• ΑΓΟΡΕΣ

    JP Morgan: Οι κίνδυνοι των μετοχών στην Ελλάδα στη σκιά των τραπεζικών «θεμάτων»

    • NewsRoom
    Jamie Dimon, CEO της JP Morgan Chase

    Jamie Dimon, CEO της JP Morgan Chase Πηγή: ΑΡ


    Η JP Morgan εξετάζει τα ζητήματα που έχουν ανακύψει από τα τραπεζικά ζητήματα στη στρατηγική της για τις μετοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEEMEA).

    H ομάδα του David Aserkoff, από την πλευρά στρατηγικής, θεωρεί τις πιθανές πιέσεις ως πιο έντονες στις κεντρικές Ευρώπη από ό,τι στη Νότια Αφρική, τη ΜΕΝΑ ή την Ελλάδα. H JPM παραμένει πιο αισιόδοξη για τη χώρα μας από ότι για τις λοιπές περιοχές.

    Η Ελλάδα στην Ευρωζώνη είδε το επιτόκιο πολιτικής της ΕΚΤ να μεταβάλλεται από -50 μ.β. σε 2,5% και κατά κάποιο τρόπο ‘είδε’ μια πιο δραματική αύξηση από ό,τι από τη Fed. Αλλά οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν εύρωστες στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, επηρεασμένη από τη χαμηλότερη από το μέσο όρο της ΕΕ εξάρτησή της από το φυσικό αέριο και τις εισροές του Ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ. Λίγο σαν τη Νότια Αφρική, η JPM δεν εντόπισε ποτέ εφησυχασμό από τους επενδυτές στην Ελλάδα.

    Η αμερικανική τράπεζα κάνει χρήση σεναρίων ότι σε ένα πρώτο επίπεδο τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομικής ανάπτυξης/κερδών αποδυναμώνονται και σε ένα δεύτερο ότι τα επιτόκια έχουν εκτοξευθεί από το μηδέν κατά την τελευταία διετία. «Αναμένουμε σοκ στην αγορά μόνο εκεί όπου τα επιτόκια είναι πολύ υψηλότερα και η ανάπτυξη μεταβάλλεται κοντά σε ύφεση. Ο εφησυχασμός είναι ο απαραίτητος προάγγελος του πανικού κατά την άποψή μας», εξηγεί ο David Aserkoff.

    Για τις αγορές της Μέσης Ανατολής, η άνοδος των επιτοκίων του είναι σημαντική αλλά τα υποκείμενα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομικής ανάπτυξης είναι αρκετά ισχυρά. Προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% φέτος, και αν και αυτό αποτελεί επιβράδυνση σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο η περσινή ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στην ανάκαμψη της παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ.

    Για την Κεντρική Ευρώπη, η άνοδος των επιτοκίων είναι η πιο δραματική στην περιοχή της CEEMEA. Στην Ουγγαρία το επιτόκιο έχει αυξηθεί από 60 μ.β. σε 13%, στην Πολωνία από 10 μ.β. σε 6,75% και στην Τσεχία από 5 μ.β. σε 6%. Το περιβάλλον της οικονομικής ανάπτυξης έχει διαταραχθεί από την άνοδο των τιμών της ενέργειας. Αν και οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες από τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, η ανάπτυξη των τριών χωρών θα κυμανθεί στο 1% το 2023.

    Τέλος, στη Νότια Αφρική έχει σημειωθεί μικρότερη αύξηση στα επιτόκια από ό,τι στη Μέση Ανατολή ή την Κεντρική Ευρώπη. Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει αυξήσει τα επιτόκια από το 3,5% στο 7,25%. Η οικονομική ανάπτυξη παραμένει φτωχή και η λέξη κλειδί είναι ότι η φτωχή ανάπτυξη «παραμένει». Η JPM επισημαίνει ότι κανένας επενδυτής δεν ήταν ιδιαίτερα εφησυχασμένος στα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, δεδομένων των συνεχιζόμενων ζητημάτων γύρω από τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις συνολικά υποτονικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

    «Αυτό που μας ανησυχεί για τη Νότια Αφρική είναι η αυξημένη μεταβλητότητα των μεμονωμένων μετοχών. Οι διψήφιες κινήσεις στις μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις υπονομεύουν ενεργά την επενδυτική εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χρηματιστηριακή αγορά», καταλήγει η JP Morgan.

    Διαβάστε επίσης:

    Εuroxx: Η αποτίμηση του πρώτου γύρου έκδοσης εταιρικών ομολόγων και οι προοπτικές

    Μαρία Ευθυμίου: «Κρατώντας αρετές, μετέχεις» στο Impact Talk



    ΣΧΟΛΙΑ