• Οικονομία

    H Τράπεζα της Αγγλίας επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, η ΕΚΤ συσφίγγει την πολιτική της

    • NewsRoom

    Andrew Bailey, διοικητής Τράπεζας της Αγγλίας/Christine Lagarde, ΕΚΤ


    Νέα μέτρα ώστε να προχωρήσει σε μία ομαλή λήξη των σχεδίων αγοράς ομολόγων, ακόμα και διπλασιάζοντας το ποσό αγοράς ανά ημερήσια δημοπράτηση, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας, σε αντίθεση με την ΕΚΤ, η οποία μέσα στο τελευταίο δίμηνο μείωσε το χαρτοφυλάκιό των ομολόγων της κατά 4,3 δις ευρώ.

    Η ΕΚΤ είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα περιορίσει σταδιακά τα ποσά των ομολόγων που θα επανεπένδυε, με την πρακτική αυτή να εφαρμόζεται ήδη και στα Ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα το χαρτοφυλάκιο να περιοριστεί κατά περίπου 888 εκατ. ευρώ στα 38,87 δις ευρώ.

    Δηλαδή, η ΕΚΤ δεν αντικατέστησε τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 888 εκατ. ευρώ και αυτά έληξαν. Η ίδια πρακτική εφαρμόστηκε και στα ιταλικά ομόλογα, στα οποία περιορίστηκαν μέσα στο διάστημα Αύγουστος-Σεπτέμβριος κατά 1,24 δις στα 287,8 δις ευρώ.

    Η απόφαση για περιορισμό των επανεπενδύσεων σε ομόλογα ελήφθη μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πανδημίας, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την εξαγορά 1,66 τρις ευρώ.

    Η εξέλιξη αυτή σε συνάρτηση με την επιθετική αύξηση των επιτοκίων, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την αύξηση που καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά το τελευταίο διάστημα.

    Νέα παρέμβαση από την Τράπεζα της Αγγλίας

    Η κεντρική τράπεζα στην Αγγλία, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε σε έκτακτη παρέμβαση με αγορά ομολόγων για να ανακόψει το sell-off, προετοιμάζει τις αγορές για την λήξη του προγράμματος την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου.

    Ανακοίνωσε νέα μέτρα, μεταξύ αυτών και η δυνατότητα για  διπλασιασμό της εξαγοράς ομολόγων ανά ημερήσια δημοπράτηση.

    Η κεντρική τράπεζα τόνισε πως έχει πραγματοποιήσει οκτώ ημερήσιες δημοπρασίες, προσφέροντας να αγοράσει μέχρι και 40 δισ. στερλίνες (44 δισ. δολάρια) και έχει αγοράσει ομόλογα αξία 5 δισ. στερλινών (5,5 δισ. δολαρίων).

    Τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας, το μέγιστο μέγεθος εξαγορών μπορεί να φτάσει και τα 10 δις λίρες, ενώ το όριο για κάθε ημέρα μέχρι την Παρασκευή θα καθορίζεται κάθε πρωί.

    «Ο υφιστάμενος μηχανισμός τιμολόγησης αποθεματικών της τράπεζας θα παραμείνει σε λειτουργία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΒοΕ.

    Ένα ακόμα μέτρο προβλέπει τη προσωρινή διευκόλυνση διευρυμένων μηχανισμών επαναχρηματοδότησης (TECRF), προσφέροντας στις τράπεζες τη δυνατότητα να αμβλύνουν τις πιέσεις ρευστότητας για τις επενδύσεις μέσω πράξεων ασφάλισης ρευστότητας (LDI), οι οποίες θα παραμείνουν μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζα της Αγγλίας: Η παρέμβαση για τη διάσωση των συντάξεων -Πώς σταθεροποίησε τις αγορές ομολόγων



    ΣΧΟΛΙΑ