• ΑΓΟΡΕΣ

    Δεν ήθελε να… πέσει το Χρηματιστήριο, εισαγόμενη διόρθωση

    • Στ. Κ. Χαρίτος
    Wall Street


    Στα τελευταία λεπτά επιχειρήθηκε γύρισμα και ανακοπή της πτωτικής τάσης στο Χρηματιστήριο, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το ανοδικό σενάριο στο Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ανέπαφο.

    Alpha, Coca Cola, Eλλάκτωρ, Εθνική, Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή, αλλά και ο πριορισμός των απωλειών στην ΔΕΗ (από τα 2,58, έκλεισε στα 2,65), Jumbo (από τα 17,57 χαμηλό έκλεισε στα 17,88), συνέβαλαν στο μάζεμα του δείκτη από τα χαμηλά των 882 μονάδων στο κλείσιμο των 889,81 και με απώλειες μόλις 0,58%, όταν «έχανε» σχεδόν 1,5%. Πλην όμως, επικράτησε κλίμα Ευρώπης και ΗΠΑ στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά με τον γενικό δείκτη να οδηγείται σε απώλειες, όχι όμως, σαν αυτές που σημειώνονται την Τρίτη στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, για παράδειγμα, που ο Dax υποχωρεί πάνω από 2%.

    Με εύρος διακύμανσης περί τις 12 – 14 μονάδες ο γενικός δείκτης φαινομενικά απομακρύνεται από τον στόχο των 900 μονάδων, υπό την προοπτική μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων, αλλά το κλείσιμο επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν μεγάλες αντοχές. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η καθόλου καλή αντιμετωπίση του νέου πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον από την Ε.Ε., επιτείνει τις ανησυχίες για ένα Brexit με απρόβλεπτες επιπτώσεις. Υπό αυτά τα δεδομένα κι ενώ, όπως λέει μια παλιά παροιμία, «όταν τα βουβάλια παλεύουν στον βάλτο, καλό είναι να κρύβεται κανείς», έχουν παγώσει οι εντολές αγορών και οι επενδυτές κατοχυρώνουν κάποια κέρδη ενόψει μελλοντικών κινήσεων. Κι αν στο Χ.Α. οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι την Τρίτη, το 10τές ελληνικό ομόλογο εξακολουθεί να κινείται σε επίπεδα ρεκόρ, ελάχιστα πάνω από το 2% απόδοση.

    Η σημερινή διόρθωση στο Χ.Α. γίνεται με τζίρο, κατά τι ενισχυμένο σε χθες, πέριξ της περιοχής των 77 εκατ. ευρώ.

    Με εξαίρεση τα πολύ μικρά κέρδη της ΕΥΔΑΠ και την διατήρηση των 8,08 ευρώ, στα υπόλοιπα χαρτιά της λεγόμενης μεγάλης κεφαλαιοποίησης, επικρατεί ένα χρώμα κι αυτό είναι το κόκκινο. Ισχυρότερες πιέσεις εκδηλώθηκαν στις τράπεζες, αλλά και στην ΔΕΗ, που ανακρούει πρύμναν από τα υψηλά των 2,82 ευρώ.

    Μέσα στο ζοφερό κλίμα της διόρθωσης ωστόσο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός, πως μια σειρά από μετοχές καταφέρνουν να κλείσουν σε νέα υψηλά. Πρώτος και καλύτερος ο ΑΔΜΗΕ, με την αγορά να προεξοφλεί περαιτέρω ιδιωτικοποίηση. Υψηλά και για τους μύλους Λούλη και τις φήμες να κάνουν λόγο για ενδιαφέρον αγοράς πακέτου μετοχών από funds του εξωτερικού. Στα όρια των υψηλών της βρίσκεται και η ΕΥΔΑΠ που, επίσης, παίζει το σενάριο της ιδιωτικοποίησης.

    Σε απόσταση ασφαλείας από τα υψηλά της βρίσκεται η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, στα 7,25 ευρώ από 7,38, αλλά και τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 9,38 ευρώ από 9,55 ευρώ, με την αγορά να στοιχηματίζει την βελτίωση των όρων αναχρηματοδότησης των υποχρεώσεών της από την μείωση του 10ετούς ομολόγου της χώρας.

    Στα 10,12 ευρώ, επίσης σε απόσταση ασφαλείας από τα υψηλά του, διαπραγματεύεται ο ΟΠΑΠ με το υψηλό έτους, στα 10,31 ευρώ. Στα 2,50 τέλος υποχωρεί από τα υψηλά του και ο Κυριακούλης (υψηλό 2,54 ευρώ), εν αναμονή εξελίξεων στο θέμα της διεκδίκησης των μαρίνων.



    ΣΧΟΛΙΑ