Οικονομία

HSBC: Ύφεση 6% για την ελληνική οικονομία το 2020 – Πότε θα ανακάμψει

  • NewsRoom
hsbc


Σημαντική ύφεση για τη χώρα μας αναμένει η HSBC

Σημαντική οικονομική ύφεση, της τάξεως του 6% αναμένει για την Ελλάδα φέτος η HSBC. Η ίδια πηγή εκτιμά, ωστόσο, ότι η ελληνική οικονομία θα ακολουθήσει, στη συνέχεια, πορεία ανάκαμψης, της τάξεως του 5,8%, το 2021.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο, η HSBC εκτιμά ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα κυμανθεί στο 10,3%, ενώ το τρίτο τρίμηνο στο 8,8%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της βρετανικής τράπεζας, το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας θα γίνει έλλειμμα και θα διαμορφωθεί στο -1,5% του ΑΕΠ, από περισσότερο από +3,5% που ήταν πέρυσι.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι, τουλάχιστον για την τρέχουσα χρονιά, η Ελλάδα θα εξαιρεθεί από την εκπλήρωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος της ΕΕ, ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα εκτοξευθεί, σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα, στο 191,8% φέτος, από 176,1% το 2019,  ενώ η ανεργία θα βρεθεί στο 19,4%, από 17,3% που ήταν πέρσι. Αναφορικά με τις επενδύσεις, η HSBC εκτιμά ότι θα σημειώσουν μείωση 6,8% φέτος, από ανάπτυξη της τάξεως του 4,6% που παρουσίασαν πέρσι.

Όπως σημειώνει η HSBC, μετά από μια οδυνηρή δεκαετία, τα πράγματα είχαν αρχίσει να βελτιώνονται για την Ελλάδα.

Παρά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ, στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση, η οποία φαίνεται να οφείλεται κυρίως στις αυξανόμενες εισαγωγές, λόγω της πολύ έντονης αύξησης των επενδύσεων, η ελληνική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 1,9% το 2019, για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Τέλος, ο τομέας εκείνος, ο οποίος εκτιμάται ότι θα δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα είναι ένας από τους βασικότερους μοχλούς της ελληνικής οικονομίας. Ο τουρισμός, ο οποίος αντιστοιχεί στο 20% της ελληνικής οικονομίας και τα έσοδά του φθάνουν περίπου στο 10% του ΑΕΠ αναμένεται να επηρεαστεί ιδιαίτερα από αυτές τις έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας.ΣΧΟΛΙΑ