• Οικονομία

    EKT-Fed: Υποχωρούν οι προσδοκίες των traders για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια

    • NewsRoom
    Christine Lagarde, Πρόεδρος της ΕΚΤ-Jerome Powell, Επικεφαλής της Fed

    Christine Lagarde, Πρόεδρος της ΕΚΤ-Jerome Powell, Επικεφαλής της Fed


    Η νέα χρονιά ανατρέπει την αισιοδοξία των προηγούμενων μηνών για ταχεία επιστροφή στην εποχή της νομισματικής χαλάρωσης.

    Στα πρακτικά της Fed αποτυπώθηκε η αβεβαιότητα των αξιωματούχων ότι έχει κερδηθεί η μάχη κατά του πληθωρισμού, ενώ στην ευρωζώνη αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο, η οικονομία αποδεικνύεται πιο ισχυρή, απομακρύνοντας τα σενάρια για δραστικές μειώσεις των επιτοκίων για χάρη της οικονομίας.

    Τα στοιχήματα των αγορών

    Οι traders πλέον υπολογίζουν ότι οι μειώσεις θα περιοριστούν στις 156 μονάδες βάσης, 10 μονάδες λιγότερες σε σχέση με μία ημέρα νωρίτερα για την ΕΚΤ. Αντίστοιχα για την τράπεζα της Αγγλίας η συνολική μείωση δεν θα ξεπεράσει τις 138 μονάδες έναντι 145 μία μέρα πριν.

    Στις ΗΠΑ, οι αγορές εμφανίζονται διχασμένες για το χρόνο κατά τον οποίο οι αξιωματούχοι θα προχωρήσουν στην πρώτη μείωση. Σε ποσοστό 62% ο Μάρτιος παραμένει ο επικρατέστερος μήνας για την πρώτη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, με ένα 33%  να θεωρεί ότι θα διατηρηθεί η παύση.

    Το ποσοστό για παύση συρρικνώνεται στο 7% για τον Μάιο, την αμέσως επόμενη συνεδρίαση της Fed, ενώ ένα 48% πιστεύει ότι μέχρι τον Μάιο θα έχει γίνει μία μείωση της τάξης στο 4,75%.

    Τα στοιχεία που ανατρέπουν τα στοιχήματα

    Τα νεότερα στοιχεία για την οικονομία στην ευρωζώνη και στο Ηνωμένο Βασίλειο οδήγησαν στο να περιοριστεί η αισιοδοξία των traders.

    Μία απροσδόκητη αναθεώρηση προς τα πάνω των ευρωπαϊκών δεικτών PMI, ο οποίος αποτυπώνει την παραγωγή στην περιοχή, οδήγησε στην αναθεώρηση των αρχικών τους προβλέψεων. Παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν οι δείκτες αυτοί να καταγράφουν συρρίκνωση της δραστηριότητας, ο ρυθμός έχει υποχωρήσει τόσο στην Ευρώπη όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    «Οι επενδυτές επανεκτιμούν τις εξαιρετικά ήπιες προοπτικές τους για την ΕΚΤ», με τα τελευταία στοιχεία να δίνουν ώθηση στην πρόσφατη αναθεώρηση, δήλωσε ο Valentin Marinov, επικεφαλής της έρευνας και στρατηγικής G10 FX στην Credit Agricole SA.

    H EKT προσγειώνει τις αγορές

    Στο επίκεντρο των αγορών βρίσκονται και τα ομόλογα, τα οποία είχαν ένα ασταθές ξεκίνημα το 2024, και οι αποδόσεις τους αμφιταλαντεύονται από τον φόβο των επενδυτών ότι το εντυπωσιακό ράλι του 2023, ίσως έχει ξεμείνει από καύσιμα.

    Σύμφωνα με το Bloomberg Economics ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι πιθανόν αν εμφανιστεί αυξημένος για τον Δεκέμβριο, εξαιτίας των αναταραχών στην ενέργεια, κάτι το οποίο ίσως αποθαρρύνει οποιαδήποτε σκέψη για πρόωρες ανακοινώσεις της ΕΚΤ.

    Η ΕΚΤ άλλωστε έχει απορρίψει κάθε σενάριο πρόωρης μείωσης, με την επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ να σημειώνει σε δηλώσεις της ότι δεν τίθεται καν ως συζήτηση το θέμα.

    Αντίστοιχα στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι προσδοκίες έχουν περιοριστεί για πέντε μειώσεις αντί έξι μέσα στο 2024, παρασέρνοντας ελαφρώς τις αποδόσεις των ομολόγων.

    «Υπάρχει σαφής κίνδυνος η Τράπεζα της Αγγλίας να μην μειώσει τα επιτόκια σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς», δήλωσε η Orla Garvey, ανώτερη διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην Federated Hermes Limited.

    Η αβεβαιότητα της Fed

    Τα πρακτικά της Fed δεν αποτύπωσαν κάποιον αέρα νίκης από την πλευρά της  Federal Reserve με τους αξιωματούχους να κάνουν λόγο για «πιθανές» μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024, χωρίς όμως να προχωρούν σε περισσότερες λεπτομέρειες.

    Στη συνεδρίαση, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) για τον καθορισμό των επιτοκίων συμφώνησε να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο σταθερό σε ένα εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5%, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις που εξέδωσαν τα μέλη της επιτροπής αναμένουν κατά πλειοψηφία τρεις μειώσεις έως το τέλος του 2024.

    Ωστόσο, τα πρακτικά έδειξαν πως υπάρχει υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας σχετικά με το πώς ή εάν θα συμβεί αυτό.

    «Συζητώντας τις προοπτικές πολιτικής, οι συμμετέχοντες θεώρησαν το επιτόκιο ως πιθανό στο ή κοντά στην κορύφωσή του για αυτόν τον κύκλο σύσφιξης, αν και σημείωσαν ότι η πραγματική πορεία πολιτικής θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η οικονομία», αναφέρουν τα πρακτικά.

    Διαβάστε επίσης:

    Πρακτικά FED: Αυξημένη αβεβαιότητα για την πορεία της πολιτικής της

    Ρεκόρ «χτύπησε» το χρέος των ΗΠΑ – Πάνω από $34 τρισ.

    Με πληθωρισμό σχεδόν 65% «έκλεισε» το 2023 στην Τουρκία



    ΣΧΟΛΙΑ