• ΑΓΟΡΕΣ

    Οι 3+4 λόγοι που οι ξένοι ποντάρουν στο Χ.Α. εννέα συνεδριάσεις πριν από τις εκλογές – Ο ρόλος της «κυβερνητικής» ΔΕΗ και οι τράπεζες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πίνακας με τους δείκτες στο Χρηματιστήριο


    Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κορυφωθούν τα στοιχήματα υπέρ της πρωτιάς της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες εκλογές της 21ης Μαΐου, αν και οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές βρίσκουν κάθε μέρα κι από ένα λόγο για να ποντάρουν στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.

    Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση με μεγάλη ώθηση από το θετικό κλείσιμο με κέρδη 1,8% της Wall την Παρασκευή, παρά τις οριακές διακυμάνσεις της χθεσινής μέρας για τον γενικό δείκτη και η επαναφορά του γενικού δείκτη πάνω από τις 1.120 μονάδες, δείχνουν ότι η διόρθωση από τα υψηλά έτους (1.140 μονάδες) είναι της τάξης του 1,5%.

    Που σημαίνει δηλαδή ότι το θετικό momentum συνεχίζεται.

    Όπως εξηγούν χρηματιστηριακές πηγές, η χθεσινή αντίδραση θα μπορούσε να έχει σαν έρεισμα τα θετικά στοιχεία για την συρρίκνωση του εμπορικού ισοζυγίου με αύξηση των ελληνικών εξαγωγών.

    Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023 ανήλθε σε 7.220,6 εκατ. ευρώ (7.635,4 εκατ. δολάρια) έναντι 8.914,0 εκατ. ευρώ (9.911,7 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2022, παρουσιάζοντας μείωση, 19,0%.

    Η συνολική αξία των εξαγωγών – αποστολών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023 ανήλθε στο ποσό των 13.713,3 εκατ. ευρώ (14.757,7 εκατ. δολάρια) έναντι 11.640,2 εκατ. ευρώ (13.085,5 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 17,8%.

    Αυτό δείχνει, σύμφωνα με τους χρηματιστές ότι η οικονομία όχι απλώς διεθνοποιείται, αλλά σιγά – σιγά κλείνει το κενό που είχε δημιουργηθεί κατά το παρελθόν.

    Κι αυτό γιατί ήταν μία οικονομία που εκτός από ελλείμματα και χρέος δεν παρήγαγε τίποτα παρά μόνο εισήγαγε.

    Την ερχόμενη Τετάρτη η αγορά θέλει να ελπίζει ότι στην αναδιάρθρωση του MSCI θα περιλαμβάνονται και ελληνικές μετοχές, μεταξύ των οποίων και η Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,79% 3,75 , αν και ο αμερικανικός οίκος έχει ξεκαθαρίσει εδώ και δύο εβδομάδες ότι δεν δίνει μεγάλη πιθανότητα στο σενάριο αυτό.

    Επίσης, τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται την περίοδο αυτή για το πρώτο 3μήνο, δείχνουν ότι οι εισηγμένες συνεχίζουν στο δρόμο της κερδοφορίας.

    Ακόμα και ενστάσεις που υπήρχαν για τα αποτελέσματα του ΟΤΕ ΟΤΕ -1,54% 14,06 , προκύπτει ότι ο Οργανισμός διατηρεί τα υψηλά μερίδια αγοράς παρά τον έντονο ανταγωνισμό που δέχεται από Nova  και Vodafone.

    Ο Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0% 38,20 από την πλευρά του θα επιτύχει ή και θα ξεπεράσει τον στόχο του 1,2 δις. ευρώ EBITDA φέτος, η Coca Cola ΕΕΕ 1,45% 30,80 κάλυψε το κενό που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,79% 3,75 φέρνει τα κόκκινα δάνεια στα επίπεδα χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου σε 6,6%, ενώ υπόσχεται μέρισμα για την τρέχουσα χρήση.

    Ως προς τις πολιτικές εξελίξεις, η JP Morgan εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι το πρώτο κόμμα που θα αναδειχθεί από τις κάλπες της 21ης Μαίου.

    Το υπεραισιόδοξο σενάριο θέλει η Ν.Δ. να προηγείται με 7% και το λιγότερο αισιόδοξο κατά 5,5%.

    Σε κάθε περίπτωση, η περίοδος της πολιτικής αστάθειας αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρήσει σε δεύτερες εκλογές στις 2 Ιουλίου, θα έχει ημερομηνία λήξεως, αφού ο βασικός στόχος θα είναι η δημιουργία αυτοδύναμης κυβέρνησης.

    Η χθεσινή κίνηση στη ΔΕΗ ΔΕΗ -0,71% 11,16 και τις τράπεζες επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές στο χρηματιστηριακό ταμπλό, σημειώνουν οι χρηματιστές.

    Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι ξένοι πραγματοποίησαν εκροές ύψους 72,54 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, σε αντίθεση με τους Έλληνες οι οποίοι πραγματοποίησαν εισροές ύψους 72,54 εκατ. τον Μάρτιο.

    Η κατανομή της Αξίας Χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 63,28% για τους ξένους και 36,72% για τους εγχώριους.

    Οι χώρες με την μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου (μερίδες πελάτη) για το μήνα ήταν οι ΗΠΑ με αξία συνολικού χαρτοφυλακίου 8,02 δις ευρώ, η Κύπρος με αξία χαρτοφυλακίου 6,93 δις και η Ολλανδία με αξία χαρτοφυλακίου 4,76 δις.

    Διαβάστε επίσης

    JP Morgan: Ποια θα είναι η πορεία προς μια νέα κυβέρνηση υπό τη ΝΔ

    Τι συμβαίνει με το Binance: Μεταφορά Bitcoin 4,5 δισ. δολαρίων, διακοπές αναλήψεων και αύξηση της προμήθειας



    ΣΧΟΛΙΑ