• ΑΓΟΡΕΣ

    Mytilineos: Γιατί οι αναλυτές βλέπουν ευκαιρία ανόδου στη μετοχή παρά το +70% φέτος!

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos


    Στο ριμπάουντ της εγχώριας αγοράς μετοχών, η μετοχή που πρωτοστάτησε ήταν αυτή του Ομίλου της Mytilineos. Η απόδοση της μετοχής στην εβδομάδα ήταν 10,6% και από τις αρχές του έτους τα κέρδη ξεπερνούν το 70%.  Παρά τα σημαντικά κέρδη όμως, η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμούν ότι η μετοχή της Mytilineos παραμένει υποτιμημένη και οι τιμές στόχοι προσεγγίζουν τα 45 ευρώ.

    Η Citi παραμένει αγοραστής της μετοχής

    Η Citi εξήγησε προ ημερών ότι τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου για τη Mytilineos είναι πιθανό να αντανακλούν την ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης της ενέργειας στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας προσδοκίες για 260 εκατ. ευρώ EBITDA το τρίμηνο (+20% επίδοση τριμηνιαίως). Η τιμή στόχος για τη μετοχή είναι 45 ευρώ και μαζί με το προσδοκώμενο μέρισμα, το περιθώριο ανόδου της μετοχής ξεπερνά το 30%.

    «Παραμένουμε αγοραστές της μετοχής με ευρέως αμετάβλητες προβλέψεις, πηγαίνοντας προς τα αποτελέσματα που αναμένονται στις 26 Οκτωβρίου. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να δει υγιή αύξηση με την επανεκκίνηση των νέων μονάδων συνδυασμένου κύκλου CCGT. Η εξέλιξη των κερδών στον τομέα του αλουμινίου θα πρέπει να παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερή, δεδομένης της προώθησης της πώλησης της παραγωγής, ενώ το κόστος των πρώτων υλών έχει μια καθαρή ανοδική τάση», προβλέπει ο Agarwal, αναλυτής της Citi.

    Η Citi ‘βλέπει’ πιθανές εκπλήξεις από:

    1) τη διάθεση των ηλιακών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,

    2) την περαιτέρω ενίσχυση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,

    3) τα σταθερά κέρδη στον τομέα του φυσικού αερίου και της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας έναντι των προσδοκιών για εξομάλυνση και

    4) την αύξηση του καθαρού χρέους από τις επενδύσεις κεφαλαίου κίνησης.

    Οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley

    Η αμερικανική Morgan Stanley, επίσης θέτει την τιμή στόχο στα 45 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση “buy” και είναι από τους πλέον θετικούς για την πορεία της ελληνικής αγοράς μετοχών και συνεχίζει να προτείνει στους επενδυτές της τη μετοχή της Mytilineos.

    «Μετά από ένα ισχυρό πρώτο εξάμηνο και θετικές προοπτικές, αυξάνουμε την τιμή στόχο στα €45 με περιθώριο ανόδου 27% και επαναλαμβάνουμε την οverweight (υπερεπενδεδυμένη) θέση μας με βάση τη σταθερή δυναμική των κερδών στην ενέργεια, την ελκυστική έκθεση στο αλουμίνιο και τις προοπτικές re-rating της μετοχής», επισημαίνει ο αναλυτής της MS Ioannis Masvoulas.

    «Σε συνέχεια των ισχυρών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου και των θετικών προοπτικών, αυξάνουμε την πρόβλεψή μας για τα EBITDA του 2023 κατά 7% σε €1,03 δισ. Αυτό μας φέρνει 8% πάνω από την τρέχουσα εκτίμηση των αναλυτών και υποδηλώνει αύξηση κατά 36% στο β’ εξάμηνο, λόγω της υψηλότερης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου και την εναλλαγή παραγωγής/ενεργητικού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Περαιτέρω, εμείς αυξάνουμε την πρόβλεψή μας για τα EBITDA του 2024 κατά 4% σε 1,17 δισ. ευρώ (+13% σε ετήσια βάση) λόγω της υψηλότερης τιμής του φυσικού αερίου στο TTF με παραδοχή στα €44 ανά MWh και τη διευρυμένη βάση περιουσιακών στοιχείων στην M Energy Customer Solutions μετά τις εξαγορές», εξηγεί ο αναλυτής της MS.

