• ΑΓΟΡΕΣ

    JP Morgan: Γιατί αναβαθμίζει την τιμή στόχο του ΟΠΑΠ, αλλά παραμένει ουδέτερη για τη μετοχή

    Παρουσίαση οικονομικών αποτελεσμάτων ΟΠΑΠ γ’ τριμήνου σε αναλυτές

    Ο CEO του ΟΠΑΠ, Γιαν Κάρας


    Η JPM επικαιροποιεί το μοντέλο της μετά τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ την περασμένη εβδομάδα, αυξάνοντας τόσο τις εκτιμήσεις για τα μικτά έσοδα (GGR) και τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) κατά 3% σε μέσο όρο για τα έτη 2023-2025, με αποτέλεσμα τη νέα τιμή στόχο στα €16 (έναντι €15 προηγουμένως). Διατηρεί ωστόσο την ουδέτερη σύσταση για τη μετοχή (neutral), χωρίς να αναβαθμίζει τη στάση της.

    «Ενώ μας αρέσει το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας (δομή χωρίς στοιχεία ενεργητικού, αποκλειστικές άδειες λιανικής πώλησης, σταθερή τοποθέτηση εντός του Online με δυνατότητες περαιτέρω διείσδυσης), παραμένουμε ουδέτεροι καθώς βλέπουμε περιορισμένη ανοδική πορεία, τόσο για τους πολλαπλασιαστές, όσο και τις εκτιμήσεις βραχυπρόθεσμα», εξηγεί η Estelle Weingrod.

    Νέες εκτιμήσεις για τα μεγέθη του ΟΠΑΠ

    «Αυξάνουμε τις εκτιμήσεις μας για το GGR σε περίπου 2% κατά μέσο όρο τα έτη 2023-2025, κυρίως λόγω του online καζίνο και των VLTs, που αντισταθμίζονται εν μέρει από τη λιανική πώληση, τα στοιχήματα, τα Instant και Passives.

    Ως αποτέλεσμα, το GGR του 2023 διαμορφώνεται σε €2,050 εκατ., λίγο συντηρητικό σε σχέση με τις προβλέψεις της εταιρείας για €2,060 – €2,140 εκατ. Για το EBITDA αυξάνουμε τις εκτιμήσεις μας σε μέσο όρο κατά 4% (κατά την ίδια περίοδο), λόγω των υψηλότερων/σχεδόν αμετάβλητων περιθωρίων σε όλους τους τομείς εκτός από τον τομέα VLT (περιθώρια VLT μειωμένα κατά 170 μ.β. σε σχέση με τη προηγούμενη εκτίμηση).

    Ως αποτέλεσμα, το EBITDA της φετινής χρήσης διαμορφώνεται σε 750 εκατ. ευρώ, στο μέσο του εύρους εκτίμησης της εταιρείας από 740 έως 760 εκατ. ευρώ», αναφέρει η Weingrod.

    Επενδυτική θέση και αποτίμηση για τη μετοχή

    «Ο ΟΠΑΠ είναι ένας ελληνικός φορέας εκμετάλλευσης τυχερών παιχνιδιών με ηγετική θέση στη λιανική/online, με παρουσία στην Ελλάδα (95% των εσόδων) και την Κύπρο (5%). Λειτουργεί μια αμυντική επιχείρηση λιανικής πώλησης ελαφρών περιουσιακών στοιχείων μέσα από αποκλειστικές άδειες (80% των εσόδων), χωρίς ανταγωνισμό, παρέχοντας έτσι στην εταιρεία μια ασφαλή ροή εσόδων, με περιορισμένο καθοδικό κίνδυνο για τα περιθώρια κέρδους.

    Η μετατροπή των ταμειακών ροών της εταιρείας είναι ιδιαίτερα υψηλή (της τάξεως του 70%), επιτρέποντας στην εταιρεία να επιστρέψει πλεονάζον κεφάλαιο στους μετόχους σε βιώσιμη βάση (διανομές μερισμάτων άνω του 100%)», επισημαίνει η JPM.

    «Ενώ εκτιμούμε την αμυντικότητα του επιχειρηματικού μοντέλου εντός του λιανικού εμπορίου (αποκλειστικότητα, ελαφρύ περιουσιακό στοιχείο), καθώς και τις δυνατότητες ανάπτυξης στο πλαίσιο του διαδικτυακού τομέα μεσοπρόθεσμα, βλέπουμε περιορισμένη άνοδο των εκτιμήσεων και των πολλαπλασιαστών βραχυπρόθεσμα (λιγότερο ελκυστικό προφίλ ανάπτυξης σε σχέση με τους διαδικτυακούς ομίλους, έλλειψη γεωγραφικής διαφοροποίησης) και ως εκ τούτου, είμαστε ουδέτεροι για τη μετοχή του ΟΠΑΠ», συνεχίζει η Weingrod.

    «Η τιμή στόχος μας των €16 για τον Δεκέμβριο του 2024 προκύπτει από έναν συνδυασμό πολλαπλασιασμού/DCF με βάση την αποτίμηση του 2025, με ένα μικτό πολλαπλασιαστή EBITDA της τάξης των 7,5 φορών (Online 9,5 φορές και φυσικά καταστήματα 6,5 φορές περίπου)», καταλήγει η αναλύτρια της JPM.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