• ΑΓΟΡΕΣ

    Αποκαλυπτικό: Μέχρι 25 χρόνια θέλουν οι καταθέτες στις τράπεζες για να πιάσουν τη μερισματική απόδοση του ΟΠΑΠ! (upd)

    Ντάμιαν Κόουπ, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΑΠ


    Υπεραξίες 1,5 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο και συγκεκριμένα από τις 31/12/2018. Διανομή 541 εκατ. ευρώ στους μετόχους (μαζί με τα έκτακτα μερίσματα) σε διάστημα 15 μηνών.

    Μερισματική απόδοση κοντά στο 8%, που σημαίνει ότι και στην πιο ακριβοπληρωμένη προθεσμιακή κατάθεση χρειάζεται κανείς πάνω δεκαετίες ολόκληρες για να επιτύχει μία αξιοπρεπή τοκοφορία και επί της ουσίας να πιάσει την απόδοση που  “έδωσε” ο ΟΠΑΠ σε μόλις ένα χρόνο. (Φυσικά οι μετοχές, όπως είναι γνωστό, έχουν ρίσκο.). Το παράδειγμα αυτό αφορά σε μία «ακριβοπληρωμένη» προθεσμιακή κατάθεση που δίνει το private banking μιας τράπεζας σε έναν πελάτη της ή μια ξένη τράπεζα, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει παρουσία και στην Ελλάδα.

    Με βάση το χθεσινό κλείσιμο, στα 12,25 ευρώ, αν λάβουμε υπόψη ότι το καθαρό, αποφορολογημένο έκτακτο μέρισμα ανά μετοχή, ύψους 0,95 ευρώ, τότε η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο 7,75%. Τα τελικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι το μέσο επιτόκιο των τραπεζικών καταθέσεων διάρκειας 1 έτους είναι 0,36%, δηλαδή στο 0,306% μετά φόρων. Αυτά δείχνουν ότι η μερισματική απόδοση του ΟΠΑΠ είναι 25 φορές καλύτερη από τα τρέχοντα επιτόκια.

    Ο ΟΠΑΠ, σύμφωνα με την αγορά, εκπαιδεύει τη νέα γενιά των επενδυτών, ειδικά εκείνων που δεν παραμένουν στατικοί, αλλά ενεργοί. Μόνο χθες άλλαξαν χέρια στην μετοχή πάνω από 1,5 εκατ. τεμάχια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η μετοχή διαπραγματεύεται πλέον σε πολυετή υψηλά, με βάση το χθεσινό κλείσιμο, στα 12,25 ευρώ (και σήμερα έγραψε ενδοσυνεδριακά τα 12,66 ευρώ).

    Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, που αποκόπτεται το δικαίωμα στο μέρισμα, εκτιμάται ότι θα υπάρξει… συνωστισμός στο χαρτί.

    Το μέρισμα διαμορφώνεται σε 1 ευρώ (0,95 ευρώ καθαρό μετά τον φόρο 5%), η διοίκηση αποφάσισε να διανείμει 319 εκατ. ευρώ, συν την option επανεπένδυσης του μερίσματος με αγορά μετοχών. Ο ΟΠΑΠ δίνει για δεύτερη φορά την συγκεκριμένη επιλογή, αφού είχε προηγηθεί κάτι αντίστοιχο το περασμένο καλοκαίρι.

    Ο ΟΠΑΠ βρίσκεται άλλωστε στην κορυφαία θέση της διανομής μερισμάτων καθώς θα έχει δώσει περισσότερα από 3,6 δισ. ευρώ στους μετόχους. Κάτι που αντιστοιχεί σχεδόν στο 95% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της εταιρείας.

    Από το 2013 ο έλεγχος του ΟΠΑΠ έφυγε από τα κρατικά χέρια, καθώς το μετοχικό «πακέτο» του 33% πέρασε στο τσεχοελληνικό σχήμα της Emma Delta. Στο οποίο ηγείται πλέον ο Κάρελ Κόμαρεκ, με το επιχειρηματικό γκρουμ να διαθέτει πλέον, μετά και την πρόσφατη δημόσια πρόταση, το 39,98%. Τα γενναία μερίσματα του ΟΠΑΠ έχουν σχεδόν αποσβέσει τις απώλειες που «γράφει» η μετοχή στη δεκαετία.

    Ειδικά σε ό,τι αφορά την επανεπένδυση θα υπάρξει η δυνατότητα εγγραφής από τις 20/1 – 24/1 και εντάσσεται στο πρόγραμμα επανεπένδυσης του μερίσματος πενταετούς διάρκειας, μέχρι το 2023. Η εταιρεία προσδοκά να συγκεντρώσει τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.

    Ο γίγαντας των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα προέρχεται από ένα υπεραποδοτικό τρίτο τρίμηνο με τις εκτιμήσεις; Για το σύνολο της χρήσης που παρήλθε να είναι κάτι περισσότερο από αισιόδοξες. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από το μέρισμα μαμούθ που ανακοινώθηκε την Τετάρτη.

    Τα καθαρά κέρδη το εννεάμηνο 2019 αυξήθηκαν κατά 33,6% στα 140,6 εκ. ευρώ (εννεάμηνο 2018: € 105,2 εκ.) ή αυξημένα κατά 28,5% σε επαναλαμβανόμενη βάση.Το γ’ τρίμηνο 2019 τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 24,5% στα €48,8εκ. (γ’ τρίμηνο 2018: € 39,2 εκ.).



    ΣΧΟΛΙΑ