• ΑΓΟΡΕΣ

    Οι μειώσεις επιτοκίων δεν είναι καλά νέα για τα εταιρικά κέρδη, λένε οι αναλυτές

    • Bloomberg
    Γράφημα με τις σκιές αρκούδας και ταύρου για το χρηματιστήριο


    Τα κέρδη των μετοχών τείνουν να αυξάνονται παράλληλα με τα εταιρικά κέρδη χάρη στην ανθεκτική οικονομία, όμως ιστορικά, οι μειώσεις των επιτοκίων, ύστερα από μία περίοδο νομισματικής σύσφιξης, μπορούν να ανατρέψουν το σενάριο ανάκαμψης.

    Αν και οι αγορές περιμένουν με ανυπομονησία τη μείωση των επιτοκίων, αυτό μπορεί να μην αποδειχθεί καλά νέα για τα κέρδη των εταιρειών. Συνήθως η Fed μειώνει τα επιτόκια όταν η οικονομία οδεύει προς ύφεση, κάτι που οι προβλέψεις των αισιόδοξων αναλυτών φαίνεται ότι δεν λαμβάνουν υπόψιν τους.

    Στις ΗΠΑ, τα σενάρια κάνουν λόγο για τις πρώτες μειώσεις ήδη από τον Μάρτιο, καθώς ο πληθωρισμός και οι τιμές παραγωγού βαίνουν καθοδικές.

    Ποιοι αναλυτές προειδοποιούν

    «Η μείωση των κερδών και των επιτοκίων τείνουν να συμβαδίζουν» σημειώνει ο Andrew Lapthorne της Societe Generale. Ο αναλυτής έκανε λόγο για πολύ ρόδινες προοπτικές βάσει της πλειοψηφίας των εκτιμήσεων, αναρωτώμενος αν πρόκειται για «την ηρεμία πριν την καταιγίδα».

    Με τα περιθώρια κέρδους να κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ, οι αναλυτές συνεχίζουν να αναθεωρούν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους, σε μία περίοδο που οι παγκόσμιες μετοχές έχουν καταγράψει ράλι 16%, χάρη στις αισιόδοξες εκτιμήσεις για τα κέρδη.

    Ο αναλυτής της UBS Gerry Fowler ανέφερε ότι η αγορά έχει επωφεληθεί από τον χαμηλότερο του αναμενόμενου πληθωρισμό, ο οποίος τροφοδότησε το ράλι σε ομόλογα και μετοχές.

    «Είτε οι εκτιμήσεις για κέρδη θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω, ρίχνοντας τις μετοχές, είτε οι τιμές τους θα υποχωρήσουν  λόγω των μειώσεων στα επιτόκια», υποστηρίζει ο Kyle Rodda, αναλυτής της Capital.com.

    Αισιόδοξες προβλέψεις

    Σχετικά με πιο μακροπρόθεσμες προβλέψεις, η επικρατούσα άποψη υποστηρίζει ότι τα κέρδη θα καταγράψουν άνοδο, με την περίοδο εντός του επόμενου 12μήνου να αναμένεται να ανακάμψει κατά 10% στον παγκόσμιο δείκτη MSCI World, ο οποίος θα έχει ακόμα μία άνοδο της τάξης του 8% για το 2025, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

    Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν μικτά πρόσημα. Η Burberry κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα στους δείκτες, αφού η βρετανική εταιρεία αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις για τα κέρδη της, υπογραμμίζοντας την ευρύτερη τάση για μείωση της ζήτησης σε αγαθά πολυτελείας.

    Αντίστοιχα, τον Δεκέμβριο οι μετοχές της FedEx Corp. κατέρρευσαν μετά από μια έκθεση αποτελεσμάτων που αποκάλυψε την αδυναμία της εταιρείας στην αεροπορική επιχείρηση ταχυμεταφορών.

    Αντίθετα, εταιρείες όπως  η Lululemon Athletica Inc. και η Abercrombie & Fitch Co. αναθεώρησαν ανοδικά τις προοπτικές των πωλήσεών τους αυτό το μήνα, διαψεύδοντας τους φόβους για αδυναμία των καταναλωτών εν μέσω ενός επίμονου πληθωρισμού.

    Θετικό το outlook και για την Ευρώπη

    Μέχρι στιγμής οι προσδοκίες για μία ήπια προσγείωση της οικονομίας δεν αμφισβητούνται, καθώς στηρίζονται σε ανθεκτικά στοιχεία από την αγορά εργασίας και τις καταναλωτικές δαπάνες, με τις εταιρείες τεχνολογίας να αναμένεται και αυτό το τρίμηνο να κυριαρχήσουν στον τομέα των κερδών.

    Ούτε και στην Ευρώπη είναι απαισιόδοξο το κλίμα, καθώς αναμένεται συνολική αύξηση 12% στα κέρδη τους επόμενους 12 μήνες, ακόμα και μετά τις πτωτικές αναθεωρήσεις κάποιων εταιρειών.

    «Οι αντίξοες συνθήκες για τα κέρδη παραμένουν υποτιμημένες» δήλωσε ο Fowler της UBS και υπογράμμισε ότι εξακολουθεί αν πιστεύει ότι η ασθενέστερη αύξηση του πληθωρισμού και του ΑΕΠ μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα περιθώρια κέρδους.

    Διαβάστε επίσης:

    Morgan Stanley: Το 2024 το ράλι στις ελληνικές τράπεζες θα συνεχιστεί – Νέες τιμές στόχοι

    Ebury: Έλλειψη διακύμανσης, στο κατώφλι των μειώσεων στις ΗΠΑ το Μάρτιο

    Bitcoin: Βουτιά 6.500 δολαρίων μετά την έγκριση των ETFs του κρυπτονομίσματος



    ΣΧΟΛΙΑ