• ΑΓΟΡΕΣ

    Η ώρα των μικρομεσαίων στο ταμπλό: Οι τιμές στόχοι και καλύψεις μετοχών από Έλληνες και ξένους αναλυτές

    Πίνακας στο Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Μετά από τουλάχιστον 12 χρόνια, εγχώριοι θεσμικοί και ξένοι οίκοι αρχίζουν και ασχολούνται με τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου.

    HSBC, Eurobank Χρηματιστηριακή, Euroxx, Beta, Κύκλος είναι μερικές από τις χρηματιστηριακές που καταπιάνονται το τελευταίο διάστημα με τα small caps, αναδεικνύοντας αξίες που προφανώς δεν ετύγχαναν της προσοχής της αγοράς και με δεδομένο το κέλευσμα για τοποθετήσεις στην εγχώρια κεφαλαιαγορά οι επαγγελματίες της αγοράς προβαίνουν στις απαραίτητες συστάσεις.

    O λόγος που οι αναλυτές συστήνουν τα εγχώρια small caps συνδέεται κυρίως με την προοπτική κερδοφορίας τους. Κερδοφορία, η οποία παύει να πηγαίνει κατά 30% στο κράτος, όπως συνέβαινε πέρσι και τα προηγούμενα σκληρά χρόνια των μνημονίων. Πλέον, ο φορολογικός συντελεστής έχει μειωθεί στο 24% και οι συζητήσεις; Αναφέρουν ότι την επόμενη χρονιά θα εξεταστεί η περαιτέρω μείωση στο 20%.

    Σε συνδυασμό με τον μειωμένο συντελεστή 5% από 10% πέρσι στα μερίσματα, αλλά και την επικείμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εκτιμάται ΄λοτι θα απελευθερωθούν οι δυνάμεις της πραγματικής κερδοφορίας και των αξιών για τις εισηγμένες των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων, μετατρέποντάς τες σε επενδύσεις ή σε περισσότερα προς διανομή κέρδη.

    Τα σήματα στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις έχουν έρθει τουλάχιστον εδώ και 1,5 χρόνο, με το turn around story στον Ελλάκτωρα και την Άβαξ στη συνέχεια, κάτι που σηματοδοτήθηκε από την αλλαγή των διοικήσεων. Η Eurobank Χρηματιστηριακή, ήδη έχει προβάλει εταιρείες μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπως η Ικτίνος και η Profile. Η Beta καλύπτει ήδη την Παπουτσάνης, μία εταιρεία που πέρασε δια πυρός και σιδήρου τα προηγούμενα χρόνια, η HSBC απογειώνει την μετοχή της Aegean στα 11,25 ευρώ και η Euroxx δίνει σύσταση overweight και τιμή στόχο τα 12 ευρώ για την μετοχή της Autohellas, αναδεικνύοντας τη νέα δραστηριότητά της στην εμπορία αυτοκινήτων, αλλά και στη σταθεροποίηση του τουρισμού στη χώρα.

    Ισχυρό σήμα για την αγορά και κυρίως τα μη τραπεζικά χαρτιά, εξάλλου έδωσε η επιτυχής κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου κατά 600 εκατ. ευρώ της Lamda Development με την Euroxx να ξεκινά την κάλυψη της μετοχής με τιμή στόχο τα 12,60 ευρώ! Ήδη, η μετοχή διαπραγματεύεται στα 8,5 ευρώ, όταν η τιμή στόχος που έχει δώσει η Πειραιώς Χρηματιστηριακή διαμορφώνεται στα 9 ευρώ. Η αντίδραση της Lamda, αλλά και η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Prodea σηματοδοτούν κίνηση τόσο στις υπόλοιπες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, όσο και στον κατασκευαστικό κλάδο.

    Κατά το παρελθόν, οι χρηματιστές συνήθιζαν να έχουν ως σημάδι κίνησης των small caps την αντίδραση των θυγατρικών της Βιοχάλκο. Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ λοιπόν, η οποία καλύπτεται πλέον από την Κύκλος Χρηματιστηριακή, έχει τιμή στόχο στα 2,4 ευρώ από 1,78 ευρώ που έκλεισε στο ταμπλό χθες.



    ΣΧΟΛΙΑ