• ΑΓΟΡΕΣ

    Οι ανυποχώρητοι αγοραστές επικράτησαν και σήμερα στο Χρηματιστήριο


    Με κέρδη 0,79% στις 836,84 μονάδες ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση του Ιουνίου το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να βάζει για ακόμη μια φορά φρένο στις πρωινές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, παραχωρώντας τελικά τα ηνία στις επίμονες δυνάμεις των αγοραστών.

    Αποκλίνοντας και πάλι από το σαφώς πιο αβέβαιο κλίμα των ευρωαγορών, το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε μεν με αρκετή νευρικότητα, χωρίς όμως να σημειώνει ακραίες διακυμάνσεις και καλύπτοντας ένα στενό εύρος τιμών 14 μονάδων.

    Από τη μία λοιπόν η λογική και αναμενόμενη πρόθεση ενθυλάκωσης κερδών, λόγω των υπεραποδόσεων που έχουν σημειωθεί στο ταμπλό από την επικράτηση της ΝΔ στις ευρωεκλογές της προηγούμενης εβδομάδας και από την άλλη η σταθερή και επίμονη δύναμη των αγοραστών, που «βλέπουν» άμεση επιβεβαίωση του σεναρίου για τις 850 μονάδες, έδωσαν στη σημερινή συνεδρίαση έναν επιφυλακτικά ανοδικό τόνο, με την αγορά πάντως να παραμένει σε θετικό έδαφος για το μεγαλύτερο κομμάτι της βασικής διαπραγμάτευσης.

    Με τους αναλυτές να έχουν εκφράσει από την προηγούμενη εβδομάδα τις επιφυλάξεις τους σχετικά με το αν θα υπάρξει σημαντική τεχνική διόρθωση, οι αγοραστές φαίνονται πρόθυμοι να διατηρήσουν μια τακτική, η οποία εκμεταλλεύεται και τις πλέον βραχύβιες διορθωτικές κινήσεις των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και δη των τραπεζών, αναζητώντας βελτιωμένα σημεία εισόδου, προκειμένου να συμμετάσχουν στην ανοδική τάση.

    Αυτό υποδηλώνεται άλλωστε και στον ρυθμό των συναλλαγών, με το τζίρο να διατηρείται σε ήπια επίπεδα  όσο στο ταμπλό επικρατούν οι εντολές πώλησης και, αντιθέτως, να αυξάνεται σημαντικά όταν τα ηνία αναλαμβάνουν οι αγοραστές. Επιπλέον, η διατήρηση της συναλλακτικής δραστηριότητας σε επίπεδα άνω των 100 εκατομμυρίων σε καθημερινή βάση, είναι άλλο ένα σημάδι, σύμφωνα με τους χρηματιστηριακούς κύκλους, που δείχνει ότι η αγορά «έχει δύναμη».

    Στη σημερινή συνεδρίαση, η δραστηριότητα διαμορφώθηκε στα 138,18 εκατομμύρια ευρώ, με πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών σε Εθνική, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ,  Alpha Bank, Jumbo και Όμιλο Μυτιληναίου αξίας 13,49 εκατομμυρίων.

    Ποσοστό 53% του συνολικού τζίρου αφορούσε σε συναλλαγές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι οποίες μαγνήτισαν για άλλη μια μέρα το επενδυτικό ενδιαφέρον.

    Τα βλέμματα όλων στράφηκαν στην τράπεζα Πειραιώς, η οποία προέβη πριν από τη συνεδρίαση σε ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων, με τα καθαρά κέρδη της τράπεζας να ανέρχονται στα 19 εκατομμύρια ευρώ. Τα κέρδη προ προβλέψεων κατέγραψαν άνοδο 9% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 214 εκατ. ευρώ, με τον CEO, Χρήστο Μεγάλου, να δεσμεύεται για «συνεπή συνέχιση  της στρατηγικής για κερδοφορία, ενισχυμένη ρευστότητα, ενδυνάμωση του ισολογισμού και μείωση των κινδύνων, βασιζόμενοι στις βασικές μας τραπεζικές δραστηριότητες».

    Το πραγματικό ενδιαφέρον όμως των επενδυτών επικεντρώνεται στη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας της τράπεζας με την Intrum, για τη διαχείριση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και ακίνητης περιουσίας, που ανακοινώθηκε σήμερα, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες αγοραστών και αναλυτών. Η κίνηση, που φημολογείτο εδώ και αρκετές εβδομάδες, προσφέρει σημαντική ώθηση στο σχέδιο εξυγίανσης του ισολογισμού που υλοποιεί η Τράπεζα Πειραιώς, με τα πολυάριθμα οφέλη να εστιάζονται στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για τη μείωση των ΜΕΑ και στα κεφάλαια της τράπεζας.

    Επιπροσθέτως, η τράπεζα παραμένει σε ετοιμότητα για να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου Tier II ανά πάσα στιγμή, όπως  δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου,   αναφέροντας τη συμβολή του ευνοϊκού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ως θετική για τον στόχο αυτό.

    Η πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων συνεχίστηκε με έντονη δυναμική και σήμερα, με την απόδοση της 5ετίας να διαμορφώνεται στο 1,716% και της 10ετίας στο 2,868%, εκφράζοντας τη συντήρηση των προσδοκιών βελτίωσης της πραγματικής ελληνικής οικονομίας.

    Στο ταμπλό, ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε στις 791,15 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο +0,56%, με την πλειονότητα των επιμέρους τίτλους να καταλήγει σε θετικό  έδαφος. Από τις συστημικές, σημαντικό προβάδισμα +3,25%  απέκτησε με αργά και σίγουρα βήματα η τράπεζα Πειραιώς (ΠΕΙΡ 2,984€), στο +1,78% έκλεισε η Alpha Bank (ΑΛΦΑ 1,72€), στο +1,35% η Eθνική (ΕΤΕ 2,40€), ενώ απώλειες -2,40% κατέγραψε η Eurobank (ΕΥΡΩΒ 0,854€). Κατά τα άλλα, άλμα +19,76% πραγματοποίησε η τράπεζα Αττικής (ΑΤΤ 0,30€), με αυξημένη για τα δεδομένα της συναλλακτική δραστηριότητα που διαμορφώθηκε στις 378.009€.

    Με τον τραπεζικό κλάδο ασχολήθηκε σήμερα και η Moody’s, αναφέροντας σε σχετικό της σημείωμα ότι οι εκτιμήσεις της για βελτιωμένες κεφαλαιακές ροές και για μειωμένο ρίσκο ενεργητικού, επιτρέπουν στον οίκο αξιολόγησης να διατηρεί τις θετικές προβλέψεις του για τις τέσσερις συστημικές, δεδομένης της σταδιακής εξομάλυνσης των τραπεζικών ισολογισμών και της μείωσης των NPEs, που θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε οριακή κερδοφορία για το τρέχον και για το επόμενο έτος.

    Στη μη τραπεζική μεγάλη κεφαλαιοποίηση, για ακόμη μία φορά ξεχώρισε με εντυπωσιακή διψήφια άνοδο η ΔΕΗ (2,226€ +11,80%), ενώ ανοδικά έκλεισαν και οι Cenergy (CENER 1,394€ +3,40%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,886€ +3,40%), Ελληνικά Χρηματιστήρια (4,90€ +3,16%), Jumbo (ΜΠΕΛΑ 16,40€ +3,14%), ΑΔΜΗΕ (1,928€ +3,10%), ‘Ομιλος Μυτιληναίου (ΜΥΤΙΛ 10,00€ +2,41%),  Fourlis (ΦΡΛΚ 5,08€ +2,01%), ΟΤΕ (12,46€ +1,71%), ΟΠΑΠ  (9,535€ +1,71%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (5,10€ +1,39%),  Motor Oil (ΜΟΗ 22,96€ +0,70%), Lamda Development (ΛΑΜΔΑ 7,55€ +0,67%) και Σαράντης (ΣΑΡ 7,53€ +0,40%).

    Στον αντίποδα, με απώλειες 5,46% αλλά χωρίς το μέρισμα απόδοσης 7% έκλεισε η Αεροπορία Αιγαίου (ΑΡΑΙΓ 8,14€), ο Όμιλος Τιτάν (ΤΙΤΚ 18,00€ -1,10%), η Coca Cola (ΕΕΕ 321,65€ -1,06%), η Viohalco (ΒΙΟ 3,38€ -0,88%), ο ΟΛΠ (21,80€ -0,68%), τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ 8,41€ -0,24%) και η Τέρνα Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ 6,93€ -0,14%).



    ΣΧΟΛΙΑ