• Business

    Signature Bank: Γιατί οι αρχές των ΗΠΑ πραγματοποιούσαν έρευνα στην τράπεζα πριν αυτή καταρρεύσει

    • Bloomberg


    Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ ερευνούσαν τους χειρισμούς της Signature Bank όσον αφορά στους πελάτες κρυπτονομισμάτων, προτού οι ρυθμιστικές αρχές κλείσουν ξαφνικά την τράπεζα το περασμένο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg.

    Συγκεκριμένα, ερευνητές του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ουάσιγκτον και το Μανχάταν εξέταζαν εάν η τράπεζα της Νέας Υόρκης έλαβε επαρκή μέτρα για να ανιχνεύσει πιθανή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες πελατών – όπως τον έλεγχο των ατόμων που ανοίγουν λογαριασμούς και την παρακολούθηση συναλλαγών για ενδείξεις εγκληματικότητας.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξέτασε επίσης το θέμα, σύμφωνα με τις πηγές. Εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Μανχάταν και της SEC αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

    Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας, επισήμανε μια δήλωση του προέδρου Gary Gensler την Κυριακή, όταν οι αρχές έλαβαν μέτρα για να ενισχύσουν τις τράπεζες των ΗΠΑ και να κλείσουν την Signature.

    «Θα διερευνήσουμε και θα παρέμβουμε εάν διαπιστώσουμε παραβιάσεις της ομοσπονδιακής νομοθεσίας περί κινητών αξιών», δήλωσε τότε ο επικεφαλής της SEC.

    Η τράπεζα και το προσωπικό της δεν έχουν κατηγορηθεί για αδικήματα και η έρευνα θα μπορούσε να τελειώσει χωρίς περαιτέρω ενέργειες. Δεν είναι σαφές πότε ξεκίνησαν οι έρευνες σχετικά με την Signature Bank και αν είχαν κάποια επίδραση στην απόφαση των κρατικών ρυθμιστικών αρχών να κλείσουν την τράπεζα την Κυριακή.

    Οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι έχασαν την εμπιστοσύνη τους στη διαχείριση της τράπεζας όταν απέτυχε να παράσχει «αξιόπιστα και συνεπή δεδομένα».

    Η  Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) άρχισε από τότε να ψάχνει αγοραστή.

    Η αρχή δημοσιονομικής εποπτείας και οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι εταιρείες που διαχειρίζονται κρυπτονομίσματα ή συναφή μετρητά πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση όσον αφορά τον εντοπισμό πελατών και να διασφαλίζουν ότι οι ροές χρημάτων είναι για νόμιμους σκοπούς. Ειδικότερα, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να επισημαίνουν τυχόν ύποπτες συναλλαγές στις ομοσπονδιακές αρχές.

    «Το FBI και οι εταίροι μας παραμένουν σταθεροί στη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε τις αγορές κρυπτονομισμάτων –όπως συμβαίνει με κάθε χρηματοπιστωτική αγορά– απαλλαγμένες από παράνομη δραστηριότητα», προειδοποίησε ο Michael Driscoll, υποδιευθυντής του γραφείου του FBI στη Νέα Υόρκη, μετά την απαγγελία κατηγοριών από τις ΗΠΑ  εναντίον του ιδιοκτήτη ενός ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων τον Ιανουάριο.

    Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν πιέσει τις τράπεζες και άλλες εταιρείες να αποσυρθούν από τα ψηφιακά νομίσματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να αποτρέψουν πιθανούς κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Η κατάρρευση της Signature ακολουθεί το πρόσφατο κλείσιμο της Silvergate Capital Corp, η οποία εξυπηρετούσε επίσης τη βιομηχανία crypto, και της Silicon Valley Bank του SVB Financial Group.

    Και οι τρεις τράπεζες βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ.

    Η Silvergate διερευνάται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για συναλλαγές με το ανενεργό χρηματιστήριο FTX του Sam Bankman-Fried και την Alameda Research, ανέφερε το Bloomberg.

    Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς και η SEC εξετάζουν επίσης την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, καθώς και το κατά πόσο οι πωλήσεις μετοχών από στελέχη παραβίασαν τους κανόνες συναλλαγών.

    Η Signature δεν αποκάλυψε τις έρευνες στις πιο πρόσφατες ενημερώσεις της.

    Μετά την κατάρρευση της FTX τον Νοέμβριο, τα στελέχη της Signature δήλωσαν ότι σκόπευαν να απορρίψουν καταθέσεις ύψους έως και 10 δισ. δολαρίων από πελάτες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, που τότε αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ένα πέμπτο της καταθετικής της βάσης. Αλλά εξακολουθούσαν να σχεδιάζουν να κρατήσουν μερικά από αυτά.

    «Δεν φεύγουμε από το διάστημα», είπε τον Δεκέμβριο ο Eric Howell, ο τότε COO της τράπεζας. «Θα συμμετάσχουμε, αλλά θα εμπλακούμε με πολύ πιο στοχαστικό τρόπο, προχωρώντας μπροστά».

    Διαβάστε ακόμη:

    Πτώχευση Silicon Valley Bank και Signature Bank στις ΗΠΑ: Κρατική ασπίδα σε όλες τις καταθέσεις ανακοίνωσε η Fed



    ΣΧΟΛΙΑ