• ΑΓΟΡΕΣ

    Τέλος εποχής για 18 «μαύρες τρύπες» στο Χρηματίστηριο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΕΧΑΕ

    Σωκράτης Λαζαρίδης, Δ/νων Σύμβουλος ΕΧΑΕ


    Τέλος εποχής για τη Folli Follie και άλλες μετοχές ισχυρών επιχειρηματιών του παρελθόντος.

    Δεκαοκτώ εισηγμένες, ή 430,51 εκατ. ευρώ χαμένα κεφάλαια από τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς, αλλά και για τους ίδιους τους ιδιώτες επενδυτές, αφού πλησιάζει η ώρα που η διοίκηση του Χρηματιστηρίου, υπό τον κ. Σωκράτη Λαζαρίδη, θα δώσει το «πράσινο φως» για τη διαγραφή των μετοχών τους από το ταμπλό.

    Οι μετοχές αυτές βρίσκονται πλέον σε αναστολή διαπραγμάτευσης και άλλοτε ισχυροί μέτοχοι τους, όπως ο Θωμάς Λιακουνάκος (Axon, Euromedica), Μπάμπης Bωβός (της ομώνυμης οικογένειας), οικογένεια Κουτσολιούτσου (Folli Follie), οικογένεια Δομαζάκη (Creta Farms), Φώτης Μπόμπολας (Πήγασος) περνούν οριστικά και στη χρηματιστηριακή λήθη.

    Πολλές από τις εισηγμένες έχουν περιέλθει στην κατάσταση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών τους από το 2012, με την αγορά να εκτιμά ότι εντός του πρώτου τριμήνου θα ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι, αφού δεν υπάρχουν πια πιθανότητες επαναδιαπραγμάτευσης.

    Αρνητικά ίδια κεφάλαια, υπέρογκα δάνεια και υποχρεώσεις, μη δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, σχέδια εκκαθάρισης και προγράμματα εξυγίανσης που έτρεξαν από τις τράπεζες παίρνοντας την σκυτάλη άλλοι ιδιοκτήτες, εκτοπισμός των παλαιών διοικητικών συμβουλίων, συνθέτουν το μωσαϊκό της απαξίωσης των ίδιων των μετοχών και των άλλων ισχυρών insiders που τις ήλεγχαν.

    Το ζήτημα που τίθεται για μία ακόμα φορά είναι ότι οι ιδιώτες επενδυτές, οι μικρομέτοχοι, μένουν για μία ακόμα φορά με τον «μουτζούρη» στο χέρι, ανασύροντας από την μνήμη δύσκολες χρηματιστηριακές καταστάσεις του παρελθόντος, π.χ. Λαυρεωτική κ.ά…

    Ακόμα πιο εντυπωσιακές είναι οι ζημιές των επενδυτών μέχρι την λήψη της απόφασης των χρηματιστηριακών αρχών για αναστολή των μετοχών. Ενδεικτικά, σχεδόν 3,5 χρόνια πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο της Folli Follie και για την ακρίβεια στις 31/12/2014, η κεφαλαιοποίηση της δήθεν τότε διεθνοποιημένης εταιρείας της οικογένειας Κουτσολιούτσου είχε αξία στο ταμπλό 1,7 δισ. ευρώ.

    Το χρηματιστηριακό… ρολό «κατέβηκε» στις 24/5/2018 και με αξία στο ταμπλό 321 εκατ. ευρώ, με χασούρα 1,446 δισ. ευρώ για τους επενδυτές που νόμιζαν ότι είχαν επενδύσει σε εταιρεία «κόσμημα» της μεγάλης κεφαλαιοποίησης…

    Άλλη περίπτωση ζημιών για τους επενδυτές, αποτελεί ο Τηλέτυπος που είχε υπό την ιδιοκτησία του θρυλικό κανάλι Mega, assets του οποίου (π.χ. ταινιοθήκη) πέρασαν τον περασμένο Νοέμβριο στην Alter Ego του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη. Η κεφαλαιοποίηση της Τηλέτυπος στις 31/12/2014 διαμορφωνόταν στα 10,8 εκατ. ευρώ και 15 μήνες μετά μπήκε σε αναστολή με την κεφαλαιοποίηση να έχει κατηφορίσει στα 6,047 εκατ. ευρώ και χασούρα 4,75 εκατ. ευρώ για τους μετόχους.

    Γίνεται αντιληπτό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ότι η ζημιά για τους μετόχους δεν προέρχεται μόνο από την αναστολή που μοιραία μπήκαν οι μετοχές, αλλά και κατά διάρκεια του εγκλωβισμού τους σε αυτές μέχρι να παγώσει η διαπραγμάτευσή τους.

    Από την άλλη πλευρά ωστόσο, έχει ενδιαφέρον τι θα πράξουν οι μέτοχοι μειοψηφίας στην περίπτωση της Creta Farms ανεξάρτητα από τις νομικές και οικονομικές πτυχές της επιχείρησης διάσωσης της εταιρείας. Κι αυτό, διότι στις 30/4/2019 προκύπτει υπερδιπλάσια αύξηση της κεφαλαιοποίησης και από 14,238 εκατ. ευρώ στις 31/12/2014, ετέθη σε κατάσταση αναστολής στα 343,2 εκατ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται, τέλος, πως εκτός διαπραγμάτευσης παραμένουν 18 εταιρείες, δηλαδή οι Axon Συμμετοχών, Euromedica, Folli Follie, Yalco, Άλφα Γκρίσιν, Μπάμπης Βωβός, ΓΕΔ, Γιουρομπρόκερς, Ελβιεμέκ, Μπουτάρης, Κρέτα Φαρμ, Κεραμεία Αλλατίνη, Ναυτεμπορική, ΝΕΛ, Νεώριον, Πήγασος, Τηλέτυπος και Χατζηκρανιώτη. Νεώριον, Κεραμεία Αλλατίνη και Μπάμπης Βωβός είναι εκτός διαπραγμάτευσης από το 2012.



    ΣΧΟΛΙΑ