• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs: Πολύ χαμηλά ο πήχης για τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2023

    Sharon Bell, Goldman Sachs

    Sharon Bell, Goldman Sachs


    Η ετήσια στρατηγική της Goldman Sachs για τις ευρωπαϊκές μετοχές, παρότι αυξάνει ελαφρώς τις τιμές στόχους για τους μετοχικούς δείκτες, εντούτοις δεν είναι αισιόδοξη για τη Γηραιά ήπειρο και αποτελεί επί της ουσίας μια διαδικασία αναζήτησης «αξίας» σε μια πτωτική αγορά (bear market).

    «Αναμένουμε ότι το 2023 θα αποδειχθεί πιο δύσκολο μετά την ανθεκτικότητα των κερδών φέτος. Τα περιθώρια κέρδους θα δεχθούν πιέσεις από το υψηλότερο κόστος στα υλικά, την εργασία, τα επιτόκια και τη φορολογία και αυτό το κόστος θα είναι πιο δύσκολο να μετακυλιστεί σε μια ύφεση», εκτιμά η Sharon Bell στην ετήσια στρατηγική για τις ευρωπαϊκές μετοχές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs για το επόμενο έτος.

    Οι προβλέψεις της τράπεζας για την Ευρώπη είναι χαμηλότερες από τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών (σ.σ. consensus) με τα κέρδη ανά μετοχή του ευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 για το επόμενο έτος να υποχωρούν κατά 8%.

    Από την άλλη όμως, αυτή η ύφεση θα είναι πιο ρηχή από τον ιστορικό μέσο όρο, καθώς μια τυπική ύφεση θα έβλεπε τα ευρωπαϊκά κέρδη να μειώνονται κατά 30%. Η ονομαστική ανάπτυξη, και ως εκ τούτου η κορυφαία γραμμή των αποτελεσμάτων των εταιρειών, είναι πιθανό να είναι υψηλότερη. Επίσης, οι ευρωπαϊκές μετοχές πραγματοποιούν περίπου το 55% των πωλήσεων εκτός Ευρώπης, το δολάριο είναι ισχυρό και αναμένουμε θετική αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ.

    Η ευρωπαϊκή αγορά βρίσκεται σε μεγάλο discount σε σχέση με τις ΗΠΑ, αλλά οι αποτιμήσεις δεν βρίσκονται σε προηγούμενα χαμηλά επίπεδα και οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί και αρνητικά διαμορφωμένοι: ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, τα προβλήματα χρέους στην Ιταλία και η ενδεχόμενη στροφή σε ποσοτική σύσφιξη (QT) από την ΕΚΤ.

    «Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι ο ενεργειακός περιορισμός στην Ευρώπη παραμένει. Η ομάδα της GS για commodities αναμένει ότι το φυσικό αέριο θα σκαρφαλώσει και πάλι στα 180 €/MWh, πάνω από τις προθεσμιακές τιμές. Μετά το ράλι, βλέπουμε πτωτική τάση στους 3μήνες και 6 μήνες και μέτρια ανοδική τάση στο δωδεκάμηνο. Οι στόχοι τιμών του δείκτη Stoxx 600 είναι 390 μονάδες, 410 μονάδες και 450 μονάδες, αντίστοιχα για τις περιόδους 3, 6, και 12 μηνών, με τη συνολική απόδοση στους 12 μήνες στο 8%.

    Η Sharon Bell επισημαίνει τέσσερα θέματα:

    • Ενέργεια: σύσταση overweight στην ενέργεια (S600ENP) και στην ενεργειακή απόδοση.
    • Ισολογισμοί και πίεση χρέους: συστάσεις αγοράς (long) σε αμυντικές μετοχές (GSSTDEFS) έναντι των εταιρειών με αδύναμους ισολογισμούς (GSSTWBAL).
    • Διάρκεια & πληρωτές εισοδήματος: σύσταση overweight στις τράπεζες, την ενέργεια, τα βασικά υλικά και στις στρατηγικές απόδοσης των μετόχων.
    • Περιθώρια κέρδους και τιμολογιακή ισχύς: long στις εταιρείες με περιθώρια τιμολογιακής πολιτικής (GSSTMARG) έναντι των εταιρειών υψηλού εργατικού κόστους.

    «Όσον αφορά τις χώρες, προτιμούμε το βρετανικό δείκτη μετοχών FTSE 100, δεδομένης της έκθεσής του στα θέματα που μας αρέσουν και της πολύ χαμηλής αποτίμησης. Η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι η χειρότερη στην Ευρώπη, αλλά οι μετοχές του FTSE 100 είναι παγκόσμιες με υψηλή στάθμιση σε εμπορεύματα/χρηματοοικονομικά προϊόντα», εξηγεί η Sharon Bell.

    «Συνολικά η αύξηση των στόχων είναι μικρή και αναμένουμε χαμηλές αποδόσεις.

    Υπήρξαν ορισμένα σαφώς θετικά στοιχεία για τις ευρωπαϊκές μετοχές τον τελευταίο μήνα: ο χειμώνας ήταν ήπιος μέχρι στιγμής, πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές του φυσικού αερίου, τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό (στις ΗΠΑ) ήταν πιο ήπια και οι κινεζικές αρχές προετοιμάζονται για μια πιθανή επαναλειτουργία το επόμενο έτος.

    Οι οικονομολόγοι μας αύξησαν τις προβλέψεις τους υπό το πρίσμα μιας λιγότερο ακραίας προοπτικής για τις τιμές της ενέργειας.

    Συνεχίζουν να αναμένουν ύφεση (4ο τρίμηνο 2022 έως 2ο τρίμηνο 2023) στη ζώνη του ευρώ, αλλά το ΑΕΠ του 2023 θα συρρικνωθεί μόνο κατά -0,1%. Υπό το πρίσμα της μικρότερης καταστροφής της ζήτησης και του συνεχιζόμενου πληθωρισμού, οι οικονομολόγοι μας αύξησαν την πρόβλεψή τους για το ανώτατο επιτόκιο της ΕΚΤ στο 3%», εξηγεί η Sharon Bell.

    «Η συνολική απόδοση περίπου 8% σε διάστημα 12 μηνών, με πτώση των τιμών βραχυπρόθεσμα μετά το πρόσφατο ισχυρό ράλι, στηρίζεται στο γεγονός ότι συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή πρέπει να προσαρμοστούν σε χαμηλότερα επίπεδα, και ενώ η Ευρώπη προσφέρει μεγαλύτερη αξία από την αγορά των ΗΠΑ, η αποτίμηση για τον δείκτη Stoxx Europe έχει αναρριχηθεί και πάλι με ένα συνδυασμό των εκτιμήσεων EPS που αρχίζουν να μειώνονται και των αγορών που κάνουν ράλι από τα χαμηλά», συμπεραίνει η Bell.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: Γιατί παραμένουμε επιφυλακτικοί για το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