• ΑΓΟΡΕΣ

    Η εταιρεία στα πρόθυρα χρεοκοπίας που κάνει ράλι 200%, παρά το sell-off στη Wall Street

    • NewsRoom


    Οι επενδυτές των meme μετοχών επέστρεψαν με ένα ακόμα outsider, τη μετοχή της Avaya Holdings Corp. η οποία, παρά το sell-off στη Wall Street, έκανε ράλι 200% μέσα στη προηγούμενη εβδομάδα.

    Μεμονωμένοι επενδυτές που «συχνάζουν» στις δημοφιλείς πλατφόρμες επενδυτικών στοιχημάτων του Reddit και του Twitter είναι η πλειοψηφία όσων στηρίζουν τη μετοχή, μιας εταιρείας, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας για δεύτερη φορά, με τη Goldman Sachs και τη JP Morgan να έχουν αναλάβει τη διαχείριση του χρέους της.

    Το φαινόμενο των meme μετοχών

    Η πορεία της μετοχής της Avaya, μιας εταιρείας λογισμικού, θυμίζει το πρόσφατο ράλι της μετοχής της εταιρείας Bed Bath & Beyond, η οποία αντιμετωπίζει εδώ και καιρό τεράστια οικονομικά προβλήματα.

    Κι ενώ αυτά τα ξέφρενα ράλι σε μετοχές εταιρειών, των οποίων η οικονομική διάσωση αποτελεί ένα δύσκολο στοίχημα για τις τράπεζες, τελειώνουν συνήθως με «πολύ πόνο» για ένα μεγάλο μέρος των επενδυτών τους, το φαινόμενο των meme μετοχών συνεχίζει να προκαλεί εκνευρισμό στους παραδοσιακούς επενδυτές της Wall Street, λόγω των απότομων διακυμάνσεων που προκαλεί στους δείκτες.

    Στην περίπτωση της Bed Bath & Beyond, η μετοχή έκανε ένα ξέφρενο ράλι, την ώρα που η εταιρεία αντιμετώπιζε σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και ένα χρέος που ήταν αδύνατο να διαχειριστεί. Η πώληση των μετοχών της από τον δισεκατομμυριούχο Ryan Cohen , όταν η τιμή της μετοχής έφτασε στο peak της, οδήγησε σε ένα εξίσου ξέφρενο sell-off.

    «Μοιάζει αφελές ότι κάποιος είναι πρόθυμος να χαρίσει το πλεονέκτημα αμφιβολίας για την πορεία της εταιρείας (σ.σ. Avaya)», αναφέρει ο Lance Vitanza, αναλυτής μετοχών στη Cowen Inc. «Το μοντέλο μας δείχνει ότι θα μείνουν χωρίς μετρητά τον Ιούνιο».

    Μέσα στο καλοκαίρι, η εταιρεία μεγάλωσε το χρέος της και η μετοχή της από τα 5 δολάρια έπεσε στα 65 σεντς.

    Ανάκαμψη και νέα χρεοκοπία στον ορίζοντα

    Στα μέσα Αυγούστου εμφάνισε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, με τον εκατομμυριούχο επενδυτή Theodore King, συνιδρυτή της εταιρείας λογισμικού Education Group Ltd να αγοράζει μερίδιο 15,41%.

    Η μετοχή ξεκίνησε να ανακάμπτει με επενδυτές να τη στηρίζουν είτε παίρνοντας θέση long είτε θέση short, όπως συνήθως συμβαίνει στις περιπτώσεις των μετοχών meme.

    Σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence, το 28% των μετοχών της Avaya έχει πωληθεί από τους short-sellers.

    Στην περίπτωση ενός μεμονωμένου επενδυτή, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, τα κέρδη του άγγιξαν τα 50.000 δολάρια. Αγόρασε τη μετοχή στα 70 σεντς και την πούλησε στα 2 δολάρια.

    Η Avaya ξεκίνησε ως πάροχος hardware στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Η εταιρεία χρεοκόπησε πρώτη φορά το 2017, ενώ για να αποφύγει μία ακόμα χρεοκοπία, έχει προσλάβει συμβούλους αναδιάρθρωσης με τη Goldman Sachs και τη JP Morgan να προχωρούν στην πώληση νέων δανείων και ομολόγων αξίας 600 εκατ. δολαρίων.

    Διαβάστε επίσης:

    Ether: Τα “σκοτεινά” γραφήματα για τις προοπτικές του κρυπτονομίσματος



    ΣΧΟΛΙΑ