• ΑΓΟΡΕΣ

    Ευκαιρίες και παγίδες της διόρθωσης σε 15 από τις πιο hot μετοχές της ελληνικής αγοράς

    Χρηματιστήριο Αθηνών

    Χρηματιστήριο Αθηνών


    Νέες επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά ενδεχομένως και παγίδες μπορεί να κρύβει η οπισθοχώρηση της χρηματιστηριακής αγοράς.

    Τουλάχιστον για τους πλειοψηφούντες αισιόδοξους η διόρθωση των τιμών σε μια σειρά από τις πιο hot μετοχές, που έχουν διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ράλι ανόδου, δημιουργεί ελκυστικές συνθήκες για τοποθετήσεις χαμηλότερου κόστους. Ικανές να αποδώσουν καρπούς σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Από τη στιγμή που το ισχυρό αναπτυξιακό αφήγημα της χώρας, όπως επίσης και οι θετικές προοπτικές των επιχειρήσεων δεν αναιρούνται.

    Στην αντίπερα όχθη οι επί του παρόντος μειοψηφούντες απαισιόδοξοι επισείουν τον κίνδυνο να γίνουν οι αποτιμήσεις ακόμη φθηνότερες. Σε μια περίοδο όπου το…σύνδρομο της Κίνας και οι γενικότεροι προβληματισμοί για τις οικονομίες ταλανίζουν τις αγορές. Ενώ πειρασμούς ρευστοποιήσεων γεννούν και οι κεκτημένες παχυλές υπεραξίες σε πλειάδα ελληνικών μετοχών.

    Είναι η δεύτερη φορά στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς που το χρηματιστήριο της Αθήνας κάνει κοιλιά. Τον περασμένο Μάρτιο ο Γενικός Δείκτης είχε χάσει το 10% της αξίας του, αφού από το τότε υψηλό των 1.133,11 μονάδων κατρακύλησε  βαθμιαία στις 1.020,19 μονάδες.

    Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, η έξαρση της πολιτικής αβεβαιότητας, αλλά και το αρνητικό διεθνές περιβάλλον που κληροδότησε η πτώση αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών, όπως επίσης και της ελβετικής Credit Suisse, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην σοβαρή κάμψη των τιμών. Η οποία αποδείχθηκε πρόσκαιρη.

    Στην παρούσα φάση ο Γενικός Δείκτης αντίκρυσε στην κορυφή των 1.345,95 μονάδων στις 25 Ιουλίου. Πλέον, βρίσκεται στις 1.263,34 μονάδες καταγράφοντας πτώση 6,13%. Διατηρεί βέβαια εξαιρετικά σημαντικά κέρδη (35,87%) από το ξεκίνημα του έτους.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του χρηματιστηρίου (Axia Numbers) οι ξένοι επενδυτές ήταν εκείνοι που έδιναν  κατεύθυνση στην ελληνική αγορά μέχρι τα τέλη του περασμένου Μαρτίου. Στη διόρθωση εκείνου του μήνα οι ξένοι ήταν καθαροί αγοραστές με τοποθετήσεις περίπου 62 εκατ. ευρώ. Ενώ οι καθαρές τους εισροές κεφαλαίων στο πρώτο τρίμηνο του 2023 είχαν διαμορφωθεί σε 262,4 εκατ. ευρώ.

    Έκτοτε και μέχρι τα τέλη του περασμένου Ιουλίου τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν. Αφού οι αλλοδαποί επενδυτές μετατράπηκαν σε καθαρούς πωλητές, με το σύνολο των εκροών σε ορίζοντα επταμήνου να διαμορφώνονται σε 193,6 εκατ. ευρώ. Όσες ήταν δηλαδή και οι καθαρές αγορές από την πλευρά των Ελλήνων, που άλλαξαν συμπεριφορά μπαίνοντας πλέον εκείνοι σε ρόλο οδηγού της αγοράς…

    Με πρωτοστάτες τα θεσμικής υπόστασης εγχώρια  χαρτοφυλάκια και όχι τους ιδιώτες, των οποίων οι πωλήσεις υπερτερούν ξεκάθαρα έναντι των αγορών.

