• ΑΓΟΡΕΣ

    Ποιες IPOs δισεκατομμυρίων θα γίνουν το 2024 σε ΗΠΑ και Ευρώπη

    Οι συνιδρυτές του CVC Capital: MacKenzie, Koltes και Van Rappard

    Οι συνιδρυτές του CVC Capital: MacKenzie, Koltes και Van Rappard


    Περιεχόμενα

    Σε ένα πρόσφατο σημείωμά της η Goldman Sachs εξέφρασε την αισιοδοξία της για την αναζωογόνηση των δημοσίων εγγραφών, οι οποίες ύστερα από μία εκτόξευση το 2021, κατέρρευσαν την επόμενη χρονιά στη σκιά των γεωπολιτικών προκλήσεων που ταρακούνησαν τις αγορές.

    Το 2023 παρά το εντυπωσιακό ράλι, κόντρα στη νομισματική σύσφιξη από τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, η δημόσια εγγραφή εταιρειών ήταν ισχνή και πολλές εταιρείες που διεκδικούν δισεκατομμύρια από IPOs ανέβαλλαν τα σχέδιά τους για το νέο έτος.

    «Νομίζω ότι το περιβάλλον για την άντληση κεφαλαίων θα είναι πολύ εύρωστο, γιατί έτσι πρέπει να είναι τα επόμενα χρόνια. Βρισκόμαστε στην εποχή της καινοτομίας, της επιτάχυνσης της καινοτομίας. Όλη αυτή η καινοτομία πρέπει να χρηματοδοτηθεί», ανέφεραν στο σημείωμά τους οι Jim Esposito, Dan Dees και Ashok Varadhan, αναλυτές της Goldman Sachs.

    Με τις αγορές να έχουν ήδη προεξοφλήσει πρόωρες μειώσεις επιτοκίων, οι πολυαναμενόμενες δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για το επόμενο έτος είναι οι εξής:

    CVC

    Η μεγαλύτερη IPO για το 2023 με προσδοκίες για πάνω από 12 δισ. δολάρια δεν ευοδώθηκαν αφού η ευρωπαϊκή εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων CVC Capital Partners, η οποία διαχειρίζεται πάνω από 160 δισ. δολάρια,  για δεύτερη φορά ανέβαλλε την πολυαναμενόμενη εισαγωγή της στο χρηματιστήριο στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου. Η αναταραχή στις αγορές έκανε ένα από τα πιο εμβληματικά ταμεία των ιδιωτικών αγορών να κάνει πίσω, όπως ακριβώς είχε γίνει και το 2022, εν μέσω ενός παρατεταμένου sell-off στις παγκόσμιες αγορές.

    To private equity που σάρωσε στις εξαγορές τους προηγούμενους μήνες και κατάφερε να συγκεντρώσει σε χρόνο ρεκόρ 26 δισ. ευρώ για να χτίσει το μεγαλύτερο ταμείο εξαγορών με δραστηριοποίηση και σε νέους τομείς, όπως αυτόν των υποδομών, ανέβαλλε την εισαγωγή της για το 2024.

    Της απόφασης για την αναβολή, είχαν προηγηθεί τα απογοητευτικά αποτελέσματα από τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες EQT και Blackstone και η ανακοίνωση έγινε σε μια περίοδο που στη Μέση Ανατολή λάμβαναν χώρα σφοδρές συγκρούσεις.

    Νωρίτερα, η εταιρεία προετοιμαζόταν για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο στο Άμστερνταμ και σύμφωνα με το Bloomberg η αξία της αποτιμήθηκε στα 15 δισ. δολάρια όταν πούλησε μειοψηφικό μερίδιο στην Blue Owl Capital το 2021.

    H CVC έχει ήδη μεγάλη επενδυτική παρουσία στη χώρα καθώς ελέγχει τη Hellenic Healthcare Group, τον μεγαλύτερο όμιλο ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, στον οποίο ανήκουν έξι νοσοκομεία, μεταξύ αυτών το Υγεία και το Metropolitan Hospital, την Εθνική Ασφαλιστική και έχει συμμετοχές στη skroutz.gr και στη ΔΕΗ.

