• ΑΓΟΡΕΣ

    Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων – Κόντρα στο ρεύμα το ελληνικό 10ετές

    • NewsRoom
    ομόλογα


    Σε χαμηλότερα επίπεδα διαμορφωνόταν την Παρασκευή το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη, καθώς τα αδύναμα στοιχεία για τις οικονομίες της περιοχής και των ΗΠΑ αναζωπύρωναν την ανησυχία για την παγκόσμια ανάπτυξη, μία ημέρα αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είπε ότι οι κίνδυνοι υποχώρησης της οικονομικής ανάπτυξης αυξάνονται.

    Τα τελευταία στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, όπως αποτυπώνονται στον δείκτη PMI, δείχνουν κάμψη της δραστηριότητας, καθώς ο δείκτης υποχώρησε στις 51,3 μονάδες τον Δεκέμβριο, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2014. Τον Νοέμβριο, ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 52,7 μονάδες.

    Και όλα αυτά την ώρα που η ΕΚΤ αποφάσισε να ανακοινώσει το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων της (QE), έστω κι αν η πολιτική της κεντρικής τράπεζας θα μείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη, έτσι ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να στηρίξει την οικονομία σε περίπτωση απρόσμενης επιβράδυνσης και πολιτικής αναταραχής.

    Υπό το φως όλων αυτών των στοιχείων, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου υποχωρούσε κατά 3,5 μονάδες βάσης, στο 0,25%, κοντά στα πρόσφατα χαμηλά εξαμήνου.

    Αντίστοιχη πτώση σημείωναν και άλλοι 10ετείς τίτλοι στην Ευρωζώνη.

    Στην Ιταλία, όπου η αγορά ομολόγων έλαβε επίσης ισχυρή ώθηση αυτήν την εβδομάδα μετά την απόφαση της Ρώμης να αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή της για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2019, μια θετική εξέλιξη για τις σχέσεις της με την ΕΕ, οι αποδόσεις διαμορφώνονταν επίσης σε χαμηλότερα επίπεδα.

    Την ίδια ώρα, ωστόσο, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινείτο ανοδικά, στο 4,25%.



    ΣΧΟΛΙΑ