• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs: Τι εκτιμά για ανάπτυξη, πληθωρισμό και επιτόκια σε ΗΠΑ και Ευρώπη το 2024

    Ντέιβιντ Σόλομον-CEO της Goldman Sachs

    Ντέιβιντ Σόλομον-CEO της Goldman Sachs


    Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,6% σε ετήσια βάση το 2023, αντανακλώντας την εξασθένηση της επιβάρυνσης από τη νομισματική σύσφιξη και την ανθεκτικότητα των καταναλωτών, ιδίως στις ΗΠΑ.

    Την ίδια στιγμή, η ομάδα του Allison Nathan αναμένει ότι αυτό θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, γεγονός που μαζί με τη στροφή του κατασκευαστικού κύκλου στις αναπτυγμένες αγορές, θα διατηρήσει την ανάπτυξη σταθερή στο 2,5% σε ετήσια βάση το 2024. Επίσης, προσδοκά ότι ο παγκόσμιος πυρήνας του πληθωρισμού θα υποχωρήσει κάτω από το 3% το 2024, δεδομένων των βελτιώσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού και της βραδύτερης αύξησης των μισθών.

    «Στις ΗΠΑ, παρά την πιθανή προσωρινή επιβράδυνση της ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο, αναμένουμε σταθερά θετική αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,3% ετησίως το 2023, αντανακλώντας τη μειωμένη επιβάρυνση από τη νομισματική σύσφιξη και την ισχυρή αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος. Το επόμενο έτος, αναμένουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% σε ετήσια βάση και συνεχίζουμε να βλέπουμε ότι η πιθανότητα εισόδου σε ύφεση κατά τους επόμενους 12 μήνες είναι χαμηλότερη από την κοινή γνώμη των αναλυτών και των οικονομολόγων κατά 15%. Αναμένουμε ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού θα μειωθεί στο 3,3% έως τον Δεκέμβριο του 2023, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της αλυσίδας εφοδιασμού, τη μείωση του πληθωρισμού των καταλυμάτων και τον βραδύτερο πληθωρισμό των υπηρεσιών εκτός κατοικιών, καθώς η αύξηση των μισθών συνεχίζει να μετριάζεται. Αναμένουμε ότι το ποσοστό ανεργίας θα κλείσει το έτος στο 3,6% και θα παραμείνει εκεί για τα επόμενα χρόνια», εξηγεί ο Nathan.

    «Πιστεύουμε ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Fed έχει ολοκληρωθεί και ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα παραμείνει σε στάση αναμονής στο τρέχον εύρος επιτοκίων της τάξης του 5,25% – 5,5% έως το 2024. Αναμένουμε ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα έρθει μόνο το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους, καθώς η ανθεκτικότητα της οικονομίας και η αυξανόμενη άποψη ότι το ουδέτερο επιτόκιο θα μπορούσε να είναι υψηλότερο από ό,τι πίστευαν προηγουμένως οι αξιωματούχοι της Fed αποδυναμώνει την υπόθεση για μειώσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος», συνεχίζει η τράπεζα.

    «Στη ζώνη του ευρώ, αναμένουμε μια περίοδο στασιμότητας το δεύτερο φετινό εξάμηνο, αντανακλώντας μια μεγαλύτερη και πιο επίμονη πιστωτική επιβάρυνση μετά τον κύκλο αύξησης της ΕΚΤ και την αδύναμη δυναμική των στοιχείων, με αποτέλεσμα η πρόβλεψή μας για την αύξηση του ΑΕΠ για το σύνολο του έτους να διαμορφωθεί σε ένα μέτριο 0,5% το 2023, αν και αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει το επόμενο έτος, καθώς θα εξασθενήσουν διάφοροι αντίξοοι παράγοντες. Αναμένουμε ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού θα επιβραδυνθεί στο 3,7% σε ετήσια βάση έως το τέλος του 2023, αντανακλώντας την έμμεση μετακύλιση από τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές και την άμβλυνση των πιέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς και τη συγκράτηση των μισθολογικών πιέσεων», προβλέπει ο οίκος.

    «Πιστεύουμε ότι ο κύκλος αυξήσεων της ΕΚΤ έχει ολοκληρωθεί και ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει σε στάση διακράτησης στο 4,00% έως το 2024. Αναμένουμε ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα γίνει το τέταρτο τρίμηνο του 2024 (όπως και η Fed), αν και η συνεχιζόμενη αδυναμία της ανάπτυξης ή μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιδείνωση της αγοράς εργασίας το επόμενο έτος θα μπορούσε να προκαλέσει νωρίτερα μειώσεις των επιτοκίων.

    «Στις ΗΠΑ, συνεχίζουμε να θεωρούμε ως βασικό ενδεχόμενο το κλείσιμο της κυβέρνησης φέτος, πιθανότατα όταν λήξει η τρέχουσα παράταση χρηματοδότησης στις 17 Νοεμβρίου, αν και αναμένουμε σχετικά μέτριες επιπτώσεις στην οικονομία και την αγορά. Τέλος στην οικονομία της Γερμανίας, ενώ η μετάβαση σε ένα καθεστώς υψηλότερων επιτοκίων θα μπορούσε να παρατείνει την αναπτυξιακή επιβάρυνση από τις αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες, θεωρούμε ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα αποτελέσουν έναν διαχειρίσιμο αντίξοο άνεμο για την ανάπτυξη και όχι ένα υφεσιακό σοκ», καταλήγει η επενδυτική τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης:

    Citi: Η S&P θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα την Παρασκευή

    Η ένταση στη Μέση Ανατολή επαναφέρει τα σενάρια για $100/βαρέλι στο πετρέλαιο

    Με το ένα μάτι στην Μέση Ανατολή και το άλλο στη….Νέα Υόρκη



    ΣΧΟΛΙΑ