• Οικονομία

    Ιστορικό χαμηλό για το κόστος δανεισμού της χώρας, στο 1,152%, ανεξαρτήτως διάρκειας, έφερε η σημερινή έκδοση 15ετούς ομολόγου!


    Κεφάλαια συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ άντλησε τελικά η Ελλάδα από την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου, η διαδικασία του οποίου ολοκληρώθηκε σήμερα μετά το μεσημέρι.

    Το συνολικό ύψος των προσφορών άγγιξε τα 16,8 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,152%, το οποίο αποτελεί ιστορικά χαμηλό επίπεδο για το κόστος δανεισμού της χώρας, όχι μόνο μέσω της συγκεκριμένης διάρκειας, αλλά για όλες τις εκδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

    Όπως είχε γράψει νωρίτερα το mononews.gr, τόσο η σημερινή έκδοση όσο και η αρχική του περασμένου Ιανουαρίου έχουν ακριβώς το ίδιο επιτοκιακό κουπόνι που είναι στο 1,875%. Εκείνο, όμως, που αλλάζει με την τρέχουσα επανέκδοση είναι η απόδοση των επενδυτών, η οποία θα κυμανθεί σημαντικά χαμηλότερα από εκείνη του 1,911% που ήταν η αρχική του 15ετούς ομολόγου. Και τούτο διότι η επανέκδοση αναμένεται να τιμολογηθεί πάνω από το άρτιο. Αυτή ακριβώς η τιμολόγηση, που μένει να γνωστοποιηθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα είναι εκείνη η οποία θα διαμορφώσει και την τελική ετησιοποιημένη απόδοση που θα έχουν οι ομολογιούχοι.

    Με την έκδοση αυτή και από την αρχή του έτους, η Ελληνική Δημοκρατία έχει αντλήσει συνολικά κεφάλαια 16 δισ. ευρώ, τη στιγμή κατά την οποία το κεφαλαιακό μαξιλάρι της χώρας ανέρχεται σε 37,9 δισ. ευρώ. Δίνοντας έτσι σημαντικές ανάσες στη χώρα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές παρενέργειες της πανδημίας.

    Η σημερινή έκδοση, με κόστος κάτω από το 1,2%, όταν στην έκδοση Φεβρουαρίου προ κορονοϊού είχε διαμορφωθεί στο 1,9%, αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στη διαχείριση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, για την έκδοση του 15ετούς ομολόγου.

    Αναλυτικά ο υπουργός επισήμανε:

    «Η Ελλάδα προχώρησε, σήμερα, σε έκδοση 15ετούς ομολόγου, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο δανεισμού.

    Άντλησε, από τις αγορές, 2 δισ. ευρώ, με κόστος κάτω από το 1,2%. Όταν, στην έκδοση του Φεβρουαρίου, την πρώτη αντίστοιχης διάρκειας μετά από μία δεκαετία, προ κορονοϊού, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,9%.

    Όλα αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν και επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στη διαχείριση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

    Συγχαίρω, για ακόμη μία φορά τον ΟΔΔΗΧ, για τη μεθοδική και αποτελεσματική δουλειά του.

    Η Κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο της, αυξάνει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, λόγω της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης και των γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή μας.

    Λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα για τη βήμα-βήμα βελτίωση της ισχύος της Πατρίδας μας.

    Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και οι προκλήσεις μεγάλες.

    Είναι στο χέρι μας να τις υπερβούμε.

    Και θα τις ξεπεράσουμε, με πίστη στις δυνάμεις μας, με σχέδιο, με ρεαλισμό και σκληρή δουλειά».



    ΣΧΟΛΙΑ