• ΑΓΟΡΕΣ

    «Καμπανάκι» BofAML για πετρέλαιο και ανάπτυξη: Σε απόσταση αναπνοής τα 100 δολάρια/βαρέλι

    • Bloomberg


    «Καμπανάκι» για την ανάπτυξη κρούει η Bank of America Merrill Lynch (BofAML), επισημαίνοντας ότι αν η τιμή του πετρελαίου ξεπεράσει τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, μπορεί να «κόψει» από την οικονομική ανάπτυξη 0,2 ποσοστιαίες μονάδες το ερχόμενο έτος. Κάτι που, όμως, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το δολάριο.

    Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, οι περιορισμοί στην αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου, η αναταραχή στη Βενεζουέλα και η αυξημένη ζήτηση είναι παράγοντες που ασκούν ανοδικές πιέσεις στις τιμές, επισημαίνει η τράπεζα. Όμως, η αύξηση των τιμών μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, τη Βρετανία και την Ιαπωνία, εκτός εάν ΗΠΑ, Αυστραλία και Βραζιλία αυξήσουν την παραγωγή ενέργειας, μετριάζοντας το πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία, επισημαίνει.

    Το δολάριο μπορεί, από την πλευρά του, να παίξει ρόλο «μπαλαντέρ», τονίζουν οι οικονομολόγοι Ethan Harris και Aditya Bhave. Ένα ισχυρότερο δολάριο θα κάνει εντονότερες τις όποιες εξελίξεις, με τους εισαγωγείς πετρελαίου να δέχονται ισχυρότερες πιέσεις και τους παραγωγούς να κερδίζουν περισσότερο, ενώ ένα πιο αδύναμο δολάριο θα εξισορροπούσε κάπως την κατάσταση, σημειώνουν.

    «Η ενίσχυση της τιμής του δολαρίου φαίνεται αναπόφευκτη και, κατά την άποψή μας, τα 100 δολάρια ανά βαρέλι βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής», γράφουν. «Η πιθανότητα πετρελαϊκού σοκ είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες ανησυχίες μας για το ερχόμενο έτος, μαζί με τους εμπορικούς πολέμους και τους κινδύνους ενός «-exit» στην Ευρώπη», προσθέτουν

    Η προθεσμιακή τιμή του Brent έχει ενισχυθεί πάνω από 25% φέτος, φτάνοντας τα 84,35 δολάρια την Τρίτη. Στα τέλη του Σεπτεμβρίου, η Merrill Lynch ανέφερε ότι αναμένει πως το Brent θα «πιάσει» τα 95 δολάρια μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιουνίου.

    Σύμφωνα με την έκθεση της BofAML, οι χώρες που αναμένεται να βγουν χαμένες από την άνοδο των τιμών είναι, ιστορικά, πολύ σημαντικότερες για το σύστημα της παγκόσμιας οικονομίας και τις αγορές απ’ ό,τι οι πετρελαιοεξαγωγικές χώρες.



    ΣΧΟΛΙΑ