• ΑΓΟΡΕΣ

    H Porsche σπάει τα κοντέρ στην αγορά ομολόγων

    • Bloomberg
    Ο επικεφαλής της Porsche Automobil Holding, Hans Dieter Pötsch

    Ο επικεφαλής της Porsche Automobil Holding, Hans Dieter Pötsch


    Ιστορικό ρεκόρ στην πρώτη της εμφάνιση στην αγορά ομολόγων τύπου Schuldschein σημείωσε η Porsche Automobil Holding, αντλώντας από την έκδοση το ποσό των 2,7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της μεγαλύτερης, όπως αποδείχθηκε, συναλλαγής που έχει γίνει στην εν λόγω αγορά ομολόγων.

    Η έκδοση, η οποία προοριζόταν αρχικά να φτάσει μόλις στα 500 εκατ. ευρώ, προσέλκυσε περίπου 120 επενδυτές, μεταξύ των οποίων ευρωπαϊκές, ασιατικές και αμερικανικές τράπεζες, συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικές. Δείχνει δε πόσο ισχυρή παραμένει η ζήτηση για οτιδήποτε έχει σχέση με την εταιρεία, αφού και η προσφορά μετοχών της Porsche AG πέρυσι ήταν η μεγαλύτερη στην Ευρώπη των τελευταίων δέκα ετών.

    Η επιτυχία της έκδοσης δείχνει επίσης ότι τα ομόλογα Schuldschein, τα οποία συνδυάζουν στοιχεία από δάνεια και ομόλογα που μπορούν να έχουν τόσο σταθερά όσο και κυμαινόμενα επιτόκια, εξελίσσονται σε ένα όλο και πιο δημοφιλή μέσο χρηματοδότησης για τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες. Είναι ενδεικτικό ότι η έκδοση της Porsche άγγιξε το 1/10 του συνολικού μεγέθους της αγοράς το 2022, ενώ το μέγεθος των εκδόσεων αυξάνεται συνεχώς.

    Αυτού του τύπου τα ομόλογα δεν είναι χρηματιστηριακώς διαπραγματεύσιμα ούτε καλύπτονται από κανόνες διαφάνειας, με αποτέλεσμα ο δανεισμός μέσω αυτών να έχει πιο «ιδιωτικό» χαρακτήρα από τα συμβατικά κοινοπρακτικά δάνεια ή τα εταιρικά ομόλογα.

    Διαβάστε επίσης

    75 χρόνια Porsche: Μια ιστορία επιτυχίας (video)

    Η δυναστεία των Porsche: Κόντρες, ίντριγκες και η μάχη για το δαχτυλίδι της διαδοχής



    ΣΧΟΛΙΑ