• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs: H Ιταλία και η αβεβαιότητά της μπαίνουν στα ραντάρ των αγορών

    Filippo Taddei, Goldman Sachs

    Filippo Taddei, Goldman Sachs


    «Οι εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου έφεραν σαφή νίκη του κεντροδεξιού συνασπισμού (Fratelli d’Italia FdI, Forza Italia και Lega)», εξηγεί ο Filippo Taddei της αμερικανικής τράπεζας Goldman Sachs.

    Η συμμετοχή των ψηφοφόρων απογοήτευσε, σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερη από το 2018 (63,8% έναντι 73,3%). Σύμφωνα με τον πρώτο γύρο καταμέτρησης των ψήφων και σύμφωνα με τις προσδοκίες της τράπεζας, ο συνασπισμός θα εξασφαλίσει πιθανότατα τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Ιταλία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Η κεντροδεξιά θα εκλέξει περίπου 235 από τους 400 βουλευτές στην Camera dei Deputati (σ.σ. είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων και αποτελεί την κάτω βουλή του Κοινοβουλίου της Ιταλίας) και 115 από τους 200 γερουσιαστές στη Senato (σ.σ. η Γερουσία της Δημοκρατίας είναι η άνω βουλή του Ιταλικού Κοινοβουλίου).

    Το κύριο κόμμα του κεντροδεξιού συνασπισμού – FdI – είχε ένα ιδιαίτερα ισχυρό εκλογικό αποτέλεσμα, πάνω από τις δημοσκοπήσεις στις αρχές Σεπτεμβρίου (26,3% έναντι 25,8%). Αντιθέτως, τα άλλα κεντροδεξιά κόμματα – Forza Italia και Lega – σημείωσαν χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις», εξηγεί η τράπεζα.

    Αυτό υποδηλώνει ότι το FdI θα έχει σαφή προβάδισμα στον συνασπισμό, με την ηγέτη του – Τζόρτζια Μελόνι – να πρόκειται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Ιταλίας.

    Στην αντιπολίτευση, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), το κύριο κόμμα της κεντροαριστεράς, διολίσθησε επίσης κάτω από τις δημοσκοπήσεις των αρχών Σεπτεμβρίου, ενώ το κίνημα των 5 Αστέρων (5Star) εξέπληξε προς τα πάνω με ένα εκλογικό αποτέλεσμα μόλις 4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το PD.

    «Ακόμη και αν το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν πολύ ευνοϊκό για την κεντροδεξιά, ο συνασπισμός δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 2/3 που θα του επέτρεπε να αλλάξει το ιταλικό Σύνταγμα χωρίς δημοψήφισμα», εξηγεί ο Taddei.

    Αβεβαιότητα πολιτικής στην Ιταλία

    «Οι προεκλογικές διακηρύξεις του κεντροδεξιού συνασπισμού περιείχαν μια σειρά φιλόδοξων δημοσιονομικών προτάσεων. Πιστεύουμε ότι θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν όλες αυτές, δεδομένης της ήδη υπάρχουσας σημαντικής δημοσιονομικής στήριξης που σχετίζεται με την ενέργεια, του ευρωπαϊκού πλαισίου πολιτικής και του αρνητικού αντίκτυπου της ενεργειακής κρίσης στην ιταλική οικονομία. Η αβεβαιότητα αυτή θα αυξήσει την προσοχή των αγορών στον προϋπολογισμό του 2023 και τον αριθμό του ελλείμματος που θα παρουσιαστεί γύρω στις αρχές Νοεμβρίου», επισημαίνει ο Taddei.

    «Με την αβεβαιότητα των εκλογών να έχει απομακρυνθεί, αναμένουμε ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά θα επικεντρωθούν στην πολιτική, ιδίως στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της δημοσιονομικής πολιτικής. Πριν από τον διορισμό του νέου υπουργικού συμβουλίου, ο οποίος είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί, το νωρίτερο, στα τέλη Οκτωβρίου, η αβεβαιότητα για την πολιτική θα είναι το επίκεντρο της προσοχής των αγορών και θα συνεχιστεί μέχρι την παρουσίαση του προϋπολογισμού και του δημοσιονομικού ελλείμματος που θα στοχεύσει το νέο υπουργικό συμβούλιο το 2023. Επαναλαμβάνουμε την άποψή μας ότι η εστίαση των συμμετεχόντων στις αγορές στην Ιταλία θα είναι ιδιαίτερα έντονη από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά», συμπεραίνει η Goldman Sachs.

    Διαβάστε επίσης:

    Citi, Goldman Sachs & Deutsche Bank: Τριπλή παγίδα ύφεσης, πληθωρισμού και αυξημένων επιτοκίων θα πλήξει την Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