• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs: Πώς πρέπει να τοποθετηθούν οι επενδυτές σε συνθήκες τραπεζικού στρες

    David Solomon, CEO Goldman Sachs

    David Solomon, CEO Goldman Sachs


    «Μετά από ένα ισχυρό ξεκίνημα του έτους, οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών έχουν υποχωρήσει, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια έχουν προκαλέσει άγχος στον τραπεζικό τομέα», εξηγεί η Sharon Bell της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs.

    «Θεωρούμε ότι η πρόσφατη υποχώρηση ταιριάζει σε γενικές γραμμές με τις προοπτικές χαμηλής απόδοσης για τις παγκόσμιες μετοχές. Οι μετοχές περιορίζονται ανοδικά από το χαμηλό ασφάλιστρο κινδύνου και από τις σχετικά αδύναμες προοπτικές για τα κέρδη, δεδομένου ότι τα περιθώρια κέρδους είναι ήδη υψηλά τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη», επισημαίνει η portfolio strategist της Goldman Sachs International.

    «Παραμένουμε με αυξημένες θέσεις σε τομείς που επιστρέφουν χρήματα στους μετόχους, όπως οι τράπεζες, η ενέργεια και οι βασικοί πόροι. Αλλά μας αρέσουν επίσης ορισμένοι από τους “πιο αναπτυξιακούς” τομείς της αγοράς, ιδίως οι αμυντικοί αναπτυξιακοί, δεδομένης της μέτριας επιβράδυνσης του οικονομικού κύκλου. Επισημαίνουμε τους κλάδους της υγείας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τους αμυντικούς τομείς έναντι των αδύναμων ισολογισμών. Είμαστε υπερεπενδεδυμένοι στις τράπεζες και αναγνωρίζουμε ότι οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί και τα θεμελιώδη μεγέθη (ανάπτυξη και επιτόκια) δεν είναι πλέον πολύ υποστηρικτικά. Ωστόσο, υποστηρίζουμε ότι ο κλάδος προσφέρει καλή ασυμμετρία προς τα πάνω μετά την πρόσφατη απότομη πώληση. Η αποτίμηση για τις τράπεζες σε απόλυτους όρους δεν ήταν ποτέ φθηνότερη εκτός από την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης (GFC) και την ευρωπαϊκή κρατική κρίση (και ακόμη και σε αυτά τα σημεία δεν ήταν πολύ χαμηλότερα από ό,τι σήμερα). Επιπλέον, οι προβλέψεις των οικονομολόγων μας είναι πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς, τόσο για την ανάπτυξη, όσο και για τα επιτόκια», εξηγεί η Bell.

    Δώστε βαρύτητα στους ισχυρούς ισολογισμούς

    Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι ανησυχίες για τη ρευστότητα και ο πιστωτικός κίνδυνος βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μυαλού των επενδυτών, δεδομένων των κινδύνων που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα. Τα υψηλότερα επιτόκια εξακολουθούν να επεξεργάζονται τον δρόμο τους όσον αφορά τον οικονομικό αντίκτυπό τους. Η Goldman Sachs International επαναλαμβάνει τη σύστασή της για μακροχρόνια τοποθέτηση στις αμυντικές έναντι των εταιρειών με αδύναμο ισολογισμό.

    Το κόστος του χρέους έχει αυξηθεί και η αναχρηματοδότηση είναι πλέον υπερδιπλάσια από τα επιτόκια του τρέχοντος εκδοθέντος χρέους. Αυτό σημαίνει χαμηλότερα περιθώρια κέρδους (υψηλότερο κόστος τόκων) και μεγαλύτερη εστίαση στη μείωση της μόχλευσης, δεδομένης της σύσφιξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών.

    «Δεν βλέπουμε ένα ευρύ πρόβλημα για την αγορά, δεδομένου ότι οι ισολογισμοί δεν είναι ιδιαίτερα πιεσμένοι, με τον δείκτη μετρητών προς ενεργητικό (Cash-to-Asset) σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, το καθαρό χρέος προς EBITDA κοντά σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, τη λήξη του εκδοθέντος χρέους στα 7 έτη περίπου και το ήμισυ του συνολικού χρέους που λήγει τα επόμενα 4 έτη», εξηγεί η Bell.

    «Ως εκ τούτου, οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται με δείκτη αποτίμησης κερδών (δείκτης P/E ) 12 φορές, σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το ιστορικό του εύρος. Ακόμα και πιο μακροπρόθεσμες μετρήσεις όπως το κυκλικά προσαρμοσμένο P/E ή ο δείκτης λογιστικής αξίας (Price to Book), που εξαρτώνται λιγότερο από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις των κερδών, είναι κάτω από το μέσο όρο», υπολογίζει η Bell.

    «Επιπλέον, η δομή της αγοράς έχει αλλάξει σημαντικά με δύο τρόπους που πιστεύουμε ότι εξακολουθούν να υποτιμώνται. Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν σημαντική παγκόσμια έκθεση, με την Ασία να αποτελεί πλέον το ένα πέμπτο της έκθεσης στις πωλήσεις. Δεύτερον, οι αμυντικές ποιοτικές μετοχές, όπως οι GRANOLAS (Glaxosmithkline, Roche, ASML, Nestle, Novartis, Novo Nordisk, L’Oreal, LVMH, Astrazeneca, SAP, Sanofi) αποτελούν το ένα τέταρτο της κεφαλαιοποίησης της αγοράς», συμπεραίνει η τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ηρεμία μετά την καταιγίδα στις Αγορές!

    Bitcoin: Τα γραφήματα δείχνουν περαιτέρω άνοδο – Στόχος τα 35.000 δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