• Συνεντεύξεις

    Στέφανος Χανδακάς: Ο πρόεδρος της HOPEgenesis έχει βάλει ψηλά τον πήχη για το 2022 – Οι παιδικοί σταθμοί στην «ξεχασμένη» Ελλάδα

    Στέφανος Χανδακάς: Ο πρόεδρος της HOPEgenesis έχει βάλει ψηλά τον πήχη για το 2022 – Οι παιδικοί σταθμοί στην «ξεχασμένη» Ελλάδα


    Ο πρόεδρος της ΜΚΟ HOPEgenesis και πρόεδρος του ΔΣ του ΜΗΤΕΡΑ Στέφανος Χανδακάς είναι ειδική περίπτωση ανθρώπου και επαγγελματία.

    Όταν οι άλλοι σταματούν, εκείνος ακόμη… τρέχει. Ακούραστος, δραστήριος και πολυπράγμων, είναι άνθρωπος με όραμα.

    Και έχει βάλει στόχο ζωής να συμβάλει στην επίλυση του δημογραφικού. «Οργώνει» τα πέλαγα με τα φουσκωτά, επισκέπτεται την «ξεχασμένη» Ελλάδα και ονειρεύεται πολλά παιδικά χαμόγελα. Για το 2022 έχει βάλει τον πήχη ψηλά.

    Κύριε Χανδακά πώς βρίσκει η νέα χρόνια τη HOPEgenesis;

    Το 2021 υπήρξε μία δύσκολη χρονιά για όλους μας, γεμάτη προκλήσεις λόγω της πανδημίας, των επιπτώσεων της καραντίνας του 2020, της ανασφάλειας τόσο στην ψυχολογία μας όσο και στην οικονομική ζωή της χώρας μας.

    Παρά τις αντιξοότητες, η HOPEgenesis έπιασε τους στόχους της και δημιούργησε τα θεμέλια για ακόμη μεγαλύτερη εξέλιξη μέσα στο 2022 και επομένως, συμβολή στην καταπολέμηση της υπογεννητικότητας στη χώρα μας και στη στήριξη της ελληνικής οικογένειας.

    Πώς προέκυψε η ιδέα για τους παιδικούς σταθμούς στις απομακρυσμένες περιοχές;

    Η δημιουργία δημοτικών παιδικών σταθμών αποτελεί το εύλογο επόμενο βήμα του προγράμματός μας. Σε αρκετές περιοχές της δράσης μας την τελευταία τριετία, το πρόγραμμα δωρεάν κάλυψης των εξόδων εγκυμοσύνης και τοκετού των εγκύων είχε θεαματικά αποτελέσματα στην αύξηση των γεννήσεων. Ως εκ τούτου περάσαμε στη δεύτερη φάση του προγράμματος. Στην υποστήριξη, δηλαδή, των νέων μαμάδων, των νέων γονιών, με τη δημιουργία παιδικών σταθμών, ώστε να μπορεί να συνδυαστεί η ανατροφή παιδιών με την εργασία. Η αρχή έγινε στην Πάτμο και στον Δήμο Αγράφων στην Ευρυτανία και θα ακολουθήσουν άλλες 8 ακριτικές νησιωτικές περιοχές.

    Ποιες άλλες δράσεις θα δούμε το 2022;

    Για το 2022 έχουμε θέσει ψηλά τον πήχη, τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου στο θέμα της υπογεννητικότητας, όσο και πρακτικά στην ουσιαστική στήριξη οικογενειών ακριτικών περιοχών με δύσκολη πρόσβαση σε ιατρικές και μαιευτικές υπηρεσίες, αλλά και την υποστήριξη οικογενειών στον αστικό ιστό της χώρας μας.

    Κάποιοι από τους άμεσους πυλώνες δράσεις μας για το 2022 είναι οι παρακάτω:

    1. Υιοθεσίες ακριτικών περιοχών και απομακρυσμένων νησιών, καλύπτοντας όλα τα έξοδα κύησης, τοκετού, μεταφοράς και διαμονής των εγκύων σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα.

    Στόχος μας είναι να αυξήσουμε περαιτέρω τον αριθμό γεννήσεων και να υποστηρίξουμε τις οικογένειες ακριτικών περιοχών.

    2. Παροχή υπηρεσιών θεραπείας υπογονιµότητας (IVF), καλύπτοντας τα έξοδα θεραπειών ivf για τις γυναίκες, που επιθυμούν να κυοφορήσουν, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται, ήδη, σε 28 νησιά και στους Δήμους Ζαγορίου, Αγράφων και Αργιθέας και το 2022 σκοπεύουμε να φέρουμε περισσότερα παιδιά στον κόσμο μέσω των θεραπειών αυτών.

    3. Απομακρυσμένη ιατρική παρακολούθηση ωφελούμενων, η οποία επιτυγχάνεται μέσω εξελιγμένων και πρωτοπόρων ιατρικών συσκευών Bluetooth και smartwatches και ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των εγκύων και των μωρών τους ανά πάσα στιγμή.

    4. Κέντρα απασχόλησης παιδιών προσχολικής ηλικίας και βρεφονηπιακοί σταθμοί: ίδρυση, κατασκευή και επάνδρωση κέντρων απασχόλησης παιδιών προσχολικής ηλικίας και παιδικών σταθμών στις περιοχές δράσης της HOPEgenesis. Έως σήμερα έχουν δημιουργηθεί 2 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και ο στόχος για το 2022 είναι να εγκαινιαστούν άλλοι 4, σε απομακρυσμένες περιοχές που υπάρχει μεγάλη ανάγκη φύλαξης των παιδιών.

    5. Διεξαγωγή ερευνών, με σκοπό την τεκμηρίωση και στοιχειοθέτηση του ζητήματος της υπογεννητικότητας, αναθέτοντας σε μεγάλα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα την εκπόνηση μελετών για το μείζον θέμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Αυτή η δράση έχει ύψιστη σημασία, καθώς βάσει των μελετών αυτών εξελίσσουμε τις δράσεις μας και δημιουργούμε πιλοτικά προγράμματα προς στήριξη των οικογενειών.

    6. Πιλοτικό πρόγραμμα “H νταντά της γειτονιάς”, που αφορά στη στελέχωση της επιδοτούμενης φύλαξης παιδιών, προκειμένου να υποστηριχθούν οι εργαζόμενες μητέρες σε αστικές και ημιαστικές περιοχές. Η HOPEgenesis δημιουργεί ποιοτικές, προσιτές και διαφοροποιημένες υπηρεσίες φροντίδας και μέριμνας βρεφών και νηπίων με σκοπό να μπορούν οι Ελληνίδες να συνδυάσουν την απασχόληση με τη μητρότητα.

    7. Διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων, με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση (raise awareness) και εκπαίδευση φορέων, καθώς και του γενικού πληθυσμού για το θέμα του δημογραφικού και τις επιπτώσεις του.

    8. Συμμετοχή στο Πρόγραμμα “Αναγέννηση” στις Εθνικής σημασίας περιοχές. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται με στόχο την αναβίωση των περιοχών αυτών και την ενίσχυση του γηγενούς Ελληνικού πληθυσμού το οποίο υλοποιείται, υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στα Αντικυθήρα, την Γαύδο, το Καστελλόριζο και τα Διαπόντια Νησιά (Οθωνοί, Ερείκουσα, Μαθράκι).

    9. Πρόγραμμα Fertility Awareness Campaign for Greece. Στόχος μας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σε θέματα αναπαραγωγικής υγείας και η οικονομική στήριξη γυναικών που αντιμετωπίζουν θέματα υπογονιμότητας.

    Αξίζει να σημειωθεί η επικείμενη αποστολή μας με το Πολεμικό Ναυτικό, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2022, μέσω της οποίας θα επισκεφτούμε με πολεμικό πλοίο τα ακριτικά νησιά μας Καστελλόριζο και Κάσο, για να παρουσιάσουμε τη δράση μας δωρεάν κάλυψης των εξόδων εγκυμοσύνης και τοκετού, την παροχή υπηρεσιών ivf για τις μόνιμες κατοίκους των 2 νησιών, καθώς και να οργανώσουμε με τους τοπικούς φορείς τη δημιουργία δημοτικών παιδικών σταθμών.

    Περιγράψτε μας μια ευτυχισμένη στιγμή δράσης από το 2021…

    Παρόλες τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η HOPEgenesis το 2021, οι ευτυχισμένες στιγμές που βιώσαμε ως ομάδα κι εγώ προσωπικά ήταν αρκετές. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι καταφέραμε να κάνουμε νέες σημαντικές συνεργασίες, παρόλη την οικονομική ασάφεια της εποχής, που μας επέτρεψαν να προσθέσουμε νέες περιοχές με μεγάλο πρόβλημα υπογεννητικότητας στο πρόγραμμά μας, να επεκτείνουμε τη δράση μας παροχής υπηρεσιών θεραπειών υπογονιμότητας (IVF) σε απομακρυσμένες νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές, να εξελίξουμε την απομακρυσμένη ιατρική παρακολούθηση ωφελουμένων, μέσω ιατρικών συσκευών bluetooth και smartwatches, να εγκαινιάσουμε τον 1ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό στον Δήμο Αγράφων (και 2ο παιδικό σταθμό της δράσης μας), να πραγματοποιήσουμε με επιτυχία σε συνεργασία με το Economist το συνέδριο “Δημογραφικές προκλήσεις και πολιτική για την ισότητα των φύλων”.

    Σε προσωπικό επίπεδο, νιώθω πάντα πολύ συγκινημένος όταν βοηθάω να έρθει στον κόσμο ένα παιδί, από γονείς που, εάν δεν υπήρχε το πρόγραμμά μας, πιθανόν να μην είχαν προβεί στη δημιουργία οικογένειας. Το δικό τους “ευχαριστώ από καρδιάς” ,”να είστε πάντα καλά να βοηθάτε ζευγάρια” έχει πολύ μεγάλη βαρύτητα, είναι η κινητήριος δύναμη να συνεχίζω και να εξελίσσω το φιλανθρωπικό μου έργο.

    Πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη των χορηγών για την επίτευξη των στόχων της HOPEgenesis;

    Η υποστήριξη των χορηγών είναι ζωτικής σημασίας για την HOPEgenesis. Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει ως εδώ χωρίς της πολύτιμη συνδρομή τους. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι οι σχέσεις μας με τους χορηγούς και τους δωρητές μας είναι στρατηγικές, τουλάχιστον τριετείς, με αποτέλεσμα να λειτουργούμε ως ομάδα με κοινό σκοπό και όραμα. Η απόληξη αυτών των σχέσεων είναι και η επίτευξη των στόχων μας. Εξάλλου, το πολυπαραγοντικό ζήτημα του δημογραφικού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεμονωμένες κινήσεις, αλλά με συλλογική ουσιαστική προσπάθεια.

    Ξεκινάει η νέα μονάδα εξωσωματικής του ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ. Σε τι συνίσταται η καινοτομία της;

    Η νέα Μονάδα ΥΓΕΙΑ IVF ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ, αποτελεί τη συνέχεια και την εξέλιξη της σημερινής Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του ΜΗΤΕΡΑ – που λειτουργεί εδώ και 35 συνεχή έτη ως πρότυπη μονάδα με ένα από τα καλύτερα εμβρυολογικά εργαστήρια στη χώρα και με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας – σε συνεργασία με την ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ, με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στον χώρο. Αναμένεται να αλλάξει το τοπίο στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αφού θα αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται την τελευταία δεκαετία σε Μονάδα εξωσωματικής στην Ελλάδα.

    Είναι η νεότερη και αρτιότερη τεχνολογικά μονάδα εξωσωματικής στην Ευρώπη. Πέρα από τον εξοπλισμό που είναι τελευταίας τεχνολογίας, έχει εμβρυοσκόπια που είναι μία νέα τεχνολογία παρακολούθησης των εμβρύων σε πραγματικό χρόνο (time lapse), συστήματα artificial intelligence παρακολούθησης της εξέλιξης των εμβρύων, σύστημα διατήρησης ειδικής θερμοκρασίας και συνθηκών στον αέρα του εργαστηρίου, το οποίο αποτελεί μοναδικό σύστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (αντίστοιχα συστήματα υπάρχουν μόνο σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αμερικής) και πολλές άλλες καινοτομίες που βελτιώνουν τα ποσοστά επιτυχίας μίας εξωσωματικής γονιμοποίησης.

    Η Μονάδα ΥΓΕΙΑ IVF ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ θα επεκταθεί πολύ σύντομα σε 5 περιοχές στη χώρα, αλλά και στο εξωτερικό, μέσω του δικτύου κλινικών που, ήδη, αναπτύσσονται.

    Κύριε Χανδακά να κλείσουμε με μια ευχή για τη νέα χρονιά;

    Εύχομαι ολόψυχα υγεία σε όλους και περισσότερα παιδικά χαμόγελα σε κάθε γωνιά της χώρας μας!

     



    ΣΧΟΛΙΑ