• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Μικτά πρόσημα στο ταμπλό – Υποχωρεί ξανά ο Nasdaq, κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές

    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με μικτά πρόσημα άνοιξαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη συνεδρίαση της Τρίτης, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους κυρίως στην Κίνα, η οποία χαλάρωσε τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

    Την Δευτέρα οι επενδυτές δεν έδωσαν παράταση στο ράλι της προηγούμενης εβδομάδας με αποτέλεσμα οι δείκτες επιστρέψουν σε αρνητικό έδαφος. Συγκεκριμένα  ο Dow Jones έχασε 62,42 μονάδες ή -0,20% στις 31.438,26 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 11,63 μονάδες ή -0,30% στις 3.900,11 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε 86,73 μονάδες ή -0,75% και έκλεισε στις 11.520,89 μονάδες.

    Ωστόσο σήμερα η αίσθηση φαίνεται πως αλλάζει καθώς η Κίνα χαλάρωσε τους περιορισμούς Covid για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες, μειώνοντας τον χρόνο καραντίνας κατά την άφιξή τους κατά το ήμισυ σε επτά ημέρες, είδηση που έδωσε ώθηση κυρίως στις μετοχές ταξιδιών.

    Παρόλα αυτά, οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τις πιθανότητες η αμερικανική οικονομία να μπει σε τροχιά ύφεσης, παρακολουθώντας τις κινήσεις της Fed, η οποία υποστηρίζει ότι είναι αποφασισμένη να μειώσει τον πληθωρισμό. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας πάντως λειτουργούν καθησυχαστικά εκτιμώντας ότι η οικονομία δεν θα μπει σε ύφεση παρά τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων. «Οι άνθρωποι έρχονται στο τέλος του τριμήνου με λίγο περισσότερη σταθερότητα από ό, τι είχαν σίγουρα πριν από ένα μήνα και έχουν αφομοιώσει ότι η Fed μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει την ύφεση ως εργαλείο πολιτικής», δήλωσε ο David Waddell, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επενδυτικών συμβουλών Waddell &associates.

    Σήμερα, αρκετές μεγάλες τράπεζες αύξησαν τα μερίσματά τους με αποτέλεσμα να οδηγήσουν σε άνοδο και τις μετοχές. Η Morgan Stanley και η Goldman Sachs πρωτοστάτησαν αυξάνοντας το μέρισμα ανά μετοχή, μετά τα επιτυχημένα stress tests με την πτώση από 70 σεντς σε 77,5 σεντς και τη δεύτερη από 2 δολάρια σε 2,50 δολάρια, αύξηση 25%.

    Η Wells Fargo, τράπεζα με έδρα το Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσε αύξηση μερίσματος 20%, στα 30 σεντς ανά μετοχή, αντί 25 σεντς ενώ η BofA έχει προγραμματίσει με τη σειρά της να ανέλθει το μέρισμα από 21 σε 22 σεντς.

    Οι μετοχές της Goldman Sachs σημειώνουν άνοδο περίπου 1,3% μετά την ανακοίνωση για την αυξημένη απόδοση στα μερίσματα. Η Morgan Stanley κερδίζει αυτή την ώρα σχεδόν 3% και η BofA κερδίζει πάνω από 2% λίγη ώρα μετά το άνοιγμα.

    Στα μάκρο, σε χαμηλό 16 μηνών κατρακύλησε τον Ιούνιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ με τις αυξήσεις των τιμών σε ενέργεια, τρόφιμα και άλλα είδη να συνεχίζει να επιβαρύνει τους καταναλωτές. Σύμφωνα με την έρευνα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Conference Board, ο δείκτης υποχώρησε στις 98,7 μονάδες τον Ιούνιο από 103,2 μονάδες τον Μάιο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν ηπιότερη πτώση στις 100 μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

    Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες στην οικονομία υποχώρησε στο 147,1 από 147,4 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης για τις προσδοκίες των καταναλωτών κατρακύλησε στο 66,4 – το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2013 – από 73,7 τον Μάιο.

    Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones κερδίζει 82 μονάδες ή 0,26%, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται ήπια κατά 2,3 μονάδες ή 0,06% στις 3.902 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq από την άλλη σημειώνει πτώση 55 μονάδων ή 0,48% στις 11.469 μονάδες.

    Η μετοχή της Citigroup σημείωσε άνοδο 1,34% αφού οι τράπεζες πέρασαν τα stress tests της Federal Reserve. Η μετοχή της Boeing εκτοξεύεται πάνω από 3,7% μετά το άνοιγμα των περιορισμών στη Κίνα. Επίσης η JetBlue σημειώνει άνοδο 3,20% αφού η αεροπορική εταιρεία αύξησε την προσφορά της για την Spirit Airlines, ενισχύοντας τον πόλεμο με την Frontier Grou, καθώς συνεχίζεται η κούρσα για τον αερομεταφορέα εξαιρετικά χαμηλού κόστους.

    Η μετοχή της Occidental Petroleum σημείωσε άνοδο 4,2% αφού η Berkshire Hathaway αύξησε το μερίδιό της στην πετρελαϊκή εταιρεία στο 16,4%.

    Η μετοχή του Twitter σημειώνει μικρή πτώση 0,05% παρά το ότι ο Elon Musk απέκτησε εν τέλει πρόσβαση σε δεδομένα που είπε ότι χρειάζονταν για να ολοκληρωθεί η εξαγορά του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι μεγάλοι οίκοι αύξησαν τα μερίσματα και οι μετοχές τους ανέβηκαν



    ΣΧΟΛΙΑ