• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Πώς Εθνική και Πειραιώς μπορούν να αλλάξουν το momentum

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας - Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας – Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς


    Mε τις τραπεζικές μετοχές να έχουν διορθώσει πάνω από 20% μετά τα υψηλά που επιτεύχθηκαν κατά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, η άποψη που εκφράζεται στην αγορά είναι ότι ο μεγαλύτερος όγκος των πωλήσεων έχει ολοκληρωθεί.

    Η ενεργοποίηση του buyback σε Εθνική ΕΤΕ 3,31% 7,81 και Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,79% 3,75 σε συνδυασμό με τη βελτίωση των αποτιμήσεων, τεχνικά, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, μπορεί να δώσει ανάσες στην αγορά, εκτός αν τσακίσει το κλίμα στο εξωτερικό, σχολιάζουν οι αναλυτές.

    Αυτό δεν σημαίνει ότι η αγορά, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, έχει βγει από τη διακεκαυμένη ζώνη. Είναι νωπή, άλλωστε, η κίνηση της αγοράς, μόλις την περασμένη Πέμπτη συνέβη αυτό, όταν έγραψε χαμηλό στις 1.180 μονάδες.

    Επίπεδα που παραπέμπουν προφανώς σε νέα χαμηλά τεσσάρων μηνών.

    Για να μπορέσουμε να ισχυριστούμε ότι «διόρθωση ήταν κι έφυγε», θα πρέπει να δούμε την αγορά, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, και πάλι πάνω από την περιοχή των 1.270 μονάδων.

    Και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές.

    Η Εθνική ΕΤΕ 3,31% 7,81 εκκινεί αγορές ιδίων μετοχών μέχρι το 1,5% του συνόλου ή 13,72 εκατ. μετοχές αλλά και έως 30 εκατ. ευρώ (το συνολικό κόστος του προγράμματος που έχει εγκρίνει και ο SSM).

    H Tράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,79% 3,75 σκοπεύει να προχωρήσει στην επαναγορά μέχρι και 20.000.000 ιδίων μετοχών κατ’ ανώτατο όριο, με κατώτατη τιμή αγοράς €0,75 και ανώτατη τιμή αγοράς €5,00 ανά μετοχή, για χρονικό διάστημα 24 μηνών. Το συνολικό κόστος απόκτησης των Ιδίων Μετοχών δεν θα υπερβεί τα €15.000.000.

    Οι αναλυτές συνεχίζουν να στηρίζουν τις μετοχές που παρακολουθούν και δεν ήταν λίγοι αυτοί τις προηγούμενες μέρες που βγήκαν με θετικές αναλύσεις ή αναφορές.

    Η JP Morgan για παράδειγμα προχώρησε σε αύξηση των τιμών στόχων για τις ελληνικές τράπεζες.

    Ειδικότερα, η τιμή στόχος για την Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,59 είναι πλέον στα 2,20 ευρώ, από 2 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,50% 2,02 στα 2,25 ευρώ, από 1,90 ευρώ, για την Εθνική ΕΤΕ 3,31% 7,81 στα 8,10 ευρώ, από 7,30 ευρώ και για την Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,79% 3,75 στα 4,65 ευρώ, από 3,90 ευρώ προηγουμένως.

    H Citigroup έκανε λόγο για αδικαιολόγητη διόρθωση και πως πρόκειται για επενδυτική ευκαιρία.

    Αύξησε την τιμή στόχο για την Εθνική στα 7,60 ευρώ από 7,30 ευρώ, για την Πειραιώς στα 4,15 ευρώ από 4 ευρώ και διατηρεί τα 2 ευρώ για την Alpha Bank.

    Όλες με σύσταση αγοράς.

    Η Optima Bank με αφορμή θέμα του Reuters ανέφερε πως η Ε.Ε. σκέφτεται να αυξήσει το όριο των κεφαλαίων που οι τράπεζες έχουν στην ΕΚΤ από 1% επί των καταθέσεων των πελατών στο 3% ή 4%, σημείωνε ότι αυτή η αλλαγή, αν ισχύσει, θα επηρεάσει αρνητικά τα κέρδη ανά μετοχή 4% το 2024 και 5% το 2025, σημειώνοντας πως η επίδραση είναι μικρή και επαναλάμβανε τη σύσταση αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες λόγω ελκυστικών αποτιμήσεων στα τρέχοντα επίπεδα, μετά και το μη δικαιολογημένο sell off.

    Διαβάστε επίσης:

    Pantelakis Securities: Πώς είδε τα αποτελέσματα εξαμήνου Jumbo & Terna Energy – Διατηρεί συστάσεις overweight

    Μπιλ Άκμαν: Γιατί ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής συνεχίζει να σορτάρει τα ομόλογα

    Optima Bank: Στην τελική ευθεία για την εισαγωγή στο ΧΑ – Σπουδαία στιγμή για εμάς δηλώνουν Τανισκίδης και Κυπαρίσσης



    ΣΧΟΛΙΑ