    Εκ των πραγμάτων η στάση των διεθνών funds από εδώ και πέρα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς υπό όρους και προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει σε γρηγορότερη παλινόρθωση της χρηματιστηριακής αγοράς.

    H συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών

    Οι τράπεζες αποτελούν ούτως ή άλλως ένα κρίσιμο «στοίχημα» αφού λογίζονται ως το επενδυτικό βαρόμετρο των εξελίξεων.

    Η μετοχή της Πειραιώς μετά από εντυπωσιακό ράλι ανόδου 148,3% έφτασε στις 7 Αυγούστου στην κορυφή των 3,57 ευρώ. Την περασμένη Παρασκευή η τιμή της βρέθηκε στα 3,176 ευρώ, έχοντας υποχωρήσει 11%.

    Η Alpha Bank αναρριχήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 27 Ιουλίου στα 1,675 ευρώ, καταγράφοντας κέρδη 67,5% από την αρχή του έτους. Η μετοχή έχει υποχωρήσει τώρα στα 1,44 ευρώ με το εύρος της διόρθωσης να είναι στο 14%.

    Στις 20 Ιουλίου η μετοχή της Eurobank είχε κλείσει στα 1,635 ευρώ , ενώ τον περασμένο Μάιο είχε πάει ενδοσυνεδριακά μέχρι το υψηλό των 1,72 ευρώ. Σημειώνοντας άνοδο 55% και 63% από το ξεκίνημα του 2023. Τώρα η μετοχή είναι στα 1,5005 ευρώ, έχοντας διορθώσει 8,2% από την κορυφή του Ιουλίου και 12,8% από το υψηλό του Μαΐου.

    Η μετοχή της Εθνικής αντίκρυσε ενδοσυνεδριακά στις 27 Ιουλίου το υψηλό των 6,514 ευρώ, έχοντας αποκομίσει κέρδη 73,8% από την αρχή της χρονιάς. Με την τιμή της μετοχής να είναι τώρα στα 6,20 ευρώ, οι απώλειες μεταφράζονται σε 4,8%. Δείχνοντας τις ισχυρότερες αντιστάσεις στη διορθωτική πορεία του τραπεζικού κλάδου. Ο οποίος παραμένει ελκυστικός για τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους.

    Μάλιστα η πρόσφατη έκθεση της Βρετανικής HSBC αναβαθμίζει τις τιμές στόχους σε 4 ευρώ για τη μετοχή της Πειραιώς, σε 1,95 για τη Eurobank, 2,2 για την Alpha Bank και 7,95 ευρώ για την Εθνική.

    Σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών τα περιθώρια ανόδου είναι…58,8% για την Alpha Bank, 30% για τη Eurobank, 28,2% για την Εθνική και 26% για την Πειραιώς.

    Τι έχει γίνει με Cenergy, Aegean, Mytilineos,Jumbo

    Εκτός όμως από τις 4 τράπεζες, ειδικό ενδιαφέρον έχουν κι άλλες 11 μετοχές εταιρειών, με σημαντικές αποδόσεις από την αρχή της χρονιάς.

    Η Cenergy έπειτα από ένα ράλι 134,8% έφτασε στις 26 Ιουλίου στα 7,09%. Έκτοτε έχει διορθώσει κατά 9,6% υποχωρώντας στα 6,41 ευρώ.

    Οι υψηλές πτήσεις οδήγησαν την Aegean Airlines στα 13,54 ευρώ στις 25 Ιουλίου, με τις υπεραξίες να διαμορφώνονται σε 152,2% από την αρχή του έτους. Η τιμή της μετοχής είναι τώρα στα 12,46 ευρώ, με το εύρος της διόρθωσης να είναι στο 6,6%.

    Κρίνοντας από την τιμή-στόχο που δίνει η HSBC τα περιθώρια ανόδου για τη μετοχή της ελληνικής αεροπορικής εταιρείας είναι 30,8%.

    Το «χαρτί» της Mytilineos μετά από μια άνοδο 87,1% από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς, έφτασε στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 37,98 ευρώ την πρώτη μέρα του Αυγούστου. Από εκεί κι έπειτα η μετοχή έχει διορθώσει κατά 7,3% καθώς βρίσκεται πλέον στα 35,2 ευρώ. Με την εταιρεία να έχει μπροστά της ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές εξελίξεις, που μπορούν να δώσουν νέα ώθηση στη μετοχή.

