• ΑΓΟΡΕΣ

    H καμπύλη των κρουσμάτων ισορροπεί, οι αγορές και το Χ.Α. «φορτσάρουν» – Πάνω από 6% ο δείκτης και 8% οι τράπεζες

    • NewsRoom


    Από 6% για φέτος εκτιμά η HSBC για την Ελλάδα φέτος, με τη χώρα να έχει πάρει ήδη μέτρα 3,5% του ΑΕΠ σε ένα μόνο μήνα, προκειμένου να ανακοπούν οι αρνητικές επιπτώσεις από την πανδημία στην οικονομία.

    Αυτό, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για μείωση του ΑΕΠ τελικά άνω του 3% και ότι τον Μάιο θα ανακοινωθεί νέο πακέτο μέτρων.

    Σε κάθε περίπτωση, με βάση τις προβλέψεις των ξένων οίκων, η ανάκαμψη θα έρθει από το 2021 και θα είναι σαρωτική. Ως προς το υγειονομικό μέτωπο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στ. Πέτσα, η κυβέρνηση εξετάζει την χαλάρωση των μέτρων από τον Μάιο, ενώ χώρες, όπως η Αυστρία εξετάζουν ήδη τη χαλάρωσή τους μετά το Πάσχα των καθολικών.

    Σημειωτέον, ότι το ράλι στο ταμπλό άνω του 6% και με τον γενικό δείκτη πάνω από τις 575 μονάδες, πραγματοποιείται με συναλλαγές λίγο πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος όσο προχωρεί η μεγάλη εβδομάδα των καθολικών θα φθίνει, οπότε είναι ευκαιρία, εφόσον υπάρχει αγοραστική διάθεση, να διαμορφωθεί ο δείκτης πιο ψηλά.

    Στο ταμπλό, ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που ενισχύεται με σούπερ κέρδη πάνω από 8%, με την ΕΤΕ να αποκομίζει κέρδη πάνω από 10%, Alpha και Πειραιώς πάνω από 8% και Eurobank πάνω από 7%.

    Το καλό κλίμα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, περνάει και στα υπόλοιπα blue chips. Πάνω από 10% λοιπόν, ενισχύεται η μετοχή της Βιοχάλκο, πάνω από 8% η άνοδος σε Aegean και Μυτιληναίο, πάνω από 7% στην ΔΕΗ, πάνω από 6% στον ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, την Ελλάκτωρ και την Coca Cola, πάνω από 5%, στην Jumbo και την Motor Oil και πάνω από 4%, στον ΟΠΑΠ, τον ΟΛΠ, την ΕΧΑΕ και την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ.

    Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς πάντως, διαμορφώνεται σε 1,9%, ιδιαίτερα «τσιμπημένη» και σε αναντιστοιχία σε σχέση με την πορεία των μετοχών.

    Υποχώρηση για το πετρέλαιο περί τα 27 δολ. το βαρέλι και ενδιαφέρον για το χρυσό με κίνηση πάνω από τα 1630 δολ. η ουγγιά.



    ΣΧΟΛΙΑ