• ΑΓΟΡΕΣ

    Ήρθε η ώρα οι επενδυτές να δουν το χρώμα του χρήματος

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    To χρώμα του χρήματος θα δουν από την τρέχουσα εβδομάδα οι ιδιώτες επενδυτές αφού μια σειρά από γενικές συνελεύσεις αποφασίζουν για τη διανομή μερισμάτων της απελθούσας χρήσης, ενώ μια σειρά άλλων προγραμματίζει αποκοπές και προγραμματισμό πληρωμών.

    Αναλυτικότερα, η τρέχουσα εβδομάδα είναι φορτωμένη από τακτικές γενικές συνελεύσεις οι οποίες έχουν αυξημένο ενδιαφέρον λόγω των αποφάσεων που αφορούν τις αποκοπές μερισμάτων.

    Στις κυριότερες από αυτές ξεχωρίζουν (σε παρένθεση η έγκριση του μερίσματος): 24 Ιουνίου Ελληνικά Πετρέλαια (€0,25), Καρέλιας (€9,40), ΟΤΕ (€0,55) 25 Ιουνίου Jumbo (€0,235), Πλαίσιο (€0,02), 26 Ιουνίου Flexopack (€0,063) Quest Συμμετοχών (€0,15).

    Από όσες εταιρίες ήδη έχουν πάρει τις σχετικές αποφάσεις χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 17 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την Δευτέρα 22 Ιουνίου ενώ η Motor Oil και η Μυτιληναίος θα διαπραγματεύονται χωρίς τα μερίσματα των 0,80 και 0,36 ευρώ ανά μετοχή από την Πέμπτη 24 Ιουνίου. Τέλος επισημαίνεται ότι η 26η Ιουνίου είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του εταιρικού ομολόγου της Μυτιληναίος στο ΧΑ (αποπληρωμή 29/7).

    Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον επιστρέφει στο Χ.Α. και τα τεχνικά σενάρια για την πορεία του δείκτη δίνουν και παίρνουν. Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης, όπως γράφει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, δοκίμασε με επιτυχία το κομβικό σημείο στήριξης των 630 μονάδων ολοκληρώνοντας μια διόρθωση της τάξεως του 8,5% από τα τοπικά υψηλά που σημειώθηκαν στις αρχές του μήνα.

    Ο κινητός μέσος των 30 ημερών παρέμεινε ανέπαφος διατηρώντας έτσι την μεσοπρόθεσμη ανοδική δυναμική του διαγράμματος της Αγοράς. Ο MACD ωστόσο επανήλθε με μικρή καθυστέρηση σε ανοδική τροχιά καθώς στην συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής εμφάνισε κόπωση με αποτέλεσμα να γυρίσει αρνητικός παραμένοντας σε φάση πώλησης έως την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

    Τα καλά νέα για τους αγοραστές, όπως σημειώνει ο αναλυτής, είναι ότι στο γρήγορο «κάτω» της πρόσφατης διόρθωσης εκτονώθηκαν οι ταλαντωτές από τις υπεραγορασμένες ζώνες τιμών με αποτέλεσμα πλέον να υπάρχει εκ νέου ανοδικό περιθώριο που μπορεί να πληρώσει επίπεδα άνω των 700 μονάδων. Σημείο αναφοράς παραμένει η αντίσταση που ορίζεται από το καθοδικό κενό της 9ης Μαρτίου όπου και εκτιμάται ότι θα δοθεί η επόμενη σκληρή μάχη των πωλητών.

    Το σενάριο ανάκαμψης μέχρι στιγμής εξελίσσεται ικανοποιητικά, η αρνητική μεταβλητότητα αναχαιτίζεται σχετικά γρήγορα και δεν βγάζει σημαντικές συναλλαγές που θα έδιναν στίγμα αποχώρησης ισχυρών χαρτοφυλακίων και όλα δείχνουν ότι σύντομα θα έχουμε το πρώτο ραντεβού με τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών ο οποίος βρίσκεται σε κατερχόμενη πορεία προς τις 735 μονάδες.

    Η ερχόμενη εβδομάδα ενδεχομένως να συσσωρεύσει στην περιοχή των προηγούμενων υψηλών πριν ο Γενικός Δείκτης επιχειρήσει την νέα ανοδική διαφυγή.



    ΣΧΟΛΙΑ