    Η Jumbo ανέβηκε στα 28,20 ευρώ στις 20 Ιουλίου, έχοντας ενισχυθεί κατά 76,5% από την αρχή του έτους. Ανθεκτική στη διόρθωση, έχει χάσει 4%, με συνέπεια να βρίσκεται τώρα στα 27,06 ευρώ. Η τιμή-στόχος των 33 ευρώ που δίνει η HSBC μεταφράζεται σε περιθώριο ανόδου 22% από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Πιέσεις στη ΔΕΗ, ανθεκτική η Ιντρακάτ

    Η μετοχή της ΔΕΗ βρέθηκε στο υψηλό των 11,22 ευρώ, ενδοσυνεδριακά στις 24 Ιουλίου. Έως τότε τα κέρδη από την αρχή της χρονιάς ήταν 71,2%. Στη συνέχεια όμως ακολουθεί καθοδική πορεία με τις απώλειες να είναι στο 13,5% αφού πλέον η τιμή έχει υποχωρήσει στα 9,71 ευρώ.

    Η Ιντρακάτ έχοντας κάνει ανοδική κούρσα 126,7% από το ξεκίνημα του 2023, βρέθηκε στο υψηλό των 3,31 ευρώ στις 25 Ιουλίου. Ανθεκτική στις πιέσεις της διόρθωσης βρίσκεται τώρα στα 3,145 ευρώ, με τις απώλειες από την ενδοσυνεδριακή κορυφή της να είναι στα επίπεδα του 5%.

    Σε υψηλές πτήσεις και η μετοχή της Άβαξ κατασκευαστική έφτασε να μετράει κέρδη 130,3% φτάνοντας στις 18 Ιουλίου στα 1,75 ευρώ. Τώρα είναι στα 1,612 ευρώ, έχοντας διορθώσει κατά 7,9%.

    Από την αρχή της χρονιάς και έως 31 Ιουλίου που έφτασε στα 0,77 ευρώ η μετοχή της Lavipharm κέρδη 100,5%. Με την τιμή να έχει υποχωρήσει τώρα στα 0,682 ευρώ, οι απώλειες ανέρχονται σε 11,4%

    Η ΕΧΑΕ στις 20 Ιουλίου ανέβηκε ενδοσυνεδριακά στην κορυφή των 6,13 ευρώ, από όπου και έχει υποχωρήσει τώρα στα 5,10 ευρώ. Τα κέρδη κατά 97,7% από την αρχή του έτους, έδωσαν τη θέση τους σε απώλειες 16,8%.

    Στην Τιτάν ο διορθωτικός κύκλος έχει φέρει τη μετοχή 8,8% χαμηλότερα, στα 17,70 ευρώ. Όταν από την αρχή του έτους μέχρι τις 27 Ιουλίου, που ανέβηκε στην κορυφή των 19,4 ευρώ, είχαν καταγραφεί κέρδη 54%.

    Η μετοχή της Autohellas έφτασε στα υψηλά των 14,64 ευρώ στις 29 του μηνός του περασμένου Μαΐου, αποκομίζοντας κέρδη 39,6% από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς. Τώρα το «χαρτί» έχει υποχωρήσει στα 12,70 ευρώ με τις απώλειες να ανέρχονται σε 13,3%.

    Μένει να διακριβωθεί το αν και κατά πόσο σε αυτές τις 15 μετοχές, αλλά βεβαίως και σε όλες τις άλλες, η διόρθωση μπορεί να λειτουργήσει σαν…δεύτερη ευκαιρία για τους επενδυτές.

    Διαβάστε επίσης

    HSBC: Γιατί ΟΠΑΠ, Aegean Airlines & Jumbo είναι κορυφαίες επιλογές στην Ελλάδα

    FTSE Russell: Στο Large Cap η Viohalco, στο Mid Cap Cenergy και ΟΛΠ

    Morgan Stanley για Ελλάδα: Επαναλαμβάνει τη θέση overweight για τις ελληνικές μετοχές



    ΣΧΟΛΙΑ