• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs: Η νέα τιμή στόχος για τον Γενικό Δείκτη και οι στόχοι για τις παγκόσμιες αγορές

    Goldman Sachs

    Goldman Sachs


    Περιεχόμενα

    Χαμηλότερη τιμή στόχο στις 1.025 μονάδες ή 13% χαμηλότερα από τις 1.175 μονάδες που ανέμενε προγενέστερα προβλέπει για τους επόμενους δώδεκα μήνες για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs.

    Παρά τη μείωση, το περιθώριο ανόδου της τάξεως του 18% σε τοπικό νόμισμα παραμένει. Η εγχώρια αγορά εξακολουθεί να εμφανίζει από τα πιο υψηλά περιθώρια ανόδου μεταξύ των αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα. Ωστόσο, η προβλεπόμενη απόδοση του εγχώριου δείκτη μειώνεται αισθητά σε 7% μόλις, αν ληφθούν υπόψη οι αποδόσεις σε όρους δολαρίου.

    Σε όρους αποτίμησης, ο πολλαπλασιαστής τιμής προς κέρδη (δείκτης P/E) για το βασικό εγχώριο χρηματιστηριακό δείκτη διαμορφώνεται στις 7,7 φορές, έναντι 10,1 φορές που είναι ο στόχος της Goldman Sachs. Τα κέρδη ανά μετοχή (ΕPS) αναμένονται να αυξηθούν κατά 20% κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ το consensus των αναλυτών αναμένει οριακά χαμηλότερα επίδοση στο 18%, πρόβλεψη που κατατάσσει το δείκτη στις πρώτες θέσεις. Αντίθετα, η μερισματική απόδοση υπολογίζεται σε 2% μόλις, χαμηλότερα από το μέσο όρο των αγορών.

    Για τον αμερικανικό δείκτη S&P 500, η Goldman Sachs προτείνει τιμή στόχο στις 4.500 μονάδες, με το πολλαπλασιαστής τιμής προς κέρδη να διαμορφώνεται στις 17,7 φορές και αναμένει ενίσχυση των κερδών ανά μετοχή 8% φέτος και 10% άνοδο στην τιμή του δείκτη. Για τον ευρωπαϊκό δείκτη μετοχών Stoxx Europe 600 έχει θέσει τιμή-στόχο τις 460 μονάδες και δείκτη αποτίμησης σε όρους P/E στις 12 φορές, άνοδο των ΕPS κατά 6% και περιθώριο θετικής μεταβολής 9%.

    Οι συστάσεις για τον δείκτη S&P 500 είναι underweight (σ.σ. αποδόσεις χαμηλότερες της αγοράς), αντίθετα, για τις ευρωπαϊκές μετοχές και για τον δείκτη Stoxx Europe 600 οι συστάσεις είναι υποαπόδοση για το επόμενο τρίμηνο αλλά overweight (σ.σ. αποδόσεις υψηλότερες της αγοράς) για το επόμενο δωδεκάμηνο με τιμές-στόχους 390 μονάδες και 450 μονάδες και περιθώρια -6% και 14%, αντίστοιχα.

    Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα μειώνει παράλληλα την τιμή-στόχο για την πορεία του δείκτη των αναδυόμενων αγορών MSCI EM στις 1.200 μονάδες από 1.350 μονάδες προγενέστερα. Σημαντικά περιθώρια ανάκαμψης άνω του 20% εμφανίζουν οι μετοχικές αγορές της Κίνας, Αίγυπτος, Ταϊβάν, Σαουδική Αραβία, Πολωνία, Κολομβία και τις χειρότερες πιθανές επιδόσεις η αγορά της Τουρκίας με μόλις 1%. Αν ωστόσο, ληφθεί υπόψη η προβλεπόμενη επίδοση σε όρους δολαρίου, η σειρά ανατρέπεται με την Πολωνία να προσφέρει το υψηλότερο περιθώριο με 54% και την Τουρκία να επιδεινώνεται περισσότερο σε -14%.

    Χρυσός

    Ο χρυσός μαζί με το πετρέλαιο είναι οι πλέον θετικές συστάσεις της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, καθώς τα περιθώρια ανόδου είναι ιδιαίτερα υψηλά τόσο στο τρίμηνο όσο και στους δώδεκα μήνες. Για το πολύτιμο μέταλλο, η Goldman Sachs προσδοκά σημαντική άνοδο στην τιμή του το επόμενο διάστημα, αφού προβλέπει ότι από τα 1.776 δολάρια η ουγγιά θα «εκτοξευτεί» στα 2.100 δολάρια η ουγγιά ή 18% υψηλότερα προτού κινηθεί στα 2.500 δολάρια σε 12 μήνες από σήμερα και αναμένεται να παραμείνει εκεί, με το περιθώριο από τα τρέχοντα επίπεδα να είναι άνω του 40%!

    Πετρέλαιο

    Για το πετρέλαιο τύπου brent, από τα 92 δολάρια το βαρέλι, η εκτίμηση είναι στα 120 δολάρια στο επόμενο τρίμηνο ή +31%, και στα 120 δολάρια ανά βαρέλι στο δωδεκάμηνο.

    Για τον χαλκό, οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα πτωτικές το επόμενο τρίμηνο, με το περιθώριο πτώσης το επόμενο διάστημα είναι από τα 7.863 δολάρια ο μετρικός τόνος σε 6.700 δολάρια ή -15% και τιμή-στόχο στα 9.000 δολάρια ο μετρικός τόνος σε 12 μήνες ή +15%.

    «Οι τιμές του πετρελαίου brent έχουν υποχωρήσει κατά 25% από τις αρχές Ιουνίου, λόγω της χαμηλής ρευστότητας των συναλλαγών και ενός αυξανόμενου τείχους ανησυχιών: ύφεση, πολιτική μηδενικής ανοχής covid και ο τομέας ακινήτων της Κίνας, απελευθέρωση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ και ανάκαμψη της ρωσικής παραγωγής πολύ πάνω από τις προσδοκίες αλλά η επανάληψη της ανοδικής μας άποψης παραμένει», εξηγεί ο Damien Courvalin.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: H κρατική ενίσχυση θα περιορίσει την ύφεση στην Ευρωζώνη



    ΣΧΟΛΙΑ