    Shein

    O κινεζικός κολοσσός της fast fashion Shein ετοιμάζεται να μετρήσει τις δυνάμεις του στους αμερικανικούς δείκτες το ερχόμενο έτος.

    Αν και η εταιρεία ιδρύθηκε το 2008 από τον μυστικοπαθή και αμφιλεγόμενο δισεκατομμυριούχο Sky Xu, χρειάστηκε πάνω από μία δεκαετία για να απογειώσει τις πωλήσεις της και να γίνει ένα από τα αγαπημένα trends της Gen Z.

    Η πανδημία επιτάχυνε την ανάπτυξη της Shein με τα έσοδα να εκτοξεύονται από 1,3 δισ. δολάρια το 2018 σε 22,7 δισ. δολάρια το 2022, σύμφωνα με παρουσίαση για επενδυτές που είδαν οι Financial Times. Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, απέφερε έσοδα 14,7 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τη Zara, σύμφωνα με τους FT.

    Η εταιρεία αποτιμήθηκε στα  100 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια ενός γύρου άντλησης κεφαλαίων το 2022, όμως τον περασμένο Μάιο, αυτή η αποτίμηση έπεσε στα 66 δισ. δολάρια.

    Σύμφωνα με τους FT οι επενδυτές στοχεύουν σε μία IPO κοντά στα 90 δισ. δολάρια. Το πλεονέκτημα που προβάλει η Shein στους επενδυτές είναι οι εξελιγμένοι αλγόριθμοι που χρησιμοποιεί για να «σκανάρει» κάθε νέα τάση που προβάλλεται σε social media και διαδίκτυο και στη συνέχεια τα μετατρέπει σε σχέδια ρούχων και αξεσουάρ στον ιστότοπό της.

    Reddit

    Το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης Reddit βρίσκεται σε συζητήσεις για δημόσια εγγραφή ακόμα και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

    Η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έγινε διάσημη το 2021, όταν οι χρήστες της έκαναν μόδα τις meme μετοχές, προκαλώντας αναστάτωση στους παραδοσιακούς επενδυτές της Wall Street.

    H εταιρεία έχει ήδη αναβάλλει τα σχέδια της για εισαγωγή το 2022 αν και εξέταζε μία IPO ύψους 15 δισ. δολαρίων, λόγω της αστάθειας των αγορών και της ευρύτερης αναταραχής εν μέσω αυξανόμενων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

    Όπως και οι περισσότερες εταιρείες, η Reddit έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στο επόμενο έτος, το οποίο αναμένεται από τους αναλυτές ως μία καλή χρονιά για τους αμερικανικούς δείκτες, μιας και θα ξεκινήσει η νομισματική χαλάρωση παγκοσμίως.

    Skims

    «Η Skims αξίζει να γίνει δημόσια εταιρεία-όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή», είχε αναφέρει στο Bloomberg o διευθύνων σύμβουλος της Jens Grede τροφοδοτώντας τα σενάρια για μία πιθανή εισαγωγή της επιτυχημένης εταιρείας που έχει δημιουργήσει η celebrity Κιμ Καρντάσιαν.

    Η διάσημη influencer έχει μπει δυναμικά στον χώρο των αγορών, δημιουργώντας το δικό της private equity και συζητάει νέες στρατηγικές επιλογές για την εταιρεία της Skims, η οποία έχει εκτοξεύσει τις πωλήσεις της και είναι μία από τις πιο πετυχημένες εταιρείες χάρη στο viral marketing στο οποίο επενδύει η Καρντάσιαν.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία αποτιμήθηκε το καλοκαίρι στα 4 δισ. δολάρια και βρίσκεται σε συζητήσει για μία πιθανή εισαγωγή μέσα στο 2024.

    Διαβάστε επίσης:

    Société Générale: Η Fitch αναβαθμίζει σήμερα την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα

    Το μεγάλο στοίχημα του Bitcoin: Θα σπάσει το φράγμα των 40.000 δολαρίων μέχρι το τέλος του έτους;

    Ποιες μετοχές θα πρωταγωνιστήσουν και το 2024 – Τι έδειξε το rebalancing και η έκρηξη τζίρου το Νοέμβριο



    ΣΧΟΛΙΑ