Με αρνητικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι ευρωαγορές, μετά τις απειλές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για «πολύ υψηλότερους» δασμούς εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 612,14 μονάδες με απώλειες -0,69%. Από τις μετοχές του δείκτη τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν η BT Group στο 6,59%, η Prysmian στο 5,85% και η Swatch Group στο 4,36%.

1

Αντίθετα από τις μετοχές του δείκτη τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν η Rheinmetall στο -9,18%, η Genmab στο -6,65% και η LPP στο -6,64%.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο FTSE 100 έκλεισε στις 10.233,07 μονάδες με απώλειες -0,43%, στη Γερμανία ο DAX έκλεισε στις 24.338,63 μονάδες με απώλειες -1,32%, ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 έκλεισε στις 8.112,57 μονάδες με απώλειες -1,09%.

Στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε στις 49.289,54 παραμένοντας αμετάβλητος και στην Ισπανία ο IBEX 35 έκλεισε στις 17.889,40 μονάδες με απώλειες -0,95%.

Οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση επανήλθαν στο προσκήνιο, μετά από ανάρτηση του Τραμπ στην πλατφόρμα Truth Social το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι «περίμενε υπομονετικά» την ΕΕ να τηρήσει τη δική της πλευρά της «ιστορικής εμπορικής συμφωνίας» που είχε επιτευχθεί τον περασμένο Ιούλιο, όταν οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να μειωθούν οι δασμοί των ΗΠΑ προς την ΕΕ από το απειλούμενο 30% στο 15%.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, η ΕΕ είχε δεσμευθεί να μηδενίσει τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα.

«Συμφώνησα να της δώσω προθεσμία μέχρι την 250ή επέτειο της χώρας μας, διαφορετικά οι δασμοί θα αυξηθούν άμεσα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα», δήλωσε αναφερόμενος σε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λαϊεν.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο, μετά την ανακοίνωση Τραμπ για καθολικό δασμό 15%, ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ για το εμπόριο είχε δηλώσει στο CNBC ότι οι ΗΠΑ είχαν παραβιάσει «πολλές φορές» τους όρους της συμφωνίας.

Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων οδήγησε και σε αναστολή ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη συμφωνία, με Ευρωπαίο αξιωματούχο να χαρακτηρίζει τις κινήσεις Τραμπ ως «καθαρό χάος δασμών».

Στο ταμπλό, η Commerzbank υποχώρησε κατά 3,9%, παρά την ανακοίνωση λειτουργικών κερδών 1,36 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο.

Η διευθύνουσα σύμβουλος Bettina Orlopp δήλωσε στο CNBC ότι η τράπεζα θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μετόχων της απέναντι στην προσπάθεια εξαγοράς από την ιταλική UniCredit, της οποίας η μετοχή υποχώρησε επίσης πάνω από 1%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι ευρωπαϊκές αμυντικές μετοχές, καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά τις νέες ανταλλαγές πυρών στην περιοχή.

Ο Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφο του ABC News, χαρακτήρισε τα χτυπήματα «ένα απλό χτύπημα αγάπης» (“just a love tap”), επιμένοντας ότι η εύθραυστη εκεχειρία εξακολουθεί να ισχύει.

Η γερμανική αμυντική βιομηχανία Rheinmetall βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο του STOXX 600, κλείνοντας με πτώση 9,2%, ενώ η Renk Group υποχώρησε κατά 6,4%. Η ιταλική Leonardo έκλεισε με απώλειες 3,2%.

Στο μεταξύ, στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζεται η καταμέτρηση ψήφων για τις τοπικές εκλογές στην Αγγλία και τις εθνικές συνελεύσεις σε Σκωτία και Ουαλία.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν σημαντικές απώλειες τόσο για το κυβερνών Εργατικό Κόμμα όσο και για τους Συντηρητικούς, ενώ το δεξιό κόμμα Reform UK και οι Πράσινοι εμφανίζονται ενισχυμένοι.

Οι πιέσεις προς τον πρωθυπουργό Κιρ Σταρμερ εντείνονται, με αναλυτές να εκτιμούν ότι οι απώλειες θα αναζωπυρώσουν τα ερωτήματα γύρω από την ηγεσία του.

Ο ίδιος πάντως δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν πρόκειται να «εγκαταλείψει και να βυθίσει τη χώρα στο χάος».

Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις των βρετανικών κρατικών τίτλων (gilts) κινήθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται κοντά στο 4,917%.

Διαβάστε επίσης 

JPMorgan για τιμές βενζίνης: Γιατί αυξάνονται οι πιθανότητες να σκαρφαλώσει στα $5 το γαλόνι

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Ένατη περίοδος εκτοκισμού ομολογιακού

Χρηματιστήριο: Μεγάλη πτώση 4% για Allwyn, 3% για Jumbo, 2,96% για Coca Cola, τι συζητά η αγορά, κλείσιμο πάνω από τα 19 η ΔΕΗ