    Optima Bank: Το success story της Mytilineos θα έχει συνέχεια

    Ως ένα συνεχιζόμενο success story περιγράφει η Optima σε ανάλυσή της την πορεία της Mytilineos και αναπροσαρμόζει στα 45,90 ευρώ την τιμή στόχο επαναλαμβάνοντας τη σύσταση «αγορά». Mετά από ένα εκπληκτικά δυνατό 2022 και ένα ισχυρό 1ο εξάμηνο, και αξιοποιώντας

    α) τις μεγάλες τάσεις στην ενέργεια (ανάπτυξη και λειτουργία ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας),

    β) τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τη μεταβατική χρήση του Φυσικού Αερίου (κατασκευή θερμικών μονάδων για δικό του χαρτοφυλάκιο και για τρίτα μέρη, προμήθεια και εμπορία LNG),

    γ) τις συνέργειες μεταξύ των τμημάτων Ενέργειας και Μετάλλων και

    δ) τις αποδεδειγμένα άριστες διαχειριστικές ιδιότητες, η Mytilineos φαίνεται ικανή όχι μόνο να διατηρήσει την πρόσφατα αναβαθμισμένη κερδοφορία αλλά και να την οδηγήσει περαιτέρω σε νέα, πρωτόγνωρα επίπεδα στο άμεσο μέλλον.

    Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι τον Μάιο η εταιρεία προχώρησε στην αγορά χαρτοφυλακίου 5 φωτοβολταϊκών έργων που βρίσκονται στην Αλμπέρτα του Καναδά, από την Westbridge Renewable Energy Corp. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Optima, η θετική επίδραση από την έκπτωση φόρου 30% είναι 1,85 ευρώ/μετοχή, ενώ το σύνολο του έργου αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετη αξία .4 ευρώ/μετοχή (με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις).

    Η Optima εκτιμά ότι τα EBITDA το 2024-26 θα είναι κατά περίπου 20% υψηλότερα κατά μέσο όρο από την προηγούμενη πρόβλεψη αναμένοντας CAGR για την περίοδο 2022-26 13%. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένει αυξημένο μέρισμα για το 2023 σε 1,41 ευρώ/μετοχή (από 1,24 ευρώ/μετοχή πριν από ένα χρόνο.

    Pantelakis Securities: To ράλι στη μετοχή της Mytilineos έχει κι άλλο δρόμο να διανύσει

    Παρόμοια είναι και η εκτίμηση της Pantelakis Securities για τη Mytilineos για την οποία δίνει τιμή στόχο στα 41 ευρώ με σύσταση «υπεραπόδοσης». Η χρηματιστηριακή παραμένει με σύσταση υπεραπόδοσης (overweight) για τη μετοχή της Mytilineos, καθώς το ράλι της έχει κι άλλο δρόμο να διανύσει, κατά την άποψή της και για αυτό αυξάνει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη.

    «Η μετοχή έχει απολαύσει μια ισχυρή πορεία τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο πιστεύουμε ότι το ράλι έχει ακόμη περισσότερο δρόμο μπροστά του. Το πρώτο σκέλος στηρίχθηκε στην παγκόσμια ανάκαμψη των κυκλικών μετοχών και προϊόντων και στην ανάκαμψη στις τιμές των εμπορευμάτων και της ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα το χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων της Mytilineos απέδειξε την αντοχή του κατά τη διάρκεια της πανδημίας και, κυρίως, στην πρόσφατη ενεργειακή κρίση. Το δεύτερο σκέλος θα υποστηριχθεί από την αυξανόμενη πεποίθηση των επενδυτών για την ουσιαστική ανάκαμψη στα λειτουργικά κέρδη από φέτος», τονίζει η χρηματιστηριακή.

    «Λόγω κυρίως της ισχυρής ώθηση στις ΑΠΕ, αυξάνουμε τις εκτιμήσεις μας για τα κέρδη, διαμορφωμένες ελαφρώς υψηλότερα πάνω από 1 δισ. ευρώ για τα κέρδη EBITDA και εκτιμούμε τα καθαρά κέρδη άνω των 0,6 δισ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο στην τριετία έως το 2025, δηλαδή περίπου 20% υψηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις μας. Οι αυξημένες προβλέψεις, σε συνδυασμό με το ελαφρώς χαμηλότερο επιτόκιο προεξόφλησης (WACC) χάρη στην ταχεία μείωση των spreads του ελληνικού χρέους το 2023, οδηγούν στην αύξηση της τιμής στόχου στα €41 από €28,5 που ήταν πριν», εξηγεί η Pantelakis Securities.

    «Τα περιουσιακά στοιχεία της Mytilineos από ΑΠΕ θα συνεχίσουν να αυξάνονται και μετά το 2025, αφήνοντας στην άκρη ένα μακροπρόθεσμο ανεκτέλεστο υπόλοιπο των περίπου 5,4GW έργων. Η εταιρεία ανακοίνωσε πολύ πρόσφατα συμφωνία για την απόκτηση χαρτοφυλακίου πέντε ηλιακών έργων που ανέρχονται σε 1,4GW στην Αλμπέρτα του Καναδά, από την καναδική Westbridge Renewable, μια επένδυση συνολικής αξίας περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Το σημαντικότερο είναι ότι η Αλμπέρτα απολαμβάνει μερικές από τις υψηλότερες ακτινοβολίες στον Καναδά και είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ΑΠΕ αγορές στη Βόρεια Αμερική, με στόχο να παράγει το 30% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ έως το 2030», καταλήγει η Pantelakis Securities.

    Eurobank Equities: Κορυφαία επιλογή από την Ελλάδα η Mytilineos

    Η Eurobank Equities επισημαίνει ότι ο τίτλος συγκαταλέγεται στις κορυφαίες επιλογές της, με τιμή στόχο για τη μετοχή της Mytilineos στα 40,3 ευρώ και σύσταση «αγοράς». Η Εurobank αναμένει ότι η Mytilineos θα συνεχίσει δυναμικά την ανοδική της πορεία, ακόμα και από τα σημερινά επίπεδα, καθώς η αγορά αρχίζει σταδιακά να ενσωματώνει στην τιμή της εταιρείας και τα νέα υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται και μία διεύρυνση του πολλαπλασιαστή κερδών της εταιρείας, ο οποίος παραμένει ακόμα σε συγκριτικά χαμηλά επίπεδα.

    Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για το synergistic business model της Mytilineos μεταξύ ενέργειας και μετάλλων, το οποίο, μετά και την πρόσφατη κομβικής σημασίας αναδιάρθρωση της εταιρείας, είναι και αυτό που καταφέρνει σε αυτό το ασταθές περιβάλλον να κατοχυρώνει νέα, συνεχώς υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας.

    Το γεγονός πως αυτή η αυξημένη κερδοφορία προέρχεται όλο και περισσότερο από την ανάπτυξη των ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό προσδίδει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά στο μείγμα κερδοφορίας της Mytilineos, αφού οι «πράσινες» επενδύσεις έχουν υψηλότερο πολλαπλασιαστή κερδών, οδηγώντας σε σημαντικά υψηλότερη αποτίμηση του τομέα των ΑΠΕ (M Renewables), ο οποίος για τη Eurobank πλέον τοποθετείται στα 2,5 δισ. από περίπου 1,6 δισ. ευρώ προηγουμένως. Σημαντική συνεισφορά σε αυτό έχει και η νέα επένδυση της εταιρείας στον Καναδά, η οποία από μόνη της προσφέρει σχεδόν 2,5 ευρώ ανά μετοχή στην αποτίμηση της.

    NBG Securities: Κορυφαία επιλογή η Mytilineos στο ΧΑ

    H NBG Securities δίνει τιμή στόχο στα 41,30 ευρώ για τη μετοχή της Mytilineos με τη σύσταση να διατηρείται σε υπεραπόδοση (outperform) και την τοποθετεί τις κορυφαίες επιλογές της, καθώς οι προοπτικές φέτος για EBITDA στα πέριξ του ενός δισ. ευρώ δείχνουν ότι και η αποτίμηση της μετοχής μπορεί να περάσει στο «επόμενο επίπεδο».

    Ο στόχος τιμής των 41,30 ευρώ δίνει μια αποτίμηση EV/EBITDA στις 6,9 φορές για το 2023 έναντι 6,2 φορές στην τρέχουσα τιμή, ενώ ο όμιλος θα συνεχίσει να προσφέρει μία από τις καλύτερες συνδυασμένες προτάσεις αξίας και ανάπτυξης στο ΧΑ, με μια από τις υψηλότερες συναλλακτικές δραστηριότητες, απόρροια της συμμετοχής στον δείκτη MSCI Greece, ενώ κατέχει ήδη ηγετική θέση μεταξύ των ελληνικών εταιρειών στις πρακτικές ESG.

    Η NBG Securities εκτιμά ότι το επιχειρηματικό μοντέλο του ομίλου είναι πολύ επιτυχημένο και αποτελεσματικό και συνεπάγεται συνεχώς αυξανόμενη λειτουργική κερδοφορία, ανεξάρτητα από τις τιμές της ενέργειας. Για τα EBITDA του 2023-25 προβλέπει αύξηση κατά 4%-5%, ενώ φέτος αναμένει 997 εκατ. ευρώ (+21% σε ετήσια βάση).

    Διαβάστε επίσης

    Citi για Mytilineos: Μεγάλα τα περιθώρια για θετικές εκπλήξεις στο τρίτο τρίμηνο

    HSBC: Νέες εκτιμήσεις για ΑΕΠ στην Ελλάδα – Συνεχίζεται τo ριμπάουντ στην ελληνική οικονομία

    Optima Bank: Μια νέα εποχή ξεκινά για τη Eurobank – Τα μερίσματα που θα πληρώνει στους μετόχους της



    ΣΧΟΛΙΑ