• ΑΓΟΡΕΣ

    Παρά τα κέρδη, από Δευτέρα… «Μεγάλη Εβδομάδα» για τις τράπεζες

    Wall Street


    Κέρδη 2,38% στην εβδομάδα για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών αλλά απώλειες την Παρασκευή.

    Μέχρι αργά το βράδυ την Παρασκευή η κυβέρνηση διόρθωνε τις τελευταίες λεπτομέρειες για το σχέδιο Ηρακλής, πριν το στείλει στις Βρυξέλλες αλλά οι short είχαν… άλλη άποψη, πιέζοντας την αγορά στις 885 μονάδες με απώλειες 0,52%.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή με πτώση 0,52% στις 885,24 μονάδες, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 71,9 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 26,2 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,02%, στις 2.220,10 μονάδες, ενώ ο Mid Cap έκλεισε με πτώση -0,64% στις 1.207,88 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,85% στις 895,68 μονάδες, ωστόσο σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με άνοδο 7,26%.

    Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε η πτώση 3,96% της μετοχής της Coca Cola HBC. Σημαντική πτώση σημείωσαν και οι μετοχές την Πειραιώς (-1,38%) και της Εθνικής (-1,31%). Στον αντίποδα, η αγορά βρήκε στήριγμα από την Viohalco (+1,76%), την Jumbo (+1,20%) και την μετοχή της ΑΔΜΗΕ (+1,14%).

    Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι μετοχές των Aegean, Motor Oil, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ και Cenergy, ενώ με ήπια πτώση έκλεισαν οι μετοχές των Eurobank, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Φουρλής, Alpha Bank, Titan και ΓΕΚ Τέρνα. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι μετοχές των Σαράντης και ΟΛΠ.

    Η Coca Cola σημείωσε απώλειες 3,96%, με την Εθνική και την Πειραιώς να ακολουθούν με πτώση 1,31% και 1,38% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Φουρλής, Alpha Bank, Titan και ΓΕΚ Τέρνα.

    Στον αντίποδα, ισχυρό στήριγμα παρείχαν τα άνω του 1% κέρδη σε Βιοχαλκο, Jumbo και ΑΔΜΗΕ, καθώς και η ήπια άνοδος από Aegean, Motor Oil, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ και Cenergy. Χωρίς μεταβολή οι Σαράντης και ΟΛΠ.

    Οι long εκτιμούν ότι η αντίδραση θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του 2020, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις που διατυπώνονται για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Με τις ευρωπαϊκές αγορές σε υψηλό τεσσάρων ετών και την Wall Street σε ιστορικά υψηλά, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει χάσει 10 χρόνια ανόδου εξαιτίας της ύφεσης και των μνημονίων.

    Οι ξένοι οίκοι στις εκθέσεις τους γράφουν για μία φιλική προς τις επενδύσεις κυβέρνηση και η δρομολόγηση ζητημάτων, όπως η επένδυση στις Σκουριές, το Ελληνικό και το σχέδιο Ηρακλής, δίνουν τον τόνο σε μία οικονομία που θέλει να περάσει τον πήχη της ανάπτυξης. Αυτό είναι και το στοίχημα που θα τεθεί την επόμενη χρονιά, αρκεί οι προσπάθειες της κυβέρνησης να μη μένουν στις προθέσεις, αλλά να γίνονται πράξεις.

    Από την άλλη, οι short θεωρούν πραγματικά υψηλές τις αποτιμήσεις των τραπεζών και τζογάρουν στα δυσνόητα σημεία του σχεδίου Ηρακλής. Κυβερνητικές πηγές δήλωναν χθες στο mononews.gr ότι «σήμερα το απόγευμα στέλνουμε το σχέδιο στους θεσμούς» και «με μεγάλη μας χαρά θα δεχθούμε τις παρατηρήσεις τους», κάτι που επιβεβαιώνει πιθανές ασάφειες που μπορεί να υπάρχουν στην εγγύηση των senior ομολόγων ή στις προμήθειες των τραπεζών.

    Από την άλλη, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι το 2020 είναι μία ακόμα χρονιά stress tests για τις τράπεζες. Όσο πιο γρήγορα ανταποκριθούν στο σχέδιο Ηρακλής, προφανώς τόσο πιο ευοίωνα θα είναι τα τεστ αντοχής.

    Στο σχόλιό του ο υπεύθυνος επενδύσεων της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης, επισημαίνει ότι, «υπάρχει αδυναμία η οποία προκύπτει και από την προσπάθεια της Eurobank στο project τιτλοποίησης Cairo η οποία επίσης καθυστερεί με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα.. Αυτό που προκύπτει πάντως είναι ότι η συμμετοχή στο πλάνο μείωσης θα γίνει με γνώμονα την αντοχή των τραπεζικών ισολογισμών να υποστούν την απώλεια που προκύπτει από την διαφορά μεταξύ των ακάλυπτων προβληματικών δανείων και του κεφαλαίου που θα θεωρηθεί εγγυημένο καθώς και από το ποιος (το SPV ή οι τράπεζες) θα απορροφήσει το κόστος των εγγυήσεων ή/και της διαχείρισής. Ειδικά η πρώτη παράμετρος φαίνεται να ευνοεί πολύ Εθνική και Εurobank, στην Alpha Bank υπάρχουν αποθέματα κεφαλαίου και κέρδη ομολόγων που δυνητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μια επιταχυνόμενη τιτλοποίηση ενώ η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει μικρές ωφέλειες αναλογικά με το ποσοστό των προβληματικών δανείων που έχει στα βιβλία της. Στο τριήμερο δημοσίευσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου μεταξύ 20 – 22 Νοεμβρίου θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πολλά ή τουλάχιστον τα περισσότερα από τα εκκρεμή ζητήματα. Αν δεν ξεκαθαρίσουν δύσκολα θα υπάρξει νέος ανοδικός κύκλος διαρκείας και η Αγορά θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται».



    ΣΧΟΛΙΑ