά, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά περίπου 1000 μονάδες, καθώς η «μετάλλαξη της Μποτσουάνας» ενδέχεται να είναι πιο επικίνδυνη από τις ήδη υπάρχουσες.

    Σε αυτό το κλίμα, Το συμβόλαιο του WTI παράδοσης Ιανουαρίου υποχωρεί αυτή την ώρα στα 68,48 δολάρια το βαρέλι, με βουτιά 9,91 δολαρίων ή -12,64% στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

    Αντίστοιχα, το συμβόλαιο Ιανουαρίου του Brent υποχωρεί κατά 10,9% στα 73,26 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου.

    Αντίστοιχα, το συμβόλαιο φυσικού αερίου παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύεται κατά 4,1% στα 5,28 δολάρια ανά ένα εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες.

    Υπενθυμίζεται πως ο OPEC και οι πετρελαιοπαραγωγοί σύμμαχοί του  (OPEC+) πρόκειται να συναντηθούν στις 2 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν την πολιτική παραγωγής για τον Ιανουάριο και μετά. Ο OPEC+ χαλάρωσε σιγά-σιγά τις ιστορικές περικοπές παραγωγής που είχε συμφωνήσει τον Απρίλιο του 2020, καθώς ο κορ0νοϊός μείωσε τη ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου, αποκαθιστώντας 400.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα στην αγορά κάθε μήνα.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Οι Έλληνες θεσμικοί έριξαν την αγορά 4,45% – Σε ΔΕΗ, Alpha, Πειραιώς οι πωλήσεις για να διασφαλίσουν κέρδη από τις αυξήσεις κεφαλαίου

    Κατρακύλα 970 μονάδων για τον Dow Jones – Eκτοξεύθηκε στο +22% η μετοχή της Moderna



    ΣΧΟΛΙΑ