• Συνεντεύξεις

    Ανδρέας Γιαννόπουλος στο mononews: Σημαντικοί Έλληνες θα δώσουν το παρών στην 1η Διάσκεψη THE GREEKS ARE BACK

    Ανδρέας Γιαννόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος Public Affairs ans Networks και Ιδρυτής THE GREEKS ARE BACK


    Δεκάδες Έλληνες υψηλόβαθμα στελέχη από το εξωτερικό συμμετέχουν στην 1η Διάσκεψη THE GREEKS ARE BACK.

    Ο Ανδρέας Γιαννόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος Public Affairs ans Networks και Ιδρυτής THE GREEKS ARE BACK είχε την έμπνευση για αυτήν την πρωτοβουλία και μιλάει στο mononews.gr

    Σε όλες τις μεγάλες εταιρείες και σε διάφορα μήκη και πλάτη του πλανήτη, εργάζονται Έλληνες  σε υψηλόβαθμες θέσεις, ένα ανεκτίμητο άυλο κεφάλαιο, άνθρωποι με γνώσεις που θα συναντηθούν, θα συζητήσουν και θα προτείνουν πώς μπορεί να γίνει η Ελλάδα “the investment place to be”.

    Το περασμένο φθινόπωρο ανακοινώσατε μια νέα πρωτοβουλία σας με τον τίτλο THE GREEKS ARE BACK. Σε τι συνίσταται ακριβώς αυτή η πρωτοβουλία;

    Πράγματι, τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοινώσαμε την πρωτοβουλία THE GREEKS ARE BACK, η οποία συνίσταται στην οργάνωση, σε ετήσια βάση, μιας Διάσκεψης, στην οποία θα συμμετέχουν  Έλληνες ανώτερα στελέχη που εργάζονται στο εξωτερικό και οι οποίοι θα προτείνουν, με βάση την εμπειρία και τις γνώσεις τους, προτάσεις εφαρμοσμένης πολιτικής για το πώς μπορεί η Ελλάδα να γίνει ελκυστικός προορισμός για τις ξένες επενδύσεις.

    Τι σας οδήγησε να προχωρήσετε στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας και ποιοι είναι οι στόχοι της;

    Η γενεσιουργός αιτία της πρωτοβουλίας THE GREEKS ARE BACK ήταν η διαπίστωση ότι, σε όλες τις μεγάλες εταιρείες και σε διάφορα μήκη και πλάτη του πλανήτη, εργάζονται Έλληνες και μάλιστα σε υψηλόβαθμες θέσεις. Δεν συναντάς, νομίζω, πολλές χώρες με αυτό το ανεκτίμητο άυλο κεφάλαιο. Όταν δε ζούσα κι εγώ και εργαζόμουν στο εξωτερικό, είχα προσωπικώς την ευκαιρία, μιλώντας με άλλους Έλληνες σε διάφορες εταιρείες, να διαπιστώσω τη βαθιά επιθυμία, σχεδόν ανάγκη θα έλεγα, να επιστρέψουν αξία στην πατρίδα τους. Για αυτό, λοιπόν, σκεφθήκαμε να αναζητήσουμε αυτούς τους Έλληνες ανά τον κόσμο και να τους προσκαλέσουμε σε μια Διάσκεψη υψηλού επιπέδου, κατά την οποία θα συζητήσουν και θα προτείνουν πώς μπορεί να γίνει η Ελλάδα “the investment place to be”.

    Ποια ήταν η ανταπόκριση των Ελλήνων ανώτερων στελεχών; Είναι,  αυτό που περιμένατε όταν ξεκινούσατε αυτή την προσπάθεια;

    Η ανταπόκριση ήταν μαζική και, θα τολμούσα να πω, συγκινητική. Από τις συζητήσεις μας μαζί τους και τις γραπτές επικοινωνίες μας, προκύπτει ευκρινώς η μεγάλη επιθυμία τους να βοηθήσουν και αυτοί την Ελλάδα, ο καθένας από εκεί που βρίσκεται και με όποιον τρόπο μπορεί.

    Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί: 50 ανώτερα στελέχη, σε πραγματικά επιτελικές θέσεις 40 και πλέον διεθνών εταιρειών από 13 χώρες του Κόσμου, δήλωσαν δυναμικό «παρών» στην 1η Διάσκεψη THE GREEKS ARE BACK.

    Και η αλήθεια είναι ότι, παρά τη λελογισμένη αισιοδοξία μας όταν ξεκινούσαμε τις προετοιμασίες τον περασμένο Ιούλιο, η ανταπόκριση αυτή ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Μάλιστα, και με βαριά καρδιά, δεν μπορέσαμε, για οργανωτικούς και πρακτικούς λόγους, να συμπεριλάβουμε όλους όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής.

    Τι θα περιλαμβάνει η 1η Διάσκεψη THE GREEKS ARE BACK;

    Στόχος μας είναι να προσεγγιστεί το θέμα της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, με δομημένο και αποτελεσματικό τρόπο, μιας και δεν πρόκειται για μια ακαδημαϊκού τύπου πρωτοβουλία. Η Διάσκεψη θα διαρθρωθεί σε Ολομέλεια και, ακολούθως, οι συμμετέχοντες θα μοιραστούν σε ομάδες εργασίας, στις οποίες θα συζητηθούν κρίσιμα πεδία δημόσιας πολιτικής, όπως οι Πράσινες Επενδύσεις, το Φορολογικό Πλαίσιο, η Προσέλκυση Ταλέντων, η Καινοτομία/Έρευνα & Ανάπτυξη, η Ψηφιακή Μετάβαση και η Silver Economy.

    Κάθε ομάδα εργασίας θα παρουσιάσει τις προτάσεις της στην Ολομέλεια και αυτές οι προτάσεις θα αποτυπωθούν σε ένα κείμενο υπό τον τίτλο «Πρωτοβουλία για τις Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα».

    Η 1η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου 2021, στην Αθήνα. Επιλέξατε για κάποιο λόγο αυτή  την ημερομηνία;

    Ναι, η εναρκτήρια Διάσκεψη της πρωτοβουλίας THE GREEKS ARE BACK συμπίπτει με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία. Θελήσαμε, λοιπόν, κι εμείς, από τη δική μας πλευρά, να σηματοδοτήσουμε αναλόγως αυτή τη σημαντική επέτειο. Γιατί, εν τέλει και τηρουμένων φυσικά των ιστορικών αναλογιών, οι Έλληνες του εξωτερικού δεν ήταν αυτοί που επέστρεψαν τότε στην Ελλάδα για να δώσουν το «παρών» στον Αγώνα; Η Ελλάδα σήμερα δίνει έναν άλλον, διαφορετικό αγώνα, για την ανάπτυξη και ευημερία, κάτω μεν από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, αλλά και με μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές. Σε αυτόν τον σύγχρονο αγώνα, οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν πολλά να προσφέρουν και θα ήταν μεγίστη σπατάλη και αβελτηρία να μην αξιοποιηθούν οι γνώσεις και η εμπειρία τους.

    Διαβάστε επίσης

    Ανδρέας Γιαννόπουλος (InvestGR Forum): Μεταρρυθμίσεις η λέξη «κλειδί» για ξένες επενδύσεις & ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας



    ΣΧΟΛΙΑ