• ΑΓΟΡΕΣ

    Les Echos: Οι αγορές περιμένουν την Ελλάδα

    • NewsRoom


    Οι αγορές περιμένουν να ξαναβγεί η Ελλάδα στις αγορές, γράφει η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos, σε άρθρο της για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ομολόγων με αφορμή το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε για τις εκδόσεις στις οποίες προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες Ιταλία και Ισπανία, τονίζοντας ότι η Αθήνα αναβάλλει την επιστροφή της στις αγορές από το περασμένο καλοκαίρι, λόγω της λόγω της αστάθειας και των αυξανόμενων επιτοκίων στην Ευρώπη. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η Capital Economics κρίνει ιδιαίτερα ευάλωτη την προσπάθεια της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές, θέτοντάς την στην ουσία εκτός αγορών για την επόμενη διετία.

    Όπως τονίζουν οι αναλυτές, η Ελλάδα, όπως και η Πορτογαλία και η Ιταλία, βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλό δημόσιο χρέος και αδύναμη ανάπτυξη, τάση η οποία θα συνεχιστεί και το 2019, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν θα επιτευχθούν.

    Η γαλλική εφημερίδα τονίζει, ωστόσο, ότι μετά το ιταλικό ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας, οι επενδυτές «ρίχθηκαν» σήμερα στα ισπανικά ομόλογα.

    Οι εγγραφές για τα ισπανικά 10ετή ομόλογα έφθασαν τα 50 δισ. ευρώ.

    Πριν από έναν χρόνο, το ισπανικό Δημόσιο είχε αντλήσει 43 δισ. ευρώ για παρόμοια έκδοση 10ετών ομολόγων.

    Αυτό δείχνει, επισημαίνει η εφημερίδα, ότι οι επενδυτές διαθέτουν τεράστια αποθέματα ρευστού για επένδυση, μετά την ταραχώδη λήξη της προηγούμενης χρονιάς στις αγορές.

    Όλη η Ευρώπη επωφελείται από αυτό τον «πυρετό» που έχει καταλάβει την αγορά από την αρχή της χρονιάς και αυτό φάνηκε στην κάλυψη των 15ετών ιταλικών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, όταν οι προσφορές ανήλθαν σε 35,5 δισ. ευρώ, σε επίπεδο-ρεκόρ για τη χώρα, η οποία, μάλιστα, προκάλεσε πονοκέφαλο στην Ευρώπη μετά την άνοδο στην εξουσία του λαϊκιστικού συνασπισμού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παρασκήνιο και κρίσιμες αποφάσεις για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζοφερές προβλέψεις από Capital Economics: «Βλέπει» εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Ελλάδας στο 5,25%



    ΣΧΟΛΙΑ