• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Βουτιά στις τράπεζες, κάτι ψήνεται σε ΕΛΠΕ και Ελλάκτωρ

    • Στ. Κ. Χαρίτος
    Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 900 μονάδες χωρίς τζίρο, με ΕΤΕ, Eurobank, OTE και ΟΠΑΠ


    Το 1/3 του ημερήσιου τζίρου, όπου η πλειονότητα των εντολών ήταν για πώληση, πραγματοποίησαν οι τραπεζικές μετοχές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και έβδομη πτωτική από τις οκτώ μέχρι στιγμής τον Αύγουστο.

    Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε με πτώση 1,08%, στις 831,16 μονάδες και μόνο οι τράπεζες έκαναν βουτιά 4,85%.

    Η εικόνα της αγοράς δεν είναι καλή, πάσχει από τη στιγμή που έσπασε η στήριξη των 840 μονάδων.

    Βραχυπρόθεσμα, ζητούνται καταλύτες που θα ανακόψουν την πτωτική τάση στις 825 μονάδες. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι το πρώτο τεχνικό ανάχωμα για να μην φύγει για τα… όρια των 805-810 μονάδων ο δείκτης, που σημαίνει ότι το κλίμα… στραβώνει εντελώς.

    Προφανώς, σύμφωνα με την αγορά, το διεθνές κλίμα δείχνει το πόσο ευάλωτη είναι η αγορά μας στην προοπτικής μιας νέας ύφεσης, μίας νέας κρίσης, προερχόμενη από το εξωτερικό, τη στιγμή που η χώρα μοιάζει ότι πάει να σταθεί στα πόδια της. Το εντυπωσιακό είναι ότι στην αγορά έπεφταν προς πώληση καθαρά, «ζωντανά» όπως μας τα χαρακτήρισε επί λέξει χρηματιστής, «κομμάτια» τραπεζικών μετοχών, αφού το short selling θα φανεί τις επόμενες μέρες.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρωταγωνιστές στην πτώση ήταν πελάτες μεγάλων τραπεζικών οίκων που έχουν παράρτημα στο Λονδίνο. Θα φανεί στο μέλλον, αν η κατοχύρωση ρευστότητας που επιδιώκεται στις τράπεζες οι οποίες καταγράφουν απώλειες από την αρχή του μήνα περίπου 20%, συνδέονται με την κατοχύρωση ρευστότητας στην προοπτική ενός άτακτου Brexit ή λόγω του νομισματικού πολέμου που έχει ξεσπάσει πια ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο… πλανήτη (Κίνα, Ευρώπη).

    Η προοπτική των πρόωρων εκλογών στην Ιταλία και το ενδεχόμενο ακόμα και αυτοδυναμίας για την «Λέγκα» του Σαλβίνι επανέφερε σε ισορροπία το δεκαετές ομόλογο της γειτονικής χώρας που υποχωρεί στα επίπεδα του 1,77%.

    Αντιθέτως, το ελληνικό 10ετές κατέγραψε άνοδο μέχρι το 2,19%, για να υποχωρήσει νωρίτερα στο 2,13%, σημάδι ότι οι ξένοι αντιλαμβάνονται ακόμα την Ελλάδα και την οικονομία ως χώρα που δεν έχει βρει ακόμα τον βηματισμό της.

    Για το λόγο αυτό οι αναλυτές, εκτιμούν ότι στις 26/8 η Moody’s δεν θα προχωρήσει σε αναβάθμιση του αξιόχρεου, τη στιγμή μάλιστα που η άρση των τραπεζικών περιορισμών αναμένεται να ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο.

    Ενδιαφέρουσες ήταν στη συνεδρίαση της Τρίτης, η «επιστράτευση» των εφεδρειών! Η Coca Cola, τα ΕΛΠΕ, η Jumbo και ο Μυτιληναίος ήταν τα χαρτιά που από τις εντολές αγορών που πέρασαν, άμβλυναν το αρνητικό αποτύπωμα του γενικού δείκτη.

    Από την περιφέρεια, το άδειασμα στην Αλουμύλ, συνεχίστηκε βίαια την Δευτέρα, με τη μετοχή να υποχωρεί πάνω από 13% και με όγκο άνω των 184 χιλιάδων τεμαχίων.

    Γύρισμα και μάλιστα έντονο στην μετοχή των ΕΛΠΕ +1,76%, στα 9,27 ευρώ, μετά την πληροφορία ότι η πλευρά Λάτση δεν φέρεται διατεθειμένη να συμμετάσχει στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ.

    Αντίδραση στα 10,18 για τον Μυτιληναίο, κέρδη 1,65% για την ΕΥΔΑΠ, στα 8 ευρώ, +0,97% για την Coca Cola, στα 30,19 ευρώ και +1,91% για την ΔΕΗ, στα 2,564 ευρώ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι η κυβέρνηση συζητεί την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Επιχείρηση δεν τεμαχίζεται.

    Κλείσιμο στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα για τον κλάδο στο 1,38 ευρώ και απώλειες 5,21%, 5,67% οι απώλειες για την Εθνική, στα 2,146 ευρώ, 4,70% για την Eurobank, στα 0,71 ευρώ και 6,81% για την Πειραιώς, στα 2,5620 ευρώ.

    Ενδιαφέρον στην Ελλάκτωρ όπου έγινε πακέτο λίγο πριν από το κλείσιμο 1,8 εκατ. τεμαχίων στα 2,10 ευρώ με την τρέχουσα τιμή κλεισίματος στα 2,13 ευρώ. Εκτιμήσεις ότι ο προηγούμενος αγοραστής που απέκτησε το 4% «στρογγύλεψε» τη θέση του με πάνω από 5%. Θα δούμε αν υπάρξουν ανακοινώσεις μετά το πέρας του τριημέρου…



    ΣΧΟΛΙΑ