Οικονομία

Δείκτης οικονομικού κλίματος: H Ελλάδα πάνω από την Ευρωζώνη για πρώτη φορά από το 2014

  • NewsRoom
οικονομια


Σημάδια ανάκαμψης δείχνει η ελληνική οικονομία αφού, για πρώτη φορά από το 2014, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα ξεπέρασε σημαντικά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, όπως καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν.

Τα ενθαρρυντικά σημάδια που αποτυπώνονται στα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντανακλούν τις προσδοκίες για ανάταση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, που εν μέρει οφείλονται στην ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κυβερνητικό του επιτελείο.

Πιο συγκεκριμένα, στον δείκτη οικονομικού κλίματος, που δημοσιεύεται κάθε μήνα, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Ιούλιο του 2019 η Ελλάδα ξεπέρασε σημαντικά τον μέσο όρο του αντίστοιχου δείκτη των χωρών της Ευρωζώνης. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά, από το 2014, που τα στοιχεία δείχνουν μια τέτοια πορεία για την ελληνική οικονομία.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, από τις 101 μονάδες στις οποίες βρισκόταν τον Ιούνιο, σημείωσε σημαντική άνοδο, φτάνοντας, τον Ιούλιο, στις 105,3, αποτυπώνοντας τις προσδοκίες για ανάκαμψη των κλάδων του εμπορίου, της βιομηχανίας, αλλά και των υπηρεσιών μεταποίησης, οι οποίες άρχισαν να διαμορφώνονται ιδιαίτερα μετά την κυβερνητική αλλαγή.

Αυτή η θετική εξέλιξη για τον δείκτη οικονομικού κλίματος στη χώρα μας σταθεροποιεί την πεποίθηση για επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, ενώ σημαντικά αναμένεται να είναι και τα οφέλη ως προς το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα αναπτυχθεί γύρω από τη χώρα μας. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για να εξασφαλιστεί ένα κύμα επενδύσεων είναι η τήρηση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά και η εφαρμογή του προγράμματος, που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Τη στιγμή που η Ελλάδα βλέπει τον δείκτη οικονομικού κλίματος να κάνει άλματα ανάπτυξης, η αντίστοιχη μέτρηση στην Ευρωζώνη δείχνει επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης και συγκεκριμένα από το 103,3 στο 102,7 τον Ιούλιο.

Σε μεγάλο βαθμό, ο δείκτης οικονομικού κλίματος εκφράζει την προδιάθεση που έχουν οι παράγοντες της αγοράς και οι καταναλωτές να κάνουν κάτι θετικό ή αρνητικό και θεωρείται ένας πρόδρομος δείκτης για την εξέλιξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Το παρακάτω γράφημα αποτυπώνει την πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος την τελευταία 5ετία. Με μπλε χρώμα καταγράφονται οι επιδόσεις της Ελλάδας, ενώ με κόκκινο αποτυπώνεται ο μέσος όρος του οικονομικού κλίματος στις 19 χώρες της Ευρωζώνης.

Η πορεία των δεικτών οικονομικού κλίματος Ελλάδας (μπλε) και Ευρωζώνης (κόκκινο) την τελευταία πενταετία.ΣΧΟΛΙΑ